Beépülve - A tégla

Most már bevallhatom, erősen aggódtam A tégla vetítése előtt, hogy a hongkongi filmremek, a Szigorúan piszkos ügyek amerikai remake-je vajon közelébe érhet-e az önmagában tökéletes eredetinek. Martin Scorsese azonban hál'Istennek nem követte el az amerikai remake-ek hibáit, nem lett happy ending, nem akart még kettőt csavarni a sztorin sem - a nagyszerű iparosmunka végül megugrotta a szintet.

A sztori egyszerűen zseniális. Leonardo DiCaprio talán egyik legjobb alakításában a dél-bostoni rendőrség tagjaként beépül Frank Costello (Jack Nicholson) gengszterfőnök csapatába. Csakhogy a dörzsölt maffiavezérnek is megvan a maga embere az elit ügyosztálynál az ambiciózus Colin Sullivan (Matt Damon) személyében. A két spion egymás leleplezésére tett kísérletei őrült hajszává válnak, amelyből nem kerülhet ki mindenki élve.

Frank Costello szerepét Scorsese eredetileg örök kedvencének, Robert de Nironak szánta volna, aki azonban saját rendezése miatt nem tudta elvállalni a feladatot. A rendező és DiCaprio személyes rábeszélésének és az igényei szerint kibővített szerepének köszönhetően adta be végül a derekát a vígjátéki szerepek után ismét velejéig gonosz Jack Nicholson. A film szinte minden további szerepében is nagyágyúk brillíroznak: a jófiúkat Alec Baldwin, Mark Walhberg és Martin Sheen erősíti. Érdekes, hogy bár kezdetben Kate Winslet és Hilary Swank neve is felmerült a film egyetlen valamire való női szerepére, Scorsese végül a kevésbé ismert Vera Farmiga mellett döntött... mindenki ítélje meg saját belátása szerint, hogy jól tette-e.

Szemtől szemben

A film az azóta két folytatást is megért Szigorúan piszkos ügyek valamennyi részéből emel be elemeket, még sincs utánérzésünk. Scorsese szigorúan kikötötte, hogy nem remake-et, hanem önálló filmalkotást akar készíteni, éppen ezért meg se nézte az eredetit. Szerencsére ez meg is látszik a filmen, teljesen önálló életet él, nincsen összehasonlítási kényszerünk. Nagyszerű történet és nagyszerű szereplők egy klasszis rendező kezében - aki szerette a Szigorúan piszkos ügyeket, annak azért, aki nem látta, annak meg azért kötelező darab.