Császárdráma

  • - sam - / PORT.hu

Mennyire másítható meg a történelem? Ha kalandfilmről van szó, akkor teljesen, bár tény, hogy ezt a műfajt nem feltétlenül a történelmi hitelesség miatt szeretjük.

Hongkongi stílusban

A kelet manapság jól eladható egzotikum, a hongkong-i rendezők pedig örömmel látott vendégekké váltak Amerikában. A Tigris és sárkány megnyitotta az utat, a kínai akciófilm-mesterek pedig zöld utat kaptak. Kellett is, nem ártott már a vérfrissítés. Persze csak szigorúan a hollywoodi keretek között. (Új-hollywood egyszer már igénybe vette a japán filmművészet inspiráló hatását, és magasan a mennyekbe emelte Kurosawa-t. Nagy amerikai klasszikusokat köszönhetünk ennek.) A Múmia harmadik része is biztosra akar menni, az egzotikum mellé a megbízható, jól bevált eszközöket sorakoztatja fel: kellőképpen leegyszerűsíti a jellemeket, motivációkat, a film precízen megpakolt akcióval és látvánnyal, a titokzatosságot pedig hozzák a keleti színészek.

Történet

Kína első császára (Jet Li) egyesíteni akarja a tartományokból álló országot, hogy egy egységes birodalmat hozzon létre. Mivel emberi ideje egyre fogy, a hallhatatlanság teheti őt csak igazán naggyá. Segítségül hív egy boszorkánynőt (Michelle Yeoh), aki első látásra megtetszik neki, de mivel a nő mást szeret, "árulását" tőrszúrással bünteti. Zi Juan cserébe elátkozza a császárt, aki anyagkatonává válik, pusztító seregével együtt. Amikor az O'Connell család - jó szokásához híven - feltámasztja őt kényszerpihenőjéből, Han császár elindul, hogy átkelve az általa épített Nagy Falon, igába hajtsa a világot. A kalandor-titkosügynök-ereklyevadász-régész családra vár a feladat, hogy a császár tervét meghiúsítsák.

Akció-érzelem tengely

A látvány tekintetében egyértelműen a keleti filmek ihlették az alkotókat, amit a téma már eleve adottá tett. Kicsit Indiana Jones-os, kicsit Bond-os, néhol Gyűrűk urás lett a végeredmény, amit a kitűnően koreografált, semmivel össze nem téveszthető akciójelenetekkel fűszereztek. A látványban nincs hiba. Az öt elem megjelenítését, a terrakotta hadsereg vonulását és az animált Jet Li ámokfutását alaposan kidolgozták az alkotók. A tempó azonban túl feszes lett, sokat akartak mondani, de erre nem volt elég idő/lehetőség. Az akciójelenetek és izgalmas fordulatok közé bepréselt családi konfliktusok sokszor felemásan hatnak, két zombi között furcsának tűnik a drámázás. Mint ahogy az is, ahogy Hihetetlen családként átvonulnak fél Kínán, hogy megmentsék a világot, és mellesleg rendbe hozzák szétesőben lévő családi életüket. Pedig ilyenkor nincs idő csemeténk bimbódzó szerelmével törődni, vagy az apa-fiú kapcsolat elmélyítésével bíbelődni. Erre csak sablonos megoldások maradnak. Hiába, a világmegváltás úgy tűnik tényleg magányos feladat.

Summa

Rob Cohen filmjén látszik az akarat, de az is, hogy világszinten fogyasztható terméket kellett létrehozniuk. Talán ez az oka annak, hogy nagyvonalúan kezelve a történelmet és a kínai kultúrát, az első kínai császárból terminátor jellegű főgonoszt csináltak. (Ami miatt mellesleg a kínai cenzorok is jegelik a filmet, Pekingben csak az olimpia után kerülhet mozikba a film.) Aki azonban nem csak a jelzésértékre kíváncsi, az inkább Yimou Zhang Hős című filmjét nézze meg.

Kinek ajánljuk?
- Azoknak, akik kíváncsiak a xiani agyaghadseregre.
- Jet Li fanatikusoknak.
- A kalandfilmek rajongóinak.

Kinek nem?
- A kínai kultúra megszállottjainak.
- A lassú filmek kedvelőinek.
- Buddhistáknak.

6/10