A szomorú ok, amiért jó, ha Disney-rajzfilmeket nézünk

Egy kutatás szerint a gyerekeknek készült filmekben kétszer nagyobb eséllyel halnak meg a szereplők, mint a felnőtteknek készült filmekben.

Bár sokan úgy gondolják, hogy a Disney-rajzfilmek csupa habos-babos, színes-szagos képekből és jelenetekből állnak, azért ez koránt sincs így, sőt. Elég sok sötét tónusú dolgot is beleszőnek egy-egy mesébe, ilyen például maga a halál.

A halállal foglalkozó szakértők (tanatológusok) szerint az olyan rajzfilmek és mesék, mint Az oroszlánkirály, a Bambi vagy a Jégvarázs segíthetnek a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt megbarátkozni a halál gondolatával.

Egy új, a gyerekfilmekben megjelenő halálokkal foglalkozó kutatás szerint ezekben az alkotásokban több mint kétszer nagyobb eséllyel halnak meg a szereplők, mint a nem gyerekeknek készülő filmekben. Kelly Tenzek, a buffalói egyetem kutatója így nyilatkozott az eredményekről:


Ezek a filmek vitaindítók lehetnek olyan nehezen megközelíthető vagy tabunak számító témákban, mint a halál vagy haldoklás. Ezek fontos beszélgetések a gyerekekkel, de egy valóban bekövetkező halálig várni túl késő lehet.”

A kutató szerint mivel a Disney és Pixar filmek nagyon népszerűek és könnyen hozzáférhetőek a gyerekek és felnőttek számára, így a nehéz beszélgetéseket is egyszerűbb elkezdeni, és kevésbé lesz ijesztő a kicsik számára. Ezek a beszélgetések pedig már korábban be is következhetnek, természetesen mindig a gyerek korához mérten kell az információkat átadni, mindig csak annyit, amennyit fel tudnak fogni és fel tudnak dolgozni. És persze ne feledkezzünk meg az olvasott mesék csodálatos hatásairól sem!

via DigitalSpy