Békés egymás mellett félés

Amerika "visszavág": a két hete bemutatott európai animációs "sárkányprodukció" után itt a tengerentúli tűzokádós mesefilm, az Így neveld a sárkányodat. A jó fajta három dimenziós mozi azonban nem a Disney-klasszikusok hagyományához illeszkedik, sokkal inkább a Shrek-sorozat jut róla az eszünkbe (nem véletlenül: a gyártó ugyanaz).

Északi vadság
Ha máshonnan nem, a Beowulf-legendakör filmes feldolgozásaiból - legutóbb (2007) Robert Zemeckis 3D-s animációs mozijából (Beowulf - Legendák lovagja), előtte (az egyik legsikerültebb) adaptációból, John McTiernan A 13. harcos (1999) című filmjéből - tudhatja a moziba járó, hogy észak vad vidéke veszélyes mitologikus lényekkel terhes, a viking ősök a kontinens kifosztása szünetében szörnyekkel csatáztak. Nagyjából erre a mítoszi alapra helyeződik a Chris Sanders és Dean Deblois rendezőpáros (korábban: Lilo és Stitch - A csillagkutya) című animációs mozija, három dimenziós technikában.

Írott gyökerek
Az északi legendakör elsődlegesen Cressida Cowell írónőt motiválta, akinek a meseregénye nem egy medveanyától született elpusztíthatatlan emberszörnyekről szól, hanem sárkányokról. Az elmés könyvismertető szerint "Az Így neveld a sárkányodat - Harald emlékiratainak első kötete (a borító tanulsága szerint: írta III. Harákoló Harald, óvikingről fordította Cressida Cowell - G. I.). Szélesebb körben ismert nagyszerű természetrajzi munkája, a Viking sárkányok és az ő tojásaik, amely bemutat minden ismert sárkányfajt. Kiadott ezenkívül két másik kötetet is, ezek címe: Így tanulj sárkányul, valamint Hableányok és egyéb szörnyek, emellett rendszeresen jelennek meg írásai a Nagy sárkánymagazin hasábjain.". A DreamWorks animációs részlege örömmel csapott le a gyerekek körében jelentős tetszést kiváltó sárkánymesére, nemkülönben, hogy a Shrek-széria sikere után nyilvánvalóvá vált, hogy nem csak a kedvesen bolyhos, simogatható kisállatokat kedveli a nagyérdemű, az esztétikai kihívásokkal küszködő, szagló, olykor határozottan félelmetes teremtményeket hasonlóképpen, mert amíg előbbieket óhajtják (olyanok szeretnének lenni), utóbbiakban magukra ismernek, miszerint az ember is tökéletlen teremtmény, de azért jó szíve van. A filmesek Cowell eredeti sárkányfiguráját, a Fogatlan nevű picike zöld tűzokádót vászon- és 3D-baráttá turbózták: megnövelték, feketére festették, elnémították - Fogatlan originálisan szerette a száját járatni, nem a tűzlehelés miatt, a kisebb gyerekeknek így vált szerethetővé (mint a magyar Süsü) -, és alaposan bevadították (a tülkös harcosok által leginkább rettegett Éjfúriák fajához rangsorolták). Sanders ezt mondta erről: "A legsárkányabb sárkányt akartuk vászonra vinni. Egy olyan példányt, amelyet a vikingek sem láttak soha, mert mindig az éj leple alatt támad".

Sárkányszelídítés
Az ekképpen "elnémult" sárkány (Fogatlan) és Hablaty, a nyurga viking kamaszlegény a történet két főhőse, pontosabban a kettejük között kialakult barátság kerül a középpontba, aminek révén megküzdenek az igazi veszedelmekkel és az emberek előítéleteivel (hogy ne mondjunk: hülyeségével). Merthogy a termetes, szöges állú szigeti vikingek vidékén az számít nagyembernek, aki rendesen öli és irtja a kártékony sárkányokat, és a fiú is szeretne eleget tenni faluja eme parancsának, ám erősebb benne az életszeretet és a kíváncsiság, mint a közösségi parancs, ezért aztán amikor - véletlenül - megsebesít egy éjfúria-fenevadat, inkább meggyógyítja, és utána megbarátkozik vele, mintsem hogy kivégezze. Viszonyát azonban titkolnia kell a többiek haragja és nemtetszése elől.

Röptet - és ki kacag?
Deblois és Sanders három dimenziós animációja - amellett, hogy (ha nem is túl eredeti és meghökkentő) történetét illetően meglepetésekkel és fordulatokkal szolgál, és kellő mennyiségben humorizál - arra is bizonyíték, hogy a tértechnikát nem pusztán nézőcsalogatónak lehet és kell alkalmazni, a repülős-zuhanós és tűzokádós jelenetekben értelemmel és szereppel bír ez a látvány. Az Így neveld a sárkányodat csomagolásában és üzenetében nem annyira újszerű, mint a francia rajzfilmes, Arthur Qwak (és társa: Guillaume Ivernel) közelmúltban bemutatott Sárkányvadászok című opusa, viszont lendülete elsöprő, kivitelezése igényes és minden korosztály számára kifejezetten tanulságosan szórakoztató. Miszerint jobb egymás mellett békében élni, mint egymástól félni.

Kinek ajánljuk?
- Akiknek tetszett a Sárkányvadászok is, de "fogyaszthatóbb" mesére vágynak.
- Akik másfélórára igényesen akarnak szórakozni.
- Szemellenzős vikingeknek.

Kinek nem?
- Akik az élőszereplős mélydrámákat díjazzák.
- Akik (még mindig) úgy vélik, az animáció a kisdedek "ópiuma".
- Akik szerint sárkányok nincsenek is (maximum dinoszauruszok).


8/10