A szellentőbaba

  • - ij - / PORT.hu

A legújabb amerikai tini-film feltételezése szerint a tizenéves lányok legfőbb érdeklődési köre testük tökéletesítése és viselése körül forog. A tökéletes szépség megvalósítása, azaz a rugalmas babalét teljes kelléktárának célszerű hasznosítása gyerekjáték. Az óvoda legfelső csoportja óta köztudott, hogy a világ lapos, kerek és kétpólusú, hímek és nőstények örök harcából és körtáncából áll és ezt nem lehet eleget gyakorolni. A testtájak összehasonlítása és vetélkedése a kéjes plüss-szüzek rózsaszín világának legfőbb gondja. A film főhősnője, Jessica élharcosnak számít e téren, ám egy napon, egy különös varázslat folytán e külsején és érvényesülésén évek óta szorgosan munkálkodó női lélek szőrös férfitestben ébred.

A helyzet komédiáért kiált, s jutalomjátékot kínál az infantilis szex-komédiákon edződött Rob Schneider, a "Tök alsó" és a "Tök állat" Emmy-díjas sztárja számára. Schneider dzsigolók és állatok után férfibőrbe költözött nőt alakít, de ártatlan pislogás, szőrtelenítés és illegés-billegés minden tudománya. Szerepét akár Donald kacsa unokája is eljátszhatná. Talán a hasonlóságon felbuzdulva történt, hogy a forgatás után kétéves produkciós szerződést írt alá vele a Walt Disney.

A filmtörténet egyik első önálló műfaja, a burleszk főhősei csetlő-botló kisemberek voltak, a modernizmus anarchista áldozatai, kiknek elveszettségében és céltalanságában ma is magunkra ismerhetünk. Chaplin vagy Keaton gegjei egyben metafizikus bohózatok voltak a semmiről. A hangosfilm térhódítása és a burleszk műfaj háttérbe szorulása után a gegekre épülő mozgóképi komikum az animációs filmekben, például a Disney filmekben élt tovább. A burleszk legemlékezetesebb darabjai mellé állítva ezt a mai komédiát feltűnik behozhatatlan hátránya. Nem lép túl azon, amit parodizál, eszébe sincs megkérdőjelezni a plázababa-világ test- és seggkultuszra redukálódott értékrendjét. A Schneider közreműködésével íródott film humora a végbélműködés és könnyfakasztás közti skálát egy pillanatra sem hagyja el, biztos gondolkodásmentes száz percet kínálva ezáltal az ezt igénylő nézők számára.