Boldog szülinapot, Keanu!

Ma ünnepli az 57-et Neo és John Wick megformálója. Tudj meg róla mindent, és nézd meg ma este valamelyik filmjét.

57 éves lett Keanu Reeves, akit nem csak azért szeretünk, mert jobbnál jobb filmekhez adja a nevét, de azért is, mert nincs nála jobb arc Hollywoodban. Íme, a legfontosabb dolgok, amit érdemes tudni a sztárról. (Az összeállítás végén pedig mutatjuk, hogy mely filmjei érhetőek el éppen a streamingszolgáltatók és a tévék műsorán.)

  • Keanu Libanonban született, ahol édesanyja, az angol születésű Patricia Taylor éppen kosztümtervezőként dolgozott. Apja, Samuel Nowlin Reeves, kínai-hawaii származású geológus, akiben egy kis holland, portugál és skót vér is csorog, és aki veszélyes életet élt, hiszen miután elhagyta családját, 10 évre ítélték heroinkereskedésért.
  • Reeves már kisbabaként is bejárta a fél világot, hiszen szülőhelyén, Bejrútban csak hat hónapig élt, innen a család Sydney-be költözött, ahol két és fél évet töltöttek, majd továbbálltak New Yorkba, három év múltán pedig átköltöztek Torontóba. Anyja révén Keanu angol állampolgár, és Kanadában honosították, így ottani útlevele is van, apja amerikai állampolgár, de mivel Keanu nem amerikai felségterületen született, nincs útlevele, és Hollywoodban is csak zöld kártyával dolgozhat.
  • Fiatalon Reeves tehetséges hokikapus volt, meghívást is kapott a rangos Windsor Spitfiresbe, és komoly karrierje lehetett volna a kanadai első osztályban, de az egyik verzió szerint közbeszólt egy sérülés, a másik szerint inkább a színészetet választotta, hiszen már egész fiatalon játszott iskolai darabokban, és mostohaapja, Paul Aron színpadi rendező mellett asszisztensként is dolgozott.

  • Amikor Reeves Hollywoodba érkezett, az ügynöke túl egzotikusnak találta a nevét, ezért az első szerepeinél – tévéfilmekben, apró filmszerepekben – a következő nevek alatt futott a stáblistán. K.C. Reeves, Norman Kreeves vagy Chuck Spadina.
  • A színészt élete során számos csapás érte. 1993-ban kábítószer-túladagolásban elveszítette egyik legjobb barátját, River Phoenixet, akivel együtt szerepeltek az Otthonom, Idahóban. 1999 decemberében akkori barátnőjével, Jennifer Syme-mal közös kislányuk halva született, 2001-ben pedig Syme szenvedett halálos autóbalesetet. Ekkor úgy tűnt, ennél rosszabbul már nem is alakulhatna Reeves sorsa, ám kiderült, hogy húga leukémiával küzd, amiből szerencsére felgyógyult.
  • Egyik első nagy dobása a Bill és Ted zseniális kalandja című vígjáték volt, amelyben ő alakította Tedet. Az első olvasópróbán 1986-ban azonban még Alex Winter játszotta Tedet, és Reeves volt Bill. Erről egy felvétel is tanúskodik.

  • A Féktelenül után majdnem kerékbe tört a sztár pályája. Nemet mondott a film folytatására, ezért a 20th Century Foxnál egy évtizedre indexre került. Ezt követően egészen a 2008-as Amikor megállt a Földig nem is dolgozott újra a Foxszal. A színész azonban mégis szerencsésen került ki az esetből, hiszen az 1999-es Mátrixszal igencsak megtalálta a számítását a Warnernél.
  • A Mátrix sikeréért keményen meg kellett dolgoznia. A forgatások során különféle harcművészeteket kellett tanulna, saját elmondása szerint ezzel kelt, ezzel feküdt hónapokon át, és Laurence Fishburne-nel még az ebédszünetekben is hongkongi akciófilmeket néztek. A folytatások kedvéért 200 további harcművészfogást és mozdulatot kellett megtanulnia.
  • A John Wick címszerepéért mindössze 1-2 milliót kapott, és a második részért is csak a dupláját. A Mátrix-trilógiával viszont félelmetes összeget keresett: filmenként 15 millió dollárt, azaz 45 milliót, továbbá százalékot a bevételből – és ez így összesen mintegy 250 millióra rúgott.
  • A színész híresen önzetlenségéről és kedvességéről. Van egy magánalapítványa, amely több, gyermekeket gyógyító intézményt is támogat, továbbá hozzájárul anyagilag a rákkutatáshoz is. Saját alapítványán kívül rendszeres támogatója más, betegeket segítő szervezeteknek is, és részt szokott venni adománygyűjtő televíziós műsorokban is.

  • A Mátrix-trilógiáért kapott gázsijából egy jelentős részt szétosztott a speciális effektesek és a sminkesek között. 
  • Az ördög ügyvédje és a Cserecsapat forgatásakor lemondott honoráriuma egy részéről (a Cserecsapat esetében 90%-ról), hogy a produkció megengedhesse magának az olyan nagy sztárok felkérését, mint Al Pacino és Gene Hackman.
  • Nem engedte, hogy a John Wick: 3. felvonás - Parabellumban két ellenfele meghaljon, mert annyira bírta a színészeket – Cecep Arif Rahman és Yaya Ruhian indonéz harcművészeket –, és ezért átíratta még a forgatókönyvet is.
  • Szeret veszélyesen élni, nagy motorgyűjtő, sőt, saját motorgyártó cége is van. Ma is őriz egy jókora heget a hasán, amit akkor szerzett, amikor a Topanga Canyonban éjszaka, fényszóró nélkül motorozott, és nekihajtott a hegyoldalnak. Több bordája is eltörött, és megrepedt a lépe.
  • 11 éven át, 1991-től 2002-ig volt a basszusgitárosa a Dogstar nevű altrock bandának. Ahogy a bulvármédiában, úgy az együttesben sem vágyott rá, hogy ő legyen reflektorfényben.

 

És ha ezek után ma este Reeves maratont tartanátok, akkor íme  a színész aktuálisan streamelhető filmjei:

47 Ronin (Netflix)

A Tai Chi harcosa (Apple TV)

Az ördög ügyvédje (Netflix)

Bill és Ted - Arccal a zenébe (HBO GO; Horizon GO)

Constantine - A démonvadász (HBO GO; Horizon GO)

Drakula (Netflix)

Féktelenül (Apple TV)

John Wick (Netflix)

John Wick: 2. felvonás (Netflix)

Mátrix - Forradalmak (Apple TV)

Mátrix - Újratöltve (Apple TV)

Mátrix (Apple TV)