A magára talált mese

A második részben kissé alábbhagyott a lendület, bevallom kicsit csalódott is voltam, és némi fenntartással ültem be a harmadik rész vetítésére. Szerencsére a trilógia harmadik részére ismét magára talált a Disney csapata, és látványos, pergő, már-már sziporkázó mesét csinált a kalózok rajongóinak.

A történet ott folytatódik ahol az előző rész abbamaradt: William (Orlando "Orli" Bloom) és a bájos Elizabeth (Keira Knightley) a jó öreg Barbossa kapitány (Geoffrey Rush) segítségével indul a halott Jack Sparrow (minden idők legimádnivalóbb kalózának szerepében Johnny Depp) megmentésére, hogy megszabadítsák a csápos Davy Jones (Bill Nighy) fogságából. Csakhogy a díszes csapat kevésnek bizonyul a feladathoz, így Sao Feng (Chow Yun-Fat), a szingapúri kalózvezér támogatását kérik. Nem hiszem, hogy lelőném a poént, ha elárulom, Jack Sparrow hamarosan ismét az élő kalózok táborát erősíti a tengerek fölött vívott utolsó összecsapásban, ahonnan még a tengerek istennője (Naomie Harris) sem marad távol.

Jó kis sztori. Nem marad ki semmi: ármány és szerelem, akció és humor, látványos díszletek és nagyszerű alakítások. A harmadik részben már a szereplők karakterére is jut idő. Jack Sparrow már A Fekete Gyöngy átkában megmutatta foga fehérjét, tőle mindenki tudta, mire számíthat, Williamre és Elisabethre azonban most kerül csak sor. Az első részben még naív Willnek igencsak kinyílt a csipája, már-már Jacket megszégyenítően helyezkedik a felek között, hogy elérje saját célját és kiszabadíthassa a szintén Davy Jones karmai között sínylődő apját. Hát ennek sajnos igen nagy ára van ? meg is lepődtem, hogy a film végén nem olyan egyértelmű a happy ending, mint azt egy Disney filmtől elvárnánk, de valójában ez még szimpatikusabbá teszi az egész produkciót. Elisabethet eddig se kellett félteni, most azonban egészen a kalózkirályságig viszi talpraesettsége Keira Knightley hiteles alakításában. Az összes szereplő nagyon rendben van, a sztárparádéra a Jack Sparrow figuráját ihlető Rolling Stones-os Keith Richards teszi fel a koronát. Végre saját szemünkkel is látjuk, hogy tényleg olyanok, mint két tojás. Állítólag Johnny Depp annyira élvezte Jack Sparrow figuráját, hogy gyakran odahaza is evvel szórakoztatta gyerekeit. Hát ilyenkor gondolom, sokan irigylik a Depp lurkókat... Legjobb, ha gyorsan megszerzik az első két részt DéVéDén.