Csütörtöki kínálat

Február első csütörtökére sokszínű programlistát válogattunk össze nektek, a gyerekszínházaktól a tárlatvezetésen át egészen a színházi-, könyv- és koncert programokig. Jó válogatást hozzá!

Best of KAFF - Válogatás a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjnyertes filmjeiből

Cinema MOM, február 3-9.

A Kecskemétfilm és a Cinema MOM együttműködésében egy különleges válogatásprogramot láthatnak az animációs műfaj kedvelői: 2022. február 3. és 9. között minden nap 19:00 órakor a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) díjnyertes alkotásait bemutató, 90 perces összeállítást láthatnak a nézők.

Boribon és Annipanni

Budapest Bábszínház, február 3., 10h

Marék Veronika hőseit az egész világ ismeri, a mackó és a kislány történetein generációk nőttek fel. Hétköznapi kalandjaik legnagyobb varázsa, hogy minden mai és egykori gyerek számára ismerősek. Mert mindenki vágyott már piros kisautóra, barátkozott össze kóbor cicával vagy épített házat az asztal alatt.

Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza

Kolibri Fészek, február 3., 15h

Császármorzsa király lányát, a finom Csokis Minyont elrabolja a gonosz Vérpuding. A kiszabadítására jelentkező nyalánk vitézek mind megfutamodnak a feladat nehézségei elől. Ekkor jelentkezik a királynál Csücsök, a kis kiflivég. Kalandos útja során találkozik a Rémsütikkel, a Bundáskenyérrel, a Vattacukorral, a Diós kalácsokkal és a bátor Marcipánegérrel.

Lantos Zoltán: Adatból egészség - Út az egészséges adatkori társadalomba

Írók Boltja, február 3., 17h

Lantos Zoltán: Adatból egészség – Út az egészséges adatkori társadalomba című könyvének bemutatója az Írók Boltjában. A könyvet bemutatja a szerző, Lantos Zoltán a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Egészségtámogatási Módszertani tanszékvezetője és Kertész Éva, a 21 Nő az egészségügyért alapítvány képviselője.

Exkluzív tárlatvezetés Mácsai János zenetörténésszel

Műcsarnok, február 3., 18h

Mácsai János zenetörténész, hangszer-restaurátor 1987-ben szerzett diplomát a budapesti Zeneakadémia Zenetudományi szakán. A hangszerrestaurálást hollandiai ösztöndíjas tanulmányai során sajátította el. Elvégezte a Zeneakadémia doktori iskoláját, majd a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetében dolgozott.

Zoób Kati exkluzív tárlatvezetése

Ráth György-villa, február 3., 18h

Nemcsak a kifutók világa az övé: a mindennapok divatja szintén foglalkoztatja Zoób Kati divattervezőt, akinek színes, izgalmas munkáiból nyílt január második felében időszaki kiállítás a Ráth-villában.
Az exkluzív tárlatvezetésen Zoób Kati maga mesél pompás ruháiról és ékszereiről.

Katalógus bemutató: Személyes távolság - Besnyő Éva fotográfiái

Kassák Múzeum, február 3., 18h

Besnyő Éva fotográfiái című kiállítás katalógusa a Kassák Múzeum Életmód és társadalmi mozgalmak a modernitásban című sorozatához illeszkedve a modernitás viszonyrendszerében helyezi el Besnyő Éva pályáját. A katalógust bemutatja és a beszélgetést moderálja: Cséka György. Résztvevők: Acsády Judit szociológus, Csatlós Judit és Juhász Anna Mária a kiállítás kurátorai, Thury Lili grafikus.

Hitted volna?

Belvárosi Színház, február 3., 19h

Christine-nek elege van. Elég a nagyvárosból, a zajból, de főleg a nemrég elvesztett férjével közös helyszínekből. Költözik tehát: New Yorkból Floridába. Már pakolnak is a költöztetők, egy nap marad a régi életből. Ekkor toppan be Herman, néhai férjnek barátja, és képtelen ötelettel áll elő. Az egész egy agyrém, merő képtelenség, ráadásul röhejes. Vagy mégsem?

Szarvasnak gyermeke

Jurányi Produkciós Inkubátorház - Jurányi Ház, február 3., 19h

Miután Ervin, a jómódú budai fiatalember életét veszti egy jávorszarvas-balesetben, hátrahagyott jóbarátai elhatározzák, hogy ápolni fogják az emlékét. Akkor is, ha Ervin ezt nem akarná. Akkor is, ha Ervin talán mégsem halt meg. Akkor is, ha meg kell ölniük. Nyereségvágyból elkövetett zenés igaztalanság a meghamisított 2000-es évek Budapestjéről, a rádiótelefonok hőskorából, amikor még nagy szám volt a Westend vízköpő szökőkútja, az aerobic és a hazudozás.

Mező Misi: Mesélő

Várkert Bazár, február 3., 19h

Közelebb a közönséghez a Várkert Akusztikkal! Új zenei sorozatunkon a bensőséges zenei hangulatok kedvelői is oázisra lelnek. Exkluzív koncertjeinken népszerű zenészek lépnek ki a megszokott felállásukból vagy feltörekvő fiatal zenekarok lépnek fel zenei színpadunkra, hogy hangszereikre koncentrálva hozzák közelebb zenéjüket a közönséghez.

Gyilkosság az Orient Expresszen

Thália Színház, február 3., 19h

Poirot nyomozó kényelmes hazaútra vágyik a legendás, káprázatos Orient Expresszen. Csakhogy az előkelő útitársak között akad valaki, aki nagyon gyanús. Annyira gyanús, hogy bele is hal. A gyilkos pedig közöttünk van, hölgyeim és uraim… és nem is biztos, hogy egyetlen áldozattal beéri. Hóakadály, sikoly, lövés. Rettegni lehet, kiszállni nem.

Életrevalók

Játékszín, február 3., 19h

A különös pár az élete delén járó mozgássérült arisztokrata és a külvárosi szegény negyedből való fiatalember őszinte barátságáról. A bőrszín nem számít? Mint közismert, az Életrevalók film megható története megtörtént eseményt dolgoz föl. Amikor a nagy múltú Pommery Pezsgőgyár ügyvezető igazgatója, Philippe Pozzo di Borgo 42 évesen, 1993-ban egy siklóernyős balesetben nyaktól lefelé megbénult, ettől fogva szembe kellett néznie a kirekesztettség és a tehetetlenség érzéseivel. 

Intim vallomások

Rózsavölgyi Szalon & Arts, február 3., 19.30h

Az Intim vallomások egy nagy játszma, szerzője szerint: érzelmes thriller. Nem tudni, ki irányítja a helyzeteket. A két főszereplőnek újabb és újabb ajtót kell kinyitniuk, hogy feltárhassák minden örömüket, fájdalmukat, kétségbeesésüket, elfojtásaikat, rettegéseiket, szorongásaikat, és ki-ki megszabaduljon a családi zsarnokaitól. Végigveszik az életüket anélkül, hogy tudnák, hová vezet mindez.

Sebestyén Patrik Sextet

Budapest Jazz Club, február 3., 20h

A Sebestyén Patrik Sextet egy fiatal formáció, mely főként saját kompozíciókat játszik. Az egyedi stílusú darabok mellett mainstream és klasszikus zenével fúzionált jazz is szerepel a repertoáron. Emellett a művészek eltérő improvizációs előadásmódja is erősíti az együttes sokoldalúságát.

Sorsok trióban

Magyar Zene Háza (Koncertterem), február 3., 20h

Három zeneszerző, három előadó, három vonós hangszer. Különbségek és hasonlóságok. Sorsok, amelyek eltérnek, vagy éppen érintkeznek a 20. századi mozgalmas történelem fénytöréseiben. Közös bennük a földrajzi-szellemi bölcső, a Kárpát-medence, ahonnan a magyar Dohnányi Ernő, a román George Enescu és a prágai Hans Krása elindult. Tipikus sorsok: napfényesek és sötétek. Egy estére megelevenednek a Zene Házában, zenében, szóban és festészetben. Különös hangulatú találkozás, szellemidézés. Új tér, új élmény.

Santa Diver

BMC - Opus Jazz Club, február 3., 20h

A 2006 óta működő Santa Diver formációt a 2019-ben Artisjus-díjjal kitüntetett jazzhegedűs, Kézdy Luca, a multiinstrumentalista-zeneszerző Szesztay Dávid és Szegő Dávid dobos alkotja. A három hangszer és egyéniség egy egészen sajátos és unikális zenei világot képvisel, amit a jazz, world music, és a modern creative metszetében talált meg. 

Kamaracsütörtök: Resti Kornél

Fonó Budai Zeneház, február 3., 20h

Kortytárs kornyikák. Avagy Resti Kornél verses-zenés korhelykedései melyben kultúrgarabonciás időutazónk, a derék fikció Resti Kornél kollektív emlékezetbéli kirándulást tesz kortytárs költőcimboráinak (Ady Endrétől Weöres Sándorig) társaságában az Aranykorban, a Moszkva-Petuski vasútvonalon, Párizsban, Folklorisztánban, a budai rakodópart alsó kövén és még ki tudja mennyi félreeső, ám irodalomtörténeti jelentőségű helyszínen, immáron Resti Kornélküliként függetlenítve magát tértől és időtől egyaránt!

Abel Label · Nothing Matters lemezbemutató

Muzikum Klub & Bisztró, február 3., 20.30h

Az Abel Label egyedülállósága abban mutatkozik meg, hogy teljesen más jellegű albumokat jelentet meg egymás után, mindezt rövid idő alatt. A felállás lassan 5 éves, ezalatt pedig ugyanennyi lemezzel hozakodott elő. Ez a lemezbemutató a negyedik, ’Nothing Matters’ címűt hivatott bemutatni.