Koncert

Kamaracsütörtök: Resti Kornél

Fonó Budai Zeneház
2022. február 03. (csütörtök) 20:00
Ingyenes

Helyszín:

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, XI. kerület, Sztregova utca 3.

Kortytárs kornyikák


Avagy Resti Kornél verses-zenés korhelykedései melyben kultúrgarabonciás időutazónk, a derék fikció Resti Kornél kollektív emlékezetbéli kirándulást tesz kortytárs költőcimboráinak (Ady Endrétől Weöres Sándorig) társaságában az Aranykorban, a Moszkva-Petuski vasútvonalon, Párizsban, Folklorisztánban, a budai rakodópart alsó kövén és még ki tudja mennyi félreeső, ám irodalomtörténeti jelentőségű helyszínen, immáron Resti Kornélküliként függetlenítve magát tértől és időtől egyaránt!
Resti Kornél a múlt ködéből és a jövő előszeléből felbukkanó jelenség, az irodalom és egyéb emberi lomok szertelen leltárosa, bohém krónikása. Leginkább a századelő, illetve a Nyugat nemzedékeinek közkedvelt budapesti vendéglátóipari egységeiben és vidéki söntéseiben érezte jól magát, ahol megannyi – magát költőnek valló – naplopó rokonlélekkel könyökölhetett össze, majd koccinthatott a töredékesnek tetsző idő egészségére. Köztük: Kosztolányival, Karinthyval, Krúdyval, Ady Bandival, Tamkó Sirató Károllyal, Berda Jóskával, Tersánszky Józsi Jenővel, József Attilával, Weöres Sándorral és a többiekkel. Amíg az imént említett KORTYtársak, valamint a sorból kimaradt szellemi szesztestvérek zenés verseit énekli (reményei szerint) mindig történhetik valami…
…hogy mindig történjen is, arról nem más, mint a Resti Kornél ’eredetimegjelöléssel ellátott’ zenekar gondoskodik. A garabonciás irodalmi időutazó nevét viselő együttes immáron hetedik éve foglalkozik versek megzenésítésével. Stílusbéli merítésük a népzene feneketlen kútjától az úgynevezett storyteller dalszerzői hagyományon, a beat hőskorszakán, a sanzonok, kuplék miliőjén át egészen az avantgárd kísérletekig csordogál. Tematikus, Resti Mesék – vetítéssel, színpadi elemekkel és fél-fiktív történetekkel tarkított – revüszerű estsorozatukkal kecskeméti klubjukon kívül számos fővárosi, vidéki és határon túli helyszínen megfordultak Budapesttől Zentáig. Nomen ®est omen: játszottak már vasúti restiben is!