A szórakoztató szörnyvadász

A vámpírrajongók számára bizonyára ismerősen cseng ez a név, Bram Stroker Drakulájában találkozhatunk a megszállott tudóssal (Francis Ford Coppola remek filmjében Anthony Hopkins alakítja): Abraham Van Helsing a vámpírizmus minden csínját-bínnját ismeri, s megszállottan küzd a vérszopók nemzetsége ellen. A mostani filmben kedvenc vámpírgyilkosunk rejtélyes múltú öccse, Gabriel tér vissza, aki ádáz elszántsággal küzd a Gonosz és az általa létrehozott teremtmények ellen.

A szörnyvadász egy vatikáni székhelyű titkos szervezet szolgálatában áll. Legújabb megbízatása a sötét legendák földjére, Erdélybe szólítja, hogy leszámoljon a sötétség urával, Drakula gróffal (a rockerkülsejű Richard Roxburgh). Feladata égetően sürgős, mert egy ősi cigány család utolsó sarját, Anna hercegnőt (Kate Beckinsale) kell segítenie, akinek ősei fogadalmat tettek a gróf elpusztítására, s ha ő is odavész, mindannyian elkárhoznak. Anna és Van Helsing akciódús megismerkedése után együtt száll harcba Drakula, vámpír-menyasszonyai és félelmetes segítői ellen, és az X-men filmek híres farkasának ismét meg kell tapasztalnia az ordaslétet?

A Van Helsinget jegyző Stephen Sommers, aki A múmia két részével újraértelmezte a kalandfilm műfaját, tovább folytatja filmtörténeti ámokfutását: alkotását az elmúlt százegynehány év összes rémfilmes kellékéből (sztorit és látványt egyaránt felhasználva) szertelenül csapongó fantáziával gyúrta össze: farkasember, vérfarkas, Frankenstein, Igor, Dr. Jeckyll - legalábbis néhány snitt erejéig - jól megfér egymással A némafilmkorszak híres borzongató darabjaira éppúgy találhatunk utalásokat, mint a vámpír-akciófilm Pengére, Coppola már említett Drakulájára vagy A nyolcadik utas a halálra, sőt a speciális fegyvereket gyártó szerzetesjelölttel (David Venham) még egy James Bond-fricskára is telik.

Sommers összegyúrósdija jól sikerült, csupán a túlburjánzó technikai és dramaturgiai lehetőségektől való megmámorosodás pillanataiban lelhetünk. kisebb botlásokra. Ám a Van Helsinget ezek nem rontják el! Igazi (nagybetűs) MOZI-ba való, szórakoztató darab: sármos főhőssel, talpraesett szépséges hercegnővel, furfangos segéddel, jólelkű szörnyeteggel? Ezen túl ne is keressünk benne, ne is kérjünk rajta számon semmit!