Az arc nélküli lány - Kate McKinnon

Ha, kell, dögös szőke vagy szürke háziasszony, svéd műsorvezető vagy vidéki orosz asszonyság, de sikerrel játszotta már Justin Biebert és Hillary Clintont is, és ő a legjobb dolog az új Szellemirtók filmben!

Ő az új Szellemirtók mindenes feltalálója, a kicsit zakkant Jillian Holtzmann, egy harcias, de kedves csaj, aki szeret táncolni és nyalogatni a lézerkütyüit és mindig idétlenül vigyorog. Bár a neve sokak számára még most is ismeretlen, Kate McKinnon Imdb oldalán már 47 szerep található a filmográfiában – ezek zöme tévéepizód, kisfilm vagy más, nagyjátékfilm csak elvétve, de akkor is olyan produkciókról van szó, ahol, ha belegebedünk, akkor sem fogunk emlékezni az arcára – mint a Ted 2, Lánytesók vagy hamarosan a Lángelmék. A rebootolt és átfazonírozott, női főszereplőkkel eljátszatott Szellemirtók remake azonban mindent megváltoztatott, és alig akad filmkritikus a szakmában, aki ne őt emelné ki a szereplőgárdából.

Pedig a filmben olyan rutinos vén rókák oldalán játszik, mint Melissa McCarthy vagy Kristen Wiig, és bár McKinnon nagyságrendekkel kevesebb játékidőt és dialógust kapott nálunk,. mégis van olyan jó és emlékezetes, mint ők. Igaz, van egy dolog, ami közös benne és Wiigben, illetve a harmadik főszereplőben, Leslie Jonesban: mindhárman Amerika legendás szórakoztatóműsorában, a Saturday Night Live-ban nevelkedtek és tanulták ki a szakmát. Az alig 161 centis McKinnon, aki gitáron, csellón és zongorán is játszik, 1984. január 6-án született Kathryn McKinnon Berthold néven a New York-i Sea Cliffben. Miután elvégezte a Columbia Egyetem dráma tagozatát, kezdetben elsősorban az ún. sketch comedy műfajában vált ismertté a generációjának számos más alakját is felfuttató Upright Citizens Brigade Theatre-ben, ahol a munkáért ugyan nem fizettek, de kiugrási lehetőséget teremtettek számára.

A színházi munka mellett számos animációs sorozathoz adta a hangját, a nagy áttörés pedig 2012-ben jött el, amikor „felvették” a legendás Saturday Night Live-ba, ahol hamarosan állandó stábtag lehetett, ami nagyon nagy szó arrafelé, ráadásul ő lett a show első bevallottan meleg tagja. munkája az SNL-nál rendkívüli sikert aratott, aminek köszönhetően hamarosan négy Emmy jelöléssel is büszkélkedhetett, és ekkortól kezdték komolyan nagyjátékfilmes projektekbe is hívni, igaz, először csak kisebb szerepekre. A műsorban számos visszatérő karaktert dolgozott ki magának, de a legnépszerűbbek a paródiái voltak. Hol Justin Bieber, Ellen DeGeneres, Angela Merkel vagy Hillary Clinton bőrébe bújt, az utóbbival pedig közös jelenetben is szerepelt – ha Clintont esetleg megválasztják elnöknek, ez nyilván jól fog jönni.

Aztán jött a felkérés a Szellemirtókra, és a legtöbb újságírónak rá kellett gugliznia McKinnon nevére, hogy tudja, kiről van szó, hogy néz ki, és bár a film vegyes kritikákat kapott, a szerep valóban ismertté és népszerűvé tette hősnőnket, aki a közeljövőben számos nagyobb produkcióban kapott fontos feladatot. A decemberben érkező Hivatali karácsonyban ő lesz az egyik főszereplő, egy kedves irodista lány, aki egyszer az életben tényleg elereszti a gyeplőt, a Rock That Body című filmben pedig Scarlett Johansson és Zoé Krawitz oldalán játszik majd: ők egy lánybúcsúztató party résztvevői lesznek, akik egy halott chippendale táncos miatt kerülnek komoly bajba. Vagyis hamarosan egyre többet hallunk róla, és ez így van jól!