Amikor Jennifer Lopezt beledobták egy szürreális sci-fi rémálomba

Így készült minden idők egyik legfelkavaróbb pszichológiai sci-fi-thrillere, A sejt.

  • A film ugyan Mark Protosevich eredeti forgatókönyvén alapul, de a története nem teljesen újszerű. Három évvel korábban tűzte műsorra az NBC az Álomjárók (1997) című sci-fi-sorozatot, amelyben egy tudóscsoport képes egy új technológia segítségével belépni a pszichiátriai betegek álmaiba, hogy diagnosztizálják őket. A Bruce Greenwood és Naomi Watts főszereplésével készített szériát az alacsony nézettség miatt mindössze két epizód után elkaszálták.
  • A főszerepet eredetileg Sandra Bullocknak szánták, de ő inkább a Beépített szépséget választotta, így lett helyette Jennifer Lopez a befutó.
  • A sorozatgyilkos szerepét Vincent D'Onofrio kapta meg, aki később bevallotta, hogy a felesége két hétig nem volt hajlandó vele egy ágyban aludni, miután látta a filmben nyújtott alakítását.
  • Az agyi rendellenesség, amelyben D'Onofrio karaktere szenved, kitalált, és kifejezetten a film kedvéért alkották meg.
  • Az addig főleg csak vígjátékszínészként ismert Vince Vaughn azért fogadta el Peter Novak nyomozó szerepét, hogy kilépjen a komfortzónájából.

  • A korábban klipeket készítő Tarsem Singh itt debütált filmrendezőként, de merített bőven a zenei videók világából. Megidézi a saját munkásságát is (pl. az R.E.M. Losing My Religion című klipjét), de a Mark Romanek által rendezett klipek is inspirálták, mint például a Nine Inch Nails Closer és The Perfect Drug, Madonna Bedtime Story videói, valamint Floria Sigismondi több, Marilyn Manson számára rendezett klipje.
  • Több képzőművészeti alkotást is megidéz a film. A jelenetet, amelyben a lovat darabokra szeletelik, Damien Hirst brit művész munkái ihlették (lásd pl. a "Some Comfort Gained from the Acceptance of the Inherent Lies in Everything" című installációt), de ihlető forrás volt a svájci szürrealista H.R. Giger Schacht című festménye, illetve Odd Nerdrum norvég festő Hajnal című festménye is.
  • A kendő, amelyet Catherine levesz az arcáról, amikor belép Carl elméjébe, a torinói lepelre emlékeztet.
Forrás: RTL Klub

 

  • A film számos ponton utal David Lynch kultikus sorozatára, a Twin Peaksre. Például: a film elején az áldozat holttestét műanyagba csomagolva találják meg egy folyómederben, hasonlóan Laura Palmer holttestéhez a sorozat nyitóepizódjában, de elhangzik később egy olyan dal is (Mairzy Doats), amit Leland Palmer énekelt, egy ponton pedig Carl hátrafelé sétál és torz hangon beszél, mint a vörös öltönyös Lynch-nél.
  • Tarsem Singh azt az Eiko Ishiokát kérte fel jelmeztervezőnek, aki az 1992-es Drakuláért Oscar-díjat kapott. A rendezőnek annyira tetszettek az extravagáns jelmezek A sejtben, hogy utána az összes filmjén együtt dolgozott Ishiokával a nő 2012-ben bekövetkezett haláláig.
  • A film néhány jelmezét, például a vörös páncélt, Ishioka előző filmjéből, a Drakulából használták fel újra.

Forrás: RTL

 

  • A sejtnek volt egy másik jelmeztervezője is, April Napier. Ishioka volt a felelős az álomvilágok szürrealisztikus ruhakölteményeinek megtervezéséért, míg Napierre az átlagos és hétköznapi ruhákat bízták, azért, hogy a két valóságsík világosan elkülönüljön egymástól.
  • Mark Protosevich forgatókönyvíró elhatárolódott a filmtől. Szerinte a végleges film alig hasonlít az ő eredeti forgatókönyvére, amelyet többször átírtak más, nem akkreditált forgatókönyvírók és a Warner Bros./New Line Cinema vezetői.
  • A legjobb smink és frizura kategóriájában Oscar-díjra jelölték a filmet, de a díjat A Grincs vitte el.
  • A film vegyes kritikákat kapott, de a mozikban jól teljesített: a 33 millió dolláros büdzsére több mint 104 millió dolláros bevételt hozott.         

via: IMDb / Wikipedia