A törvénytisztelő pszichopata

  • L. Zs. / PORT.hu

A szinopszist olvasva izgalmas akciófilmre számítunk, felkapott, sármos sztárral (Gerard Butler), Oscar-díjas színésszel (Jamie Foxx) és remek mellékszereplőkkel (Colm Meaney, Viola Davis, Josh Stewart). Miközben sorban állunk a pattogatott kukoricáért, lelki szemeink előtt megjelenik minden bevált bosszúfilmes stíluselem.

Az amerikai igazságszolgáltatás rákfenéje
A karrierista ügyész, Nick Rice (Jamie Foxx) 96%-os sikerességi mutatóját nem óhajtja rontani egy gyenge bizonyítékok miatt elvesztett perrel, ezért inkább vádalkut köt: Darby, a valódi gyilkos jelképes büntetéssel megússza, mert a támadásban résztvevő, ám az emberölésben ártatlan bűntársa ellen vall. Utóbbit kivégzik, az igazán veszélyes gonosztevő pedig röhög a markába.

Hannibal Lecterbe oltott Charles Bronson
Clyde (Gerard Butler) fájdalommal vegyes tehetetlen dühvel szemléli a történéseket. Ám röpke tíz év elteltével, némi technikai és jogi felkészülés után elérkezettnek látja az időt, hogy kíméletlen bosszút álljon. Brutális kegyetlenséggel törli el a Föld színéről Darby-t, de ámokfutása ezzel nem ér véget. Aprólékos műgonddal megkomponált ördögi terve az egész amerikai igazságszolgáltatási rendszer ellen irányul.

Technikai tudása és zsenialitása csillapíthatatlan bosszúszomjjal és pszichopátiával párosul, mintha csak a Fűrész Jigsaw-ját, a Bosszúvágy Charles Bronsonját, Hannibal Lectert, és a James Bond-filmek Q-ját gyúrták volna egybe. Szándékosan lecsukatja magát, hogy hidegvérű macska-egér játékba kezdjen a fő ellenségének tartott ügyésszel, aki az ő kétes sokszínűségével szemben egyhangú szürkeségbe burkolózik. Se a családja, se a munkája emberi tényezői nem érdeklik igazán, csak a ranglétrán való feljebb jutás.

Hát ez meg mi?
Rejtély, hogy mi is volt az alkotók erkölcsi üzenete ezzel a filmmel. Mert az valóban nem helyes, hogy megátalkodott gyilkosokat futni hagyjanak holmi vádalkuk miatt, és természetesen a családját vesztett férfiú fájdalmában is őszintén osztozunk, de később egyáltalán nem tudunk vele azonosulni, ahogy pedig rendes bosszúfilmeknél szokás. A törvény képviselőjének se tudunk szívből drukkolni, hogy győzedelmeskedjen a rossz felett, hiszen nem több egy elvtelen és érzéketlen hivatalnoknál. Se Gerard Butler, Se Jamie Foxx nem írja be magát a filmtörténetbe ezzel az alakításával, de a film maga sem számíthat sok dicséretre. Minél közelebb kerülünk a megoldáshoz, az egyszemélyes hadsereg lépései úgy lesznek egyre komolytalanabbak, képtelenebbek és röhejesebbek. Vagy az alkotók gyengeelméjűek, vagy a nézőket nézik annak.

Kinek ajánljuk?
- Akinek nincs ideje a fent említett filmhősöket külön-külön megnézni.
- Aki csípi Gerard Butler izmait és skót akcentusát.
- Akit érdekel, milyen az, amikor egy Oscar-díjas színész (Jamie Foxx) értékelhetetlen teljesítményt nyújt.

Kinek nem?
- Aki szereti a kíméletlenségükben is szimpatikus főhősöket.
- Aki hihető és logikusan felépített sztorit vár.
- Aki Gerard Butlert csak pozitív hősként tudja elképzelni.


3/10