A séf velünk van!

Kovács Lázár, azaz Lázár Chef immár egy éve látható rendszeresen a TV Paprika népszerű, saját gyártású műsoraiban. A Receptdaráló, Receptdaráló Extra és Desszert, valamint a Fitt-Térítők után séfünk egy merőben új műfajú gasztronómiai műsorban próbálja ki magát szeptemberben. Néhány kulisszatitkot a Port.hu olvasóival is megosztott.

TV Paprika Magazin: Ismerjük meg egy kicsit jobban Lázár Chef-et! Mutasd be magad egy képzeletbeli ételsoron keresztül!

[img id=508361 instance=1 align=left img]Lázár Chef: Az bizony egy sokoldalú menüsor lenne. Mindenképp tartalmazna egy ízelítőt a hazai és a nemzetközi gasztronómiából, teret adva a hagyományos módon, de az új trendek alapján készülő ételeknek is. Alapját szezonális, friss alapanyagok képeznék, kiegészülve egy-egy különleges, akár megdöbbentő hozzávalóval. A fogások mellé valamilyen emlékezetes történetet is „tálalnék”. 

TV Paprika Magazin: Mikor és hogyan köteleződtél el a gasztronómia iránt?

Lázár Chef: Bár nem származom szakács dinasztiából, kifejezetten főzni és enni szerető családból jöttem. Meghatározó gyerekkori élmények fűznek a nagyszüleimnél töltött nyarakhoz, melyeket az Alföldön, Kunszentmártonban töltöttem. Az élet ott a konyha körül zajlott, a háztáji munkákból magam is kivettem a részem, és a konyhában is sokat segédkeztem. Ezeknek az emlékeknek komoly szerepe volt a gasztronómiai ízlésem kialakításában. A nagymamámmal közös főzések alkalmával ismertem meg a nyersanyagokat, s ami szerintem ennél is fontosabb, a főzés szeretetét. A sorsom tehát egészen fiatalon megpecsételődött.

TV Paprika Magazin: Olyannyira, hogy 20 éve megszakítás nélkül főzöl. Miből meríted a folyamatos motivációt?

Lázár Chef: Azon szerencsések közé tartozom, akiknek a hivatásuk egyben a hobbijuk is, ami nagyon kellemes helyzet. Emellett a munkám valójában igen sokoldalú. A gasztronómiai TV műsorok mellett food-stylist feladatokat is ellátok, foglalkozom gasztronómiai szaktanácsadással, valamint a hazai rendezvények mellett külföldön is vállalok vendégszerepléseket. Folyamatosan keresem az új célokat, igyekszem minél több oldalát felfedezni, megmutatni a szakmámnak.

TV Paprika Magazin: Úgy tudjuk, egy rangos, nemzetközi szakácsverseny szervezésében is részt vettél idén.

Lázár Chef: A Chaine Des Rotisseurs a világ legrégebbi és legjelentősebb gasztronómiai szervezete, amely a Bocus D'Or-hoz hasonló, rangos szakácsversenyeket szervez fiatal tehetségek számára. Néhány éve, a kaliforniai világversenyen dobogós helyezést értem el, az idei magyarországi elődöntőnek pedig egyik főszervezője voltam.

TV Paprika Magazin: Mennyiben változott a főzési technikád az utóbbi években? Ha újra te versenyeznél ezen a megmérettetésen, van, amit másképp készítenél?

[img id=508398 instance=1 align=right img]Lázár Chef: Az utóbbi években nagyon felpezsdült a hazai gasztronómiai élet. Ennek megfelelően robbanásszerű technikai fejlődés ment végbe, ami egyaránt érinti az alapanyagokat, eszközöket, konyhatechnológiai eljárásokat.

TV Paprika Magazin: Vannak kedvenc alapanyagaid?

Lázár Chef: Egyik kedvencem a már Magyarországon is tenyésztett Wagyu marha, ami a világ egyik legmárványosabb, leglágyabb, legpuhább és legízletesebb marhahúsát adja. Sokat dolgozom Valrhona csokoládékkal és a különleges minőségű magyar tokhalkaviárral is.

TV Paprika Magazin: Egy éve főzöl a TV Paprikán, melyik adás volt az eddigi legemlékezetesebb?

Lázár Chef: Talán az a forgatás, amikor az Orient Expresszen főzhettem. Nagy hatással voltak rám a vonathoz kapcsolódó legendák és gasztronómiai különlegességek, ráadásul mozgásban lévő, alkalmanként hirtelen fékező vonaton korábban még sosem készítettem és tálaltam ételeket.

TV Paprika Magazin: Az elmúlt hetekben az ország legkülönbözőbb pontjain bukkantál fel, ennek van köze az új műsorodhoz?

Lázár Chef: Bizony ez nem véletlenül alakult így.Egy teljesen újfajta műsort forgattunk, amely eltér a hagyományos gasztro műsorok tematikájától és felépítésétől. Persze a főzés ezúttal sem maradt el, de a hangsúly nem csak az ételeken, hanem a hozzám egyébként is közel álló pozitív életérzésen, és a közösségi „együtt evésen” lesz. Szerettem volna a főzést életérzésként visszaadni az országjárás során a helyieknek és a kamerán keresztül a nézőknek is. Az első adást például a VOLT Fesztiválon vettük fel, szeptember 14-én lesz látható a TV Paprikán. Elég emlékezetesre sikeredett, többek között egy katapultból is kilőttek.

TV Paprika Magazin: Mik a távlati célok a szakmában?

Lázár Chef: Reméljük, hogy ez az új típusú „gasztro road show” tetszik majd a nézőknek, és még inkább kedvet kapnak a közös főzéshez. Nagy álmom egy saját főzőiskola létrehozása is, ahol kezdőket, haladókat, profikat is örömmel látnék. A cél minden szinten az, hogy főzés közben érezzük jól magunkat együtt, és új dolgokat hozzunk létre.