Cage is back

Nicholas Cage. Valaha jobb sorsra érdemes, Oscart nyerő amerikai színész, és több mém szereplője. A 2000es években arról vált híressé, hogy mindent elvállalt, csak hogy fényűző életmódját fenn tudja tartani. Sok vacak filmmel lettünk gazdagabbak neki köszönhetően. Remélem lecserélte az ügynökét...

Remélem ez film már a visszatérés kezdete. Van rá esély. Joe (Nicholas Cage) egy volt elitélt, aki csóró melósok főnöke. Családja egy kutya, pár üveg whisky, meg az öreg tragacs. Barátai nincsenek, ellensége azért akad. Egy szokásosan vacak napon összehozza a sors Garyvel (Tye Sheridan), a jobb életre vágyó, és ezért tenni is kész 15 éves koraérett gyerekkel. Gary apja egy lecsúszott, erőszakos, alkoholista csöves, így inkább Joe-t tekinti példaképnek. Idővel, tisztelettel teli barátság alakul ki közöttük. Joe tudja, hogy Gary többre hivatott és próbálja segíteni. De nem biztos, hogy alkalmas erre a feladatra, így megszenvedi minden percét. De hát a megváltás sosem jön könnyen. Ha jön egyáltalán.

Ez a szerep jó ugródeszka Cagenek, hogy visszakerüljön a jó szerepek közelébe, Sheriannek pedig megadja egy jó karrier lehetőségét. Jól hozzák a maguk karakterét. Mindketten mélyről indulnak, de egyikük már tapasztalt, míg a másiknak még van remény. Nem tudják, de érzik, hogy együtt többre jutnak, mint külön-külön. Egymásban találják azt a társat, akire szükségük van. Konfliktusaik mindig a másik életének valamely aspektusából fakadnak. a megoldás pedig erőszakos, de hatásos. A tempó lassú, de megmutat mindent, amit tudnunk kell, hogy megismerjük őket. Így együtt tudunk érezni velük, izgulunk értük, várjuk, hogy életük jobbra forduljon. Hát azt várhatjuk. Ez a film realistább annál, minthogy ezzel kecsegtessen. Ennek ellenére mi mégis várjuk, mert megérdemlik.

A film nyitójelenete megalapozza az egész filmet. Egy hosszú, remek kamerakezeléssel felvett snitt, amiben megismerjük Gary aktuális élethelyzetét. És nem leszünk boldogok. Megalapozza a szimpátiánkat, felkelti az érdeklődésünket. Jó kezdet.

Aki szereti az erős karaktereket, a jó színészi játékot, és nem zavarja a lassúság, annak nagyon tudom ajánlani. De a többieknek is megérhet egy misét. Nem hibátlan, de hátha Cage visszatérését láthatjuk.

Az imdb szerint 8/10, Rotten Tomatoes 80%, és egyetértek velük. Szerintem is 80%.