Államfőknek kijáró szertartással búcsúztatták Belmondót

A szertartáson A profi legendás taktusai is felcsendültek.

Állami tiszteletadással vettek végső búcsút a hétfőn, 88 évesen elhunyt Jean-Paul Belmondótól. A legendás színész csütörtöki gyászszertartásán a családtagok mellett maga Emmanuel Macron francia elnök is részt vett.

Szeretjük Belmondót, mert olyan volt, mint mi"

- mondta, majd felidézte a színész legnagyobb sikereit.

Forrás: Getty Images (Anadolu Agency)

A gyászoló tömegben ott volt még többek közt Marion Cotillard színésznő és Thierry Frémaux, a cannes-i filmfesztivál igazgatója.

A tegnapi eseményen a francia film másik legendája, Alain Delon nem vett részt, de a mai temetésen már ő is megjelent a francia filmvilág szinte összes fontos személyiségével együtt. A szertartáson Muriel Belmondo, a színész húga, illetve unokája, Victor is beszédet mondott. 

A színész koporsóját úgy vitték be a Saint-Germain-des-Prés templomba, hogy közben a Köztársasági Gárda zenekara A profi Ennio Morricone szerezte zenéjét játszotta (a videóban a 38. perctől.)

Aki szeretne a legjobb filmjeivel megemlékezni Belmondóról, az megteheti, a köztévé ugyanis a hétvégén két ikonikus alkotását, A profit és a Kifulladásigot is műsorára tűzi, egy portréval egyetemben. Az M5 kulturális csatorna az 1960-ban bemutatott Kifulladásigot vetíti szeptember 11-én, szombaton 21.05-től, majd szeptember 12-én, vasárnap szintén 21.05-től ikonikus címszerepével, A profival búcsúzik a legendás színésztől. Leghíresebb filmje után egy 1987-es portréfilmet vetít Belmondóról az M5, amelyet Vinkó József készített. A filmcsillag a riport idején 53 éves volt, a többi között a pályájáról, a szerepeiről, a kaszkadőrködésről, a sportról és fantasztikus filmes partnereiről is mesél.