Buliszervíz a pokol tornácán

Őrült ötlet egy halom idiótától, ebből mindig jó dolgok szoktak kisülni. Hollywood második sora vs. az apokalipszis lovasai.

S lőn sötétség

Nem minden előzmény nélküli a művészettörténetben, hogy alkotók különböző úgynevezett hallucinogén anyag elfogyasztásával nyerjenek inspirációt. A film egy házibuliban játszódik és minden bizonnyal egy ilyenben is fogant. Ez legkésőbb akkor lesz nyilvánvaló, amikor Seth Rogan és James Franco betépve azon agyalnak, folytatást kéne csinálniuk az Ananász Expresszhez. Mert hogy ilyen film az Itt a vége, önmagát alakítja benne mindenki, legfeljebb kicsit karikírozva. Istenem, magyar alkotók 200 év és 3 világvége múlva sem lennének képesek bármiféle öniróniára, ezek meg egy ilyen, lássuk be, elég teszkógazdaságos ötletből kihozták az év egyik legeredetibb filmjét.

[img id=502465 instance=1 align=left img]The End

Nem kell persze szeretni az Itt a véget, mint ahogy nem is szeretik sokan. Míg néhány hónapja az információkat nem csak a hazai pravdákból szerző filmrajongók konkrétan aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy valaki vállalja már be ennek a filmnek a hazai forgalmazását, addig a nép másik fele a közepénél kiment a moziból, mert mi ez a hülyeség. Nem tudom pontosan, mi ez a hülyeség, de szórakoztató. Annyi bizonyos, hogy ebben a bizonyos James Franco-házibuliban egyszer csak elszabadul a pokol és nem csak azért, mert Michael Cera a Scott Pilgrimből túlkokózza magát, hanem konkrétan megnyílik a föld, fénynyalábok embereket szippantanak fel az égbe, Los Angelest pedig Godzilla-méretű démonok perzselik szisztematikusan. Ám egy dolog a világvége és egy dolog Seth Rogan és Jay Baruchel barátsága, amely szintén válságba jut. Pedig csak egy lazulós hétvégét terveztek.

Hollywood lángokban

A főként belső poénokra épülő, kicsit egy élőszereplős Family Guy-ra hajazó vígjáték hemzseg a következetlenségektől és ez a világon senkit nem zavar. Káosz a köbön, néha indokolatlan, de vicces (tehát mégsem egészen indokolatlan) közjátékok színesítik a filmet, miközben még mindig nem tudjuk, hogy valójában mi is ez a katasztrófaállapot Hollywoodban, idegenek inváziója vagy forgatókönyvíró-sztrájk. De ez az arcátlanság, hogy ismert (és nálunk csak szőrmentén ismert) amerikai komikusok gyakorlatilag saját szórakoztatásukra adnak elő vicces jeleneteket, itt-ott már Szeszélyes évszakokba hajolva, végeredményben megsüvegelendő. Illetve végső soron egy vígjáték esetében tényleg mi lehet fontosabb annál, mint hogy nagyokat röhögjünk?

Kinek ajánljuk?
- Házibulizóknak.
- Akik szeretik a Jay és Néma Bob-vonalat.
- Gyakorló színészeknek, filmeseknek.

Kinek nem?
- Akik megvetik a prosztó humort.
- Akik James Francót még csak-csak ismerik (a Pókemberből), de a többiek neve nem sokat mond.
- Azoknak a sztároknak, akiket kihagytak belőle.

9/10