Bornemissza Gergely vagy Űrlord a menőbb? – Tíz hasonlóság az Egri csillagok és A galaxis őrzői között

Vasárnap két merőben eltérő, a hősiességet más-más oldalról vizsgáló filmet kínálnak csatornáink. Várkonyi Zoltán klasszikusa és James Gunn mozija azonban több közös ponttal is rendelkezik. Nézzük, melyek ezek!

1.    Talpraesett ifjak
A jóképű és ügyes Bornemissza Gergely (Kovács István) és az azonos paraméterekkel bíró Peter Quill (Chris Pratt) kiválóan teljesít a rázós szituációkban, ráadásul a szerencsével sem állnak rosszul.
2.    Gyerekkori trauma
Bornemissza és Quill egyaránt zsenge korban szembesült az élet sötét oldalával és az „idegenek” általi elrablás megrázó élményével. Mindketten egy bizarr külsejű gazember karmai közé kerültek, aminek időtartama és jellemükre gyakorolt hatása nem egyezett, de ahhoz nem fér kétség, hogy megedzette őket.

3.    Harc egy mágikus tárgyért
A fogság – egyik esetben rövid, másik esetben hosszú távon – egy olyan tárgy birtoklásához vezet, amelynek természetfeletti hatást tulajdonítanak. Bár Jumurdzsák gyűrűjének ereje vitatható, - feltehetőleg csupán a félszemű török képzeletében létezik – azt nem is zárhatjuk ki teljesen. Persze még így sem mérhető a világpusztító potenciált rejtő gömbhöz.


4.    Csapatmunka
Egyik film főszereplője sem magányos, sikereiket másokkal együttműködve érik el. Társaságuk egy kemény amazonnal is kiegészül, aki a központi karakter szívét is magáénak tudhatja. Az Egri csillagok csapata ugyan nem rovott múltú és konfliktusmentesebb, mint A galaxis őrzőié, azért utóbbi érdemeit sem lehet elvitatni, különösen annak fényében, hogy küzdelme országokon túlmutat.
5.    Akciódús cselekmény
Bár fegyvereik törvényszerűen különböznek, hőseink ugyanúgy menekülnek, ütnek, rúgnak és irtják a gonoszt.
6.    Sokszínűség
Országon- és bolygónként eltérő népek, valamint kultúrák vonulnak fel előttünk, sokszor mókás öltözékekben. Ami a bőrszínvariációkat illeti, egyértelműen A galaxis őrzői vezet.

7.    Algonoszok előtérbe kerülése
A ellenség (Thanos, török szultán) a háttérből irányít, a közvetlen összecsapásokban alattvalói vesznek részt.
8.    12-es karika
Az ábrázolt erőszak ellenére nem kell attól tartanunk, hogy gyermekeink lelkivilága sérül.
9.    Humor
Legyen szó az elvont képeket felfogni képtelen izomkolosszusról, gyenge szókincsű falényről, lábatlankodó krónikásról vagy a vitézek körül sürgölődő tyúkanyóról, komikus alakokban nincs hiány.


10.    Részgyőzelem
A Marvel-univerzum megszámlálhatatlan veszélyforrása és elvetemült figurája A galaxis őrzőinek hőseit is arra predesztinálja, hogy erőfeszítéseik eredménye csupán egyetlen – bár embert próbáló - csata megnyerése legyen. A „háború” ezzel még korántsem ér véget, ahogy Eger várának megvédése is csak egy a magyar népre váró viszontagságok közül.

Egri csillagok, PRO4, 15.35
A galaxis őrzői, HBO, 20.00