Akinek Robert De Niro ingyen játszott

Most igazán semmi okuk panaszra a filmrajongóknak, a héten három különböző filmes rendezvény veszi kezdetét. Az Örökmozgó Filmmúzeumban tegnaptól a legújabb spanyol filmek mustráját, holnaptól pedig a német Ziegler Stúdió filmjeit láthatjuk. A Művész mozi mától egy hétig a kortárs ír mozgókép legjobb darabjait tűzi műsorra.

A Művész mozit mától április 10-ig a legújabb ír filmek szállják meg. Kilenc művet láthat a közönség, köztük a Véres vasárnapot, amely idén elnyerte a berlini filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét. Paul Greengrass rendező filmje jókora vihart kavart Nagy-Britanniában és Írországban. A cselekmény az 1972. január 30-i, észak-írországi Derryben történteket eleveníti fel. Ezen a napon békés tüntetés készült a londoni kormány ellen, de a felvonulók szemben találták magukat a brit katonákkal, akik éleslőszert is bevetettek. A Véres vasárnap tizennégy fegyvertelen tüntető értelmetlen halálának állít emléket. A H3 - Halálblokk című film is eddigi tabutémát dolgoz fel: ír politikai foglyok 1981-es börtönlázadását, amelyben az IRA-tagok mezítelenül, az ételt visszautasítva küzdöttek a jogaikért.

A szélesebb közönséget valószínűleg a vérbő vígjátékok vonzzák majd. A nálunk is nagy sikerrel vetített Méregzsák írójának, Roddy Doyle-nak új történetét filmesítették meg Brendan és Trudy címmel. De ott van még a sokatmondó című Az írek bikája, a Kocsma-jaj és a Rabold a nőt! is.

Az ír filmhét vendége lesz Liam O Mochain, A legenda nyomában című film rendezője. A mű független produkció, és érdekessége, hogy mindöszsze ötezer ír fontból (mintegy másfél millió forintból) készült el, és olyan hollywoodi sztárok szerepelnek benne - ingyen -, mint Robert De Niro és George Clooney. A világhírű művet április 6-án a rendező személyesen hozza el Budapestre. A vetítést közönségtalálkozó zárja.

Az Örökmozgó Filmmúzeumban a legújabb spanyol művek között a komikus elemmel átszőtt, szatirikus alkotások dominálnak. Azért, hogy mégis teljesebb képet kapjunk a kortárs hispán filmgyártásról, két komoly hangvételű munka is műsorra került. Achero Manas Golyója 2000-ben meghódította a spanyol filmakadémiát: megkapta a legjobb film, a legjobb rendezés, sőt a legjobb eredeti forgatókönyv díját is. A kritika szerint nem sétagalopp, hanem mellbevágó, felzaklató. A perui születésű, de magát madridinak valló (tizenhat éve a spanyol fővárosban élő) Javier Corcuera az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának ötvenedik évfordulójára forgatta A világ árnyékos oldalán című művét, arra keresve a választ - egyéni sorsokon keresztül -, hogy szélsőséges helyzetben mennyire erős az ember életösztöne.

A spanyolok mellett a német Regina Ziegler filmjei közül is válogathatnak az érdeklődők az Örökmozgó Filmmúzeumban.

A berlini Ziegler Filmet több mint huszonöt éve, kezdő producer korában Regina Ziegler családi vállalkozásként alapította. Azóta az egyik legtermékenyebb és legtöbb elismerésben részesült német független filmes műhellyé nőtte ki magát a cég. Nevéhez több mint kétszáz film- és televíziós produkció fűződik, német és európai filmek, koprodukciók, amelyek a legrangosabb fesztiválokon nyertek díjakat, Cannes-ban, Velencében, Berlinben. A német filmvilág számos híressége szerepelt a cég által létrehozott filmekben, ugyanakkor a Ziegler Film producerei kezdettől fogva törődnek a fiatal tehetségek felkarolásával is. A vetítéssorozatban tíz darabból álló válogatást láthatunk játék- és dokumentumfilmjeikből.