A szerelem vajon mi?

  • L. Zs. / PORT.hu

Minden jó, ha jó a vége: az idei nyár egy igazi filmcsemegével zárul, melyben Steve Carell és Ryan Gosling parádézik olyan remek partnerekkel, mint Julianne Moore, Emma Stone, Marisa Tomei és Kevin Bacon.

Szeress, ha tudsz

Cal (Steve Carell) és Emily (Julianne Moore) a gimiben jöttek össze, fiatalon házasodtak, aztán a negyvenes éveikre belekényelmesedtek, belefakultak a kertvárosi mintacsalád-modellbe. Egyik este az étteremben már a desszertnél tartanak, amikor Emily kiböki, hogy válni akar, majd azt is kikotyogja, hogy félrelépett az egyik kollégájával. Cal azonnal elköltözik, bánatát pedig alkoholba fojtja egy bárban. Minden este a pultnál ücsörög és fennhangon panaszkodik, de senki nem hallgatja meg. Egy másik törzsvendég, a sármos nőfaló Jacob (Ryan Gosling) kiszúrja magának a szerencsétlen flótást, és elhatározza, hogy férfit farag belőle. Fodrász, ruhatár-csere és helyzetgyakorlatok révén sikerül is Calt némiképp gatyába rázni, de ő éjjelente még mindig hazalopózik füvet nyírni. Közben a díszmacsó is nőjére akad a bájosan szeplős Hannah (Emma Stone) személyében, aki a többi lánytól eltérően nem ugrik az első füttyentésre.

Veszedelmes viszonyok

[img id=313396 instance=1 align=left img]Mindez már megtöltene egy átlagos filmet, ezúttal azonban az alkotók nem fukarkodtak a rafináltan összefonódó történetszálakkal és a jobbnál jobb karakterekkel. Szemtanúi lehetünk még, ahogy Cal és Emily 13 éves fia, Robbie (Jonah Bobo) szerelmével üldözi négy évvel idősebb bébiszitterét (Analeigh Tipton), aki viszont apja-korabeli munkaadójáért van oda. Feltűnik a színen egy kétségbeesett férjvadász is (Marisa Tomei), aki Cal életének második numerája lesz, de ha szegény pasas tudná, hogy a nő valójában kicsoda… A még mindig dögös Emily bizonytalan, hogy jól döntött-e, de azért megpróbál új életet kezdeni, és randizik a kollégájával (Kevin Bacon). Mindenki mást kíván, mint ami/aki éppen adatik neki, így végül egy őrülten dilis jelenetbe torkollnak a szenvedélyek és az indulatok. Miután a vihar elcsitul, egyesek megkapják, amit akarnak, másoknak viszont továbbra is marad a reménykedés.

Nem csak a húszéveseké a világ

A Glenn Ficarra- John Requa rendezőpáros korábban már megörvendeztetett bennünket a Tapló télapóval és az I love you Phillip Morris-szal, és bár a forgatókönyv megírását ezúttal Dan Fogelmanre bízták, azért ez a történet is olyan, mintha ők követték volna el. Az Őrült, dilis, szerelem. úgy jó, ahogy van. Végre egy vígjáték, amelyik valóban humoros. Önmagában már ez is nagy szó, de ezen felül kapunk még nyálmentes romantikát, imádnivaló karaktereket és emészthető formában tálalt mondanivalót. Itt aztán minden korosztály talál indokot arra, hogy miért is a világ legnyomorúságosabb dolga a szerelem, de arra is, hogy miért a legnagyszerűbb.

A szupercsapat

A szereplőgárda is telitalálat, mert amellett, hogy Steve Carelltől és Julianne Moore-tól nem is vártunk ennél rosszabb alakítást, a mellékszerepekben is olyan arcok tűnnek fel, mint Kevin Bacon és Marisa Tomei. Bár utóbbi kicsit túljátszotta az egyik jelenetét, de annyi baj legyen. Ryan Gosling pedig azok után, hogy már bizonyította: drámai szerepekben generációja egyik legjobb színésze (lásd: legutóbb a Blue Valentine-ban), most eloszlat minden kétséget, hogy vajon való-e neki a humorizálás. Nemcsak szellemes az alakítása, de még jól is néz ki, mintha photoshopolták volna – ahogy Hannah találóan megjegyzi, miután meglátja félmeztelenül. A lányt alakító Emma Stone is remek, őt már a Könnyű nőcskében is csak dicsérni lehetett, és még a huszonhármat se töltötte be. Akárcsak a bébiszittert játszó Analeigh Tipton, aki csupán három nappal fiatalabb Emmánál, és aki előtt még szintén nagy jövő áll. Vélhetően a pásztorkutya-frizurás Jonah Bobóról sem most hallunk utoljára.

Aki teheti, nézze meg a filmet, ennél jobb tanáccsal pillanatnyilag nem szolgálhatunk. Tényleg vicces, ugyanakkor jóval több van benne, mint egy könnyed nyári komédiában.

Kinek ajánljuk?
- Mindenkinek.

Kinek nem?
- Akik nem tartoznak az előbbi halmazba.

8,5/10