Az ellentétek vonzzák egymást?

  • TóCsa / PORT.hu

Katherine Heigl a legjobb úton jár ahhoz, hogy Meg Ryan nyomába lépjen. A szőke sztár a Felkoppintva óta kizárólag vígjátékok, sőt főleg romantikus vígjátékok szerepeihez írt alá, és az összehasonlíthatóságra most azzal is rátett egy lapáttal, hogy leutánozta elődje elhíresült éttermi orgazmusjelenetét a Harry és Sallyből.

Két összeillő ember
A kiszámítható pálya egyetlen hátulütője, hogy az emberek egy idő után ráunnak arra a szerepkörre, amelyben megszokták a sztárt. Meg Ryan is kénytelen volt feladni romkomkirálynői trónját, viszont más szerepben meg a kutya se volt kíváncsi rá. Ehhez képest Heigl makacsul ragaszkodik a vígjátékokhoz, míg Butler a romantikus filmeket váltogatja a jóval erőszakosabb akcióorgiákkal (300, Gamer - Játék a végsőkig), egyszerre szerezve magának férfi és női rajongókat is. Egyelőre mindketten makacsul kerülik a drámaibb/kockázatosabb szerepeket, aminek ékes példája A csúf igazság című igencsak kiszámítható romantikus vígjáték, ami ennek ellenére mégis pazarul működik. Legközelebb Heigl a Killers (szintén Robert Luketic rendezésében) című kémes vígjátékban, Butler pedig a Law Abiding Citizen című kőkemény thrillerben játszik. Maradnak a kaptafánál...

Chemistry
Már a régi hollywoodi fejesek is megmondták, hogy egy romantikus film sikere elsősorban azon múlik, hogy a két főszereplő között mennyire működik a vásznon a kémia, és Robert Luketic rendező (Doktor Szöszi) szerencséjére Butler és Heigl közt végig vibrál a feszültség. Ráadásként mindketten kiváló komikusok, ami megkönnyíti a dolgukat, hiszen a forgatókönyv ezúttal nem a mellékszereplőkre bízta a poénos jeleneteket, hanem végig ők ketten állnak a középpontban. Mindenképp őket dicséri, hogy jó dumájú mellékszereplők nélkül is végig izgalmasak maradnak, a liftes jelenet pedig kiválóan bizonyítja, mennyire összeillő párt alkotnak a vásznon.

Summa
A poénok fő forrása elsősorban az, hogy egy erősen konzervatív, romantikus beállítottságú, sok-sok rigolyával rendelkező nő (ezt a típust szokták néha lehárpiázni) és egy meglehetősen szabadelvű, a nőket többnyire csak játékszernek tekintő férfi hogyan jön ki egymással, amikor kényszerből (munkahely) muszáj együttműködniük. Egymás kölcsönös szívatása után természetesen nem maradhat el a szerelembe esés, de a várttal ellentétben az alkotók itt sem váltanak át csöpögősbe, így A csúf igazság a maga nem túl eredeti módján mégis korrekt alkotás tud lenni a műfaján belül.

Kinek ajánljuk?
- Aki szeretne belátni egy tévés bulvármagazin-műsor kulisszái mögé, de ezért lusta reggel elmenni a Campona bevásárlóközpontig.
- Aki szereti látni, ha szép emberek összejönnek a vásznon.
- Egy laza, könnyeden szórakoztató estére vágyóknak, igazi popcorn feelinggel.

Kinek nem?
- Aki a romantikus komédia műfajában is az eredetiséget keresi.
- Aki nem hisz az ellentétek vonzzák egymást nevű mondásban.
- Aki szerint a romantikus vígjáték zsánerben már mindent elmondtak, ami csak elmondható.


6/10