Alkotói válságstáb

Éppen 28 év telt el azóta, hogy először megfilmesítették az akkor még hollószárnyait próbálgató Stephen King egyik művét. A Brian De Palma által vászonra vitt, amúgy 1974-es Carrie hozta meg az átütő sikert az erős fantáziával és szemüveggel megvert író számára, s közrejátszott abban, hogy egyéb elfoglaltságait (ipari mosodás, főiskolai tanár stb.) feladva végképp a billentyűzetnek szentelje magát. Mindmáig 35 regényét-novelláját nyomták celluloidra, bár azt hozzá kell tenni, hogy e vállalkozások többsége csak a tévéképernyőkig vagy a videotékák HORROR feliratú zugáig jutott el. Az eredményességi skála másik végén viszont olyan remekművek állnak, mint a Kathy Bates-et Oscar-díjjal ellátó Tortúra vagy a Jack Nicholsonról méltán hírhedt Ragyogás.

A Titkos ablak, titkos kert című kisregény sem kerülhette el sorsát, s 1990-es kiadásától talán azért kellett 14 évnek eltelnie, hogy a készítők ráakadjanak egy olyan színészre, aki meggyőzően elő tudja adni az enyhén szólva bonyolult személyiségű Morton Rainey szerepét. Aztán szerencsére valakinek eszébe jutott Johnny Depp.

Adott egy habókos író, aki kies tóparti faházikójában egész nap húzza a lóbőrt, a világ legelfeküdtebb frizurájával majszolja a csipszet, és javában zajló válása miatt (pongyolájához hasonlóan) kissé össze van szakadva. Kutyájával kedvére elvitatkozó hősünk élete akkor kapcsol igazán lejtmenetbe, amikor az ajtaja elé parkol egy kombi a távoli Mississippi államból, benne egy ízes déli akcentusban beszélő madárijesztővel. John Shooter azzal vádolja meg a bávatag Raineyt, hogy pár éve ellopta az egyik novelláját, és sürgős helyreigazítást követel. Különben? Hát igen, ez az, a különben. Az eleinte lazán lerázott idegen ugyanis nem tágít, sőt, szándékait egy korántsem rendeltetésszerűen használt csavarhúzóval is megerősíti. Hamarosan aztán minden rosszra fordul, ahogy az lenni szokott a vigasztalan King-univerzumban, de az elárulhatatlan végkifejlet még ezek után is minimum elképesztő.

Talán a fentiekből is sejthető, hogy a hollywoodi különutas Depp újabb ragyogó alakítását hozza az amúgy felső középkategóriás történetben: sokadik szerepe tűnik csak reá írottnak, ami állítólag csak a legjobbakra jellemző. Kevésbé telitalálat a Shootert megformázó - egyébként zseniális - John Turturro, aki nem igazán fedi le a könyvben halálra rémisztőnek megrajzolt figurát, vagy talán a rendező-forgatókönyvíró David Koepp (Pánikszoba, Hetedik érzék) ragaszkodott túlságosan a horror helyett a népszerűbb-eladhatóbb thrillerhez. Ezzel együtt a Titkos ablak - bár Johnny Depp nélkül valószínűleg a videotékák martaléka lenne - a műfaj apostolának legsikeresebb feldolgozásaihoz sorolható; tehát belépés nemcsak vérivó szakbarbároknak.