Cameron Diaz mellműtétre gyűjt

A jó színészek rosszul, a rosszak egész kellemesen produkálnak egy nem minden perverzitást nélkülöző vígjátékban. Osztályzatunk négyes alá.

Mindenki megőrült?

Teljesen vállalható, klasszikus romkomnak épp nem nevezhető, de (vagy épp ezért) szórakoztató vígjáték a Rossz tanárnő. Azt a korhatár-besorolás is jelzi, hogy dacára egy hagyományos szerelmi három(-négy)szög felállásnak és dramaturgiának, azért el-elcsattan egy-egy fuck, hogy mást ne mondjak, meg aztán a Cameron Diaz fogdossa egy másik nő mellét című jelenet is olyasmi, amit szívesen rakunk el az emlékkönyvünkbe. Igen, végül is ilyesfajta olcsóságokkal és ha csúnyán akarok fogalmazni, sok helyütt hiteltelen eszközökkel dolgozik a film, de hát annyira komolytalan (ez most nem leszólás), hogy franc se bánja. Diaz ugyanaz, mint mindig, egy kolosszális fültől-fülig mosoly, szőke tincsekkel, bár karakterén azért picit lehetett volna még csiszolni. Egy női Ford Fairlane-t vagy hasonlót képzeltem elsőre a füvezős, mocskos szájú pedagógusról, de néha annyira öncélúan genya, hogy az nem is vicces. Mindenképp csalódás viszont Justin Timberlake, aki pedig már többször is bizonyította, meglepetésre, hogy egyáltalán nem tehetségtelen színészként. Remek volt az Alpha Dogban, elragadó volt A közösségi hálóban, itt meg egy bohóc, aki hülye figurát játszik még hülyébben. Ennek ellenére nagy tételben fogadnék rá, hogy legközelebb, a Barátság extrákkal c. filmmel kiküszöböli ezt a csorbát, de addig is rossz szájízzel gondolok rá még pár hétig. Vele szemben nagy felüdülés Jason Segel. Nem tagadom, ki nem állhatom azt a jópofizós napközis mamlasz gyereket, amit állandóan játszik, itt meg valahogy sikerült találni számára egy olyan formát, amiben, ha sziporkázni nem is, de végre sikerül neki emberit nyújtani. (Ő ellenben épp egy félig élőszereplős Muppet Show-ra készül, szóval hamar helyreáll itt a világ rendje.)

Tanárnő, büntessen meg

[img id=303356 instance=1 align=left img]Sokáig kérdéses volt számomra, hogy de egyébként miről is szól ez a film, azon túl, hogy ugye tényleg baromi vicces bír lenni, ha egy szexi szőke tanárnő nihilista, gátlástalan és undokul viselkedik a gondjaira bízott ifjúsággal. Az ebből kiszürcsölhető helyzetkomikumokkal meg is telik a pohár, félig, tenném hozzá, felvetve itt a nézőpontok kérdését. Hogy ez önmagában elég-e? Ebben a műfajban valószínűleg igen, mert piacképes. Kicsit azért felvontam a szemöldököm, ahogy szép lassan világossá lett, a Rossz tanárnő tényleg arról szól, hogy a címszereplő mellműtétre gyűjt, és minden stikli, minden csalás, hazugság, lopás és egyéb izgatóan erkölcstelen tett kizárólag ezt a célt szolgálja, mert ez így tán kevés. Illetve persze, emellett igyekszik becserkészni a milliomosnak tűnő gyapjúpulcsis tanárkollégát, aki valamiért ruhán keresztül is szeret szexelni – ezt értelmezni sem tudom, nem is akarom. És ha már az altesti vicceknél tartunk, valószínűleg életemben először láttam filmen olyan fingós poént, aminek értelme is volt.

Hátsó padban, csöndben

Egykori tanáraim szerint a világ minden táján van egy olyan diák, aki a hátsó padban ülve, az órát nem feltétlenül zavarva, csöndben olvassa a sportlapot és – bár ezt csak én teszem hozzá – az ilyenekkel viszonylag könnyű kiegyezni. Nem problémás, nem is tűnik ki, végeredményben annyi égetni való kölyök között még örülni is kell az ilyennek. Így érzek én most a Rossz tanárnővel kapcsolatban, amely egyáltalán nem bántó, sőt a maga módján kifejezetten szerethető jelenség. Bár a fenti fő karakterek mellett a számolatlanul jönnek elő benne a papírmasé figurák a dagi és félénk barinőtől, a stréberen át az idióta és megvezethető igazgatóig, hangulat kérdése, hogy haragszunk-e rá ezért. Sokat nem akar a film, ez tény, picit igyekszik csak megbolygatni a nyári vígjátékok állóvizét, vagy úgy mondom, ha még ennyi extrát sem engedne meg magának (és ez alatt is csak némi vulgaritást érthetünk, nem többet), akkor tényleg néhány korábbi, vakációra időzített komédia fura egyvelegét látnánk újra más címmel.

Kinek ajánljuk?
- Pedagógusoknak, diákoknak.
- Aki másfél órára el szeretné felejteni a devizahitelét.
- Aki mellműtétre gyűjt.

Kinek nem?
- Szülőknek, akiknek gyermeke még iskolás.
- Akik egetrengető tabudöntögetést várnak.
- Aki nem akar csalódni Timberlake-ben.

7/10