A skót királydrámától a magyar cybertragédiáig - A heti bemutatók

Egy többszörös díjnyertes francia dráma nyitja a sort tamil nyelven, majd jön egy nehézsúlyú Shakespeare feldolgozás, egy magyar cyberdráma és egy orosz rajzfilm következik, majd két könnyűsúlyú amerikai vígjáték zárja a sort, az egyik mesebeli szörnyekről, a másik szűrnyű légi utaskísérőkről. Van miből válogatni ezen a héten is.

Dheepan - Egy menekült története  

Ami Magyarország számára elképesztő, és sokaknak ijesztő újdonság volt, az a világ jelentős részének rég megszokott jelenség: a menekültek a világ szegényebb, veszélyesebb részéből a gazdagabb, biztonságosabb részébe igyekeznek, vállalva rengeteg megpróbáltatást. Ez teszi Dheepan is, aki Srí Lanka-i tamil, a véres polgárháború egykori katonája, akinek menekülnie kell hazájából. Franciaországban próbál új életet kezdeni egy kamu feleséggel és kamugyerekkel - így nagyobb esély van r, hogy befogadják -, és egy lakótelepen lesz gondnok. A helybeliekkel éppolyan lassan formálódik a kapcsolata, mint új családjával. Korunk talán legtehetségesebb francia rendezője, Jacques Audiard javarészt tamil nyelven forgatott, az üzenet azonban univerzális.

Hókirálynő

Egy távoli vidéken járunk – Szibériában? - , ahol elvarázsolt hadihajók fagynak jéggé, és városok alusznak örökös téli álmot, és itt élt egyszer egy bátor testvérpár, Gerda és Kai. Édesapjuk, Vegard varázsló különleges hatalommal bírt: olyan tükröket készített, amelyek megmutatták, milyen érzéseket, vágyakat rejt az emberek lelke. Ám a fagyos szívű Hókirálynő, aki a világot örökké tartó téllel sújtotta, nem nézte jó szemmel, hogy a birodalmában van valaki, aki képes a legtitkosabb érzéseket is feltárni, ezért Vegard mestert és feleségét jégszoborrá változtatta, ám a gyerekek nehezebb ellenfélnek bizonyulnak – különösen Gerda. A Jégvarázsra adott orosz válaszban lesznek fókák, jegesmedvék és  megszelídített trollok is!

Libabőr 

Íme a film, amely, ha csak rövid időre is, de Amerikában letaszította a trónról a Mentőexpedíciót, egy kedves, gyakorlatilag sztárok nélkül forgatott tinifilm, amiben ugyan vannak horror elemek, de inkább egy picit ijesztő mesének mondanánk. Hőse, Zach édesanyjával új városba hurcolkodnak, és még büszkék is rá, hogy a szomszéd házban a Libabőr-sorozat híres írója R. L. Stine dolgozik. A srác összebarátkozik a nagy ember lányával, és a segítségével beszökik a mester dolgozószobájába, ahol kiderül, az író a könyvek lapjai közé zárta az elé kerülő szellemeket és szörnyeket – és naná, hogy ezek most kiszabadulnak!

LogIn 
Vannak régi történetek új olvasattal, és ilyen a Veszedelmes viszonyok magyar cyberverziója is. A klasszikus történet ugyanis a véresen aktuális témába ágyazva jelenik meg Barnóczky Ákos új filmjében. Hőse egy asszony, aki férje halála után bejelentkezik a férfi által használt randiportálra, ahol egymásra találnak egy apával, akinek a lánya lett szerelmi bánatában öngyilkos. A két amatőr elhatározza, hogy megtalálja és kikészíti a szeretteiket elcsábító két megátalkodott profit. Próbálkozásukat siker koronázza, azonban az érzelmek felborítják a gondosan előkészített tervet és a játék végén már senki sem tudja kivel is van valójában.

Macbeth

Shakespeare egyik legismertebb drámájának már több filmfeldolgozása is született – Roman Polanski és Akira Kurosawa is rendezett egyet-egyet -, de még mindig van, aki at gondolja, hogy tud még hozzátenni, például egy fiatal, ambiciózus ausztrál rendező, bizonyos Justin Kurzel, aki rendkívül erős, korhű atmoszférát teremtett a baljós történethez, illetve megnyerte 
Michael Fassbendert a címszerepre, Lady Macbeth szerepére pedig az Oscar-díjas Marion Cotillard-t, és ők ketten tényleg rendkívüli párost alkotnak – a többit pedig bízzuk a Bárd örökbecsű, lenyűgöző soraira.

Az utaskísérő - Senkit nem hagy kielégítetlenül!

Nehéz mire vélni ezt a suta vígjátékot, ami ugyan elvileg az erotikára épül, de annyira izgató, mint egy prosztatagyulladás elleni gyógyszer reklámja, és amiben tulajdonképpen nincs is igazán szimpatikus szereplő. Vegyük a főhőst, Larry Gaye-t, aki légi utaskísérő, és bár roppant hülye, szeretik a nők. Ám a stewardok és stewardessek már lejárt lemezek, és a légitársaság új típusú robot-stewardesseket tesztel, amik idővel leválthatnák őt és kollégáit, és az ütődött Larrynek kell bizonyítania, hogy nem lehet őket csak úgy lecserélni – őt például biztosan le lehet.