Bőséghétfő

Béka Dezső nem tud koncentrálni a legyekre, mert csak a kövér hétfőt nézi, mely dagad a programoktól. Most melyiket kapja be, az okosítót, vagy a mulatozót-e? Vagy a mozis legyet legyen? Amíg a békaagy hezitál, az emberek döntenek, és elmennek mindegyikre, persze, csak egyenként. Mindenki válasszon egy magának valót, és menjen oda!

16. Újbuda Jazzfesztivál

A38 Hajó, szeptember 20-26.

Budapest XI. kerülete, azaz Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a Fonó idén tizenhatodik alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált. Az elmúlt években igazi nemzetközi jazz-fesztivál lett e hagyományosan szeptember eleji - nyárzáró és évadkezdő - programsorozatból.

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Szeged, szeptember 20-25.

A fesztivál egyik kiemelt célja, hogy a film –készítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkájuk jelentőségére irányítsa a figyelmet, és lehetőséget teremtsen fiatal művészek bemutatkozására. A magyar operatőriskola jó fél évszázada - Illés György óta - világhírű, tanítványai számos érdemet szereztek a világ különböző országaiban. Az újabb és újabb nemzedékek – követve és megújítva a hagyományokat -, szintén egyre több elismerés birtokosai.

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny

Budapest, szeptember 20-október 30.

Minden szempontból rendhagyó lesz az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny, amely a klasszikus gitárzene világának egyik legrangosabb nemzetközi eseménye. Tekintettel a nagy számú nemzetközi résztvevőre, a szervezők úgy döntöttek, hogy a teljes eseménysorozatot online rendezik meg, ezzel egyenlő esélyeket biztosítva a világ minden pontjáról jelentkező fiatal művészek számára.

Hajókirándulás és sétahajózás - Tokaj

Tokaj, szeptember 20., 11:00, 15:00

A hajó a Bodrog folyón halad Tokaj városa mellett a Zsaró ér bejáratáig, ott visszafordul, a Tiszán a strandig megy és egy óra elteltével ugyanott köt ki, ahol beszálltak a vendégek. A hajó a közúti híd alatt található nagy parkolóból indul.

Lendülj be!

Csodák Palotája, szeptember 20., 12:00

Elektromosságtan, hőtan és mechanika témakörében tartanak izgalmas kísérlet bemutatókat az Öveges teremben, ahol gyakran a látogatók is részesei a demonstrációknak. A Fizika show-kon a legkülönfélébb fizikai - és olykor kémiai - kísérleteket vesznek elő. Egy-egy bemutató alkalmával gyakran a nézők közül választják ki a segítőinket, így te is részese lehetsz a Fizika csodáinak!

Űrutazás egy üvegedényben

Csodák Palotája, szeptember 20., 17:00

Elektromosságtan, hőtan és mechanika témakörében tartanak izgalmas kísérlet bemutatókat az Öveges teremben, ahol gyakran a látogatók is részesei a demonstrációknak. A Fizika show-kon a legkülönfélébb fizikai - és olykor kémiai - kísérleteket vesznek elő. Egy-egy bemutató alkalmával gyakran a nézők közül választják ki a segítőinket, így te is részese lehetsz a Fizika csodáinak!

A38 Hajó (Orrterasz), szeptember 20., 17:00

Megnyújtnád a hétvégédet? Vagy csak korábban kezdenéd a következőt? Van számodra egy jó hírünk! Hosszú várakozás után, mindenki legnagyobb örömére, június 7-től végre visszatér az A38 Hajó orrteraszára, a Mondays: Offf nyári rezidenciája harmadik szezonja alkalmából. A recept a szokásos, minden hétfő délután 5-től este 10-ig a legjobb szelektorok húznak elő táskájukból minőségi elektronikát egész nyáron, Ti pedig fesztelenül bólogathattok rájuk a Dunán, kezetekben hűs koktélok társaságában. Jól hangzik.

Instant-Fogas Hétfő

Instant-Fogasház, szeptember 20., 18:00

Bulizz több tánc és koncertteremben, a belváros legnagyobb klubjában, ingyenes belépéssel egészen reggelig, ahol rezidens a DJ-k gondoskodnak a hangulatról!

Tan Kapuja Buddhista Főiskola, szeptember 20., 19:00

Új, 11 alkalmas kurzus indul A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán Mireisz László (A Tan Kapuja Buddhista Egyház elnöke) vezetésével.

Dohnányi Quartet

BMC - Könyvtár, szeptember 20., 19:00

A Dohnányi (született: Rondo) Quartet immár negyedik tematikus koncert-sorozatában Mozart és Brahms vonósnégyesei kerülnek egymás mellé. A műfaj történetének legnagyobb fordulópontját kétségtelenül a (kései) Beethoven-kvartettek jelentik. E művek után a vonósnégyesírás minden komponista legszigorúbb vizsgája, a szakmai tudás és az invenció erőpróbája.

Konzerthausorchester Berlin

Müpa, szeptember 20., 19:30

Különleges estének nézünk elébe. A hetvenéves Fischer Ivánt nem kell bemutatni a budapesti közönségnek, ez az alkalom bizonyos értelemben mégis bemutatkozás lesz, hiszen 1983 karácsonya, a Budapesti Fesztiválzenekar első hangversenye óta a világhírű karmestert mindig e zenekar élén látjuk. Számunkra tehát Fischer Iván és a Fesztiválzenekar egyet jelent.

Baráti Kristóf és a Budapesti Vonósok

Zeneakadémia, szeptember 20., 19:30

Minden idők egyik legjelesebb hegedűművésze, Fritz Kreisler pályája első felében gyakran játszotta koncertjein ismert vagy kevésbé ismert barokk mesterek darabjait saját virtuóz átirataiban. 1905-ben Vivalditól egy egész concertót mutatott be, három évtized múltán azonban „bevallotta”, hogy a versenymű minden egyes hangját ő találta ki.

SzEEG Quartet last concert in 2021 at iF Cafe

IF Cafe, szeptember 20., 19:30

Ez tiszta Havaj! De tényleg, Szapudi István szabad idejében (vagy pont fordítva) a University of Hawaii munkatársa és az univerzum nagy kérdéseit vizsgálja. Filmezik, ír.. és gitározik. Játéka legalább annyira ötletes, szép és újszerű, mint az anyagnak az univerzumban való eloszlásáról alkotott elmélete.

Budapest Jazz Club, szeptember 20., 20:00

A zenekar 2018-ban alakult. Ebben az évben első helyezést ért el a II. Belvárosi Jazzversenyen, majd elkészült első EP-je. 2019-ben megjelent "Set to Face" című nagylemezük, melynek anyagával elnyerték a 2019-es Müpa Jazz Showcase fődíját. 2020-ban elészítették második albumukat, a "Low Frequency Oscillator"-t, 2021-ben pedig a Getxo Jazzverseny döntőjében szerepelhettek.

Szabadúszók

Budapesti Távmozi, szeptember 20., 20:00

Bertrand a negyvenes éveihez közeledve úgy érzi, nem találja helyét a világban. Már közel két éve nem talál munkát, gyerekei pedig a világ legnagyobb lúzerének tartják és hát nem is nagyon tudna velük vitatkozni ezen. Bár felesége végtelenül türelmes vele, a férfi úgy érzi, teljesen kicsúszott a lába alól a talaj. Egy nap megpillant egy hirdetést, amelyben amatőr szinkronúszó csapatba keresnek tehetséges jelölteket. Úgy dönt, belevág, és ez a döntés örökre megváltoztatja az életét.

LFZE Monday Open Jam: Ocsovay Damján Trio

Budapest Jazz Club, szeptember 20., 22:00

Minden hétfőn este a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiataljai várják a spontán örömzenélés izgalmait kereső közönséget és a játékba bekapcsolódni vágyó zenészeket a Budapest Jazz Clubba.
Hétről-hétre más és más tehetséges LFZE hallgatókból álló formáció garantálja a felhőtlen szórakozással fűszerezett igényes jazz zenét és a változatos, improvizatív hétindító esteket!