Személy

Hűvösvölgyi Ildikó

színész, szereplő
Született: 1953. június 9. (70 éves) (Magyarország, Budapest)

Horvai István osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1975-ben. Pályafutása során játszott többek között Veszprémben, Sopronban és a fővárosi Madách Színházban is. 2004-ben szerződött a Turay Ida Színházhoz. Sokat foglalkoztatott szinkronhang. Férje Kisfaludy András rendező.


Kitüntetései:
Magyar Rádió Nívódíja (1978, 1986, 1987)
Szentendre különdíja (1982)
Állami Ifjúsági Díj (1983)
Turay Ida-vándordíj (2004)
A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2012)
Kossuth-díj (2015)
Cornelius-díj (2015)
Kék madár-díj (2015)
Budapestért díj (2018)

Hozzászólások

livacs1 2020 jún. 09. - 10:25:39
Szerepelt az Oltári Csajokban,az Rtl klub sorozatában.
10/10
Johann 2013 okt. 20. - 23:01:57 10/10 Előzmény Johann
Végül magam is eljutottam erre a bizonyos Weöres estre, aminek egyébként a címe: Az éjszaka csodái és a „... tücsökdal szõttesén madárfütty kacskaringók..." csak az alcíme, ahogyan azt Hûvösvölgyi Ildikó a mûsor elején el is mondta. (Elnézést kérek a pontatlanságért az általam legutóbb betett szórólap készítõi nevében is!) Mindez egyébként itt is jól látszik: http://turayidaszinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=868%3Aaz-ejszaka-csodai&catid=32%3Aeladasaink&Itemid=8
Vagyis az est a Turay Ida produkciója(ként is továbbél), ami nagyon örömteli! Így még utolérheti itt-ott, aki eddig lemaradt róla. Nagy kár, hogy a port.hu még nem tud errõl az elõadásról, és hogy az FMK-beli bemutatót sem jelenítette meg. Szerencsére a telt ház így is hamar összejött, aki késett, bizony kénytelen volt végigállni, az ülõhelyek ugyanis egy szálig elfogytak. Nagyon szép mûsor volt, mind a mûvésznõ által elmondott, mind a megzenésítve felcsendülõ Weöres Sándor-versek tekintetében. Hûvösvölgyi Ildikón érzõdött, hogy valóban közeli kapcsolatban van a versekkel. Ami pedig a muzsikát illeti... Bonyár Judit és Hûvösvölgyi Péter kiérlelt, a népzene és a világzene határán mozgó zseniális zenéjét már jó néhány alkalommal megcsodálhattam (legutóbb a Tusványoson - amennyire a nagyszínpadon próbáló zenekarok ezt engedték), de mindegyik élmény közül talán ez volt a legmaradandóbb. Azt hiszem, az õ zenéjükhöz különösen is illik Weöres letisztult, néhol játékos õsisége. (Õk egyébként a Neofolk együttes tagjai és a Forrás Színház több produkciójában is közremûködnek.)
Köszönet mindhárom alkotónak a sokáig felejthetetlen élményért!
10/10
Johann 2013 okt. 17. - 09:03:30 10/10
Ma délután 17:00 órakor a Ferencvárosi Mûvelõdési Központban mutatják be Hûvösvölgyi Ildikó Weöres Sándor estjét!
A belépés ingyenes!
10/10
Johann 2013 aug. 30. - 20:02:25 10/10 Előzmény user11
Ahogyan már több fórumban (pl. Kolti Helgáéban, Varga Kláráéban) is megírtam, számomra az idei Tusványos kellemes meglepetése volt a Magyar Teátrum színházi sátor. Az emlékezetes versfélórák mellett - természetesen - kiemelendõk a sátor programjából a szintén minden napra jutó színházi elõadások. Ezek közül is (az általam már méltatott Párizs hídjai mellett) a legnívósabb szerintem Hûvösvölgyi Ildikó Kaleidoszkóp címû zenés irodalmi estje volt. "Magyar költõk versei családról, szerelemrõl, hazáról, Istenrõl és a játékról." Nagy kár, hogy a nagyszínpad aznapi koncertjeire történõ beállás ennyire át- és behallatszott! Ez a produkció ennél jobb körülményeket érdemelt volna!
E viszonylag friss élményem hatására újraolvastam az általad és a "válaszul" általam mutatott interjút is. Érdekes dologra lettem figyelmes. Az ugye teljesen világos, hogy két különbözõ politikai oldalhoz tartoznak a "forrásaink". A tiéd a múlt században hosszú évtizedeken keresztül diktatúrát mûködtetõk utódaihoz kötõdik, az enyém pedig a másik oldalhoz. Kérlek, ne vedd bántásnak ezt a megfogalmazást, ennek most jelentõsége lesz. Ugyanis ebben a bizonyos diktatúrában kicenzúrázták (a költõk "összes versei" köteteibõl is) az Istenes és hazafias verseket. Szegény Reményik Sándor! Mindkét témában igen termékeny volt, így õ járt a legrosszabbul: "kétezerben jelentek meg elõször összegyûjtött versei, addig azt sem tudtuk, hogy létezett" - fogalmaz Hûvösvölgyi Ildikó az "én" interjúmban. S hogy mi ebben az izgalmas? Csak az, hogy bizony a diktatúra alatt tiltott értékeink sajnos ugyanúgy el vannak hallgatva ma is az utódpárthoz közelálló médiában (pl. Reményik Sándor, Wass Albert, Weöres Sándor) és ez itt nagyon szépen látszik. Milyen kár! Így zárja el övéi elõl valódi kultúránk jelentõs részét ez az oldal. Aligha bocsánatos bûn!
10/10
Johann 2013 máj. 26. - 00:13:01 10/10
Június 4-én, a trianoni békediktátum évfordulóján (manapság ezt a napot a "nemzeti összetartozás napja"-ként szokás emlegetni) a Polgárok Házában lesz hallható-átélhetõ Hûvösvölgyi Ildikó általam itt már többször felemlített Reményik Sándor-estje, a Csendes Csodák. (Lásd: http://www.polgarokhaza.hu/index.php?eid=824 )
Sok-sok évvel ezelõtt a Madách Színházban hallottam, csodálatosan szép! Mindenkinek csak ajánlani tudom!
(Reményik Sándor kolozsvári születésû költõnk a két világháború közötti erdélyi magyar líra kiemelkedõ alakja, ezért érthetõ az idõzítés, de ezen az eseten korántsem a költõ elhíresült hazafias versei kerülnek terítékre, hanem - ahogyan a címbõl is sejthetõ -, sokkal inkább a vallásos, illetve elmélkedõ versei.)
10/10
Johann 2013 febr. 22. - 16:17:36 10/10 Előzmény user11
http://www.demokrata.hu/ujsagcikk/huvosvolgyi_ildiko_szineszno/
Ez pedig egy másik, szintén egész hosszú és tartalmas - igaz, nem olyan friss, de legalább annyira személyes hangvételû. Szó esik benne arról a Reményik-estjérõl is, amit korábban említettem itt.
Szerintem érdemes mindkettõt elolvasni.
10/10
user11 2013 febr. 09. - 19:25:07 10/10
Interjú Vele közelgõ 60.születésnapja alkalmából szerepekrõl, családról, hétköznapokról.

http://www.stop.hu/kultura/az-ember-sose-varjon-olyasmit-ami-egyszer-mar-megtortent--exkluziv-interju-huvosvolgyi-ildikoval/1121348/#null
10/10
Johann 2012 márc. 18. - 21:46:30 10/10 Előzmény crazyforyou
Örömmel csatlakozom szavaidhoz! Szívesen látnám többet a képernyõn, igazán megérdemelné. Számos alkalommal láttam színpadon (több emlékezetes alakítását is említhetném), de érdekes módon csupa más darabban, mint te. Amikben én láttam: Nõi furcsa pár; Mici néni két élete; Osztrigás Mici; Döglött aknák; Csak semmi szexet, kérem, angolok vagyunk. Ezen kívül emlékszem egy önálló estjére is, még évekkel ezelõtt a Madách Színházban mondott Reményik Sándor verseket. Csöndes csodák - azt hiszem, ez volt az estjének a címe. Az is igen szép volt.
crazyforyou 2009 dec. 06. - 00:06:07
Elmúlt 56 éves,és szinte semmit nem vesztett fiatalosságából.

Kár hogy mostanában tv-ben nem nagyon látni,jó lenne ha legalább a régi filmjeit megismételnék,pl: a Leányvásár c. operettet ahol Szerednyey Béla volt a partnere,vagy a Csínom Palkót, vagy a Zöld diót.

Színházban a Macskákban és a Józsefben,ill. a Hölgy fecseg és nyomozban láttam.