Csütörtöki programok

Ne szegje kedved a borult idő! A mai válogatásban remek programötleteket szedtünk össze beltéri szórakozáshoz.

Tantermi Színházi Szemle - Osztályteremszínházi Előadások Országos Találkozója

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - Jurányi Ház, október 7-8.

Iskola + színház = Tantermi Színházi Szemle. Ez a két meghatározó eleme és alapfeltétele az V. Tantermi Színházi Szemlének, amire várják a 13-18 éves diákokat, illetve tanáraikat és mindazokat, akik szeretnének olyan impulzusokat kapni, amelyektől fejlődik a kooperációs és kifejező képességük, tágul a fantáziájuk és nyitottabb, magabiztosabb felnőtté, emberré válnak.

Határtalan Táncfőváros 2021

Hagyományok Háza, október 7-10.

Határon túli hivatásos néptáncegyüttesek fesztiválja. Határon túli hivatásos együtteseink időről-időre lehetőséget kapnak budapesti bemutatkozásra, de most a fesztivál négy napja alatt a közönség koncentráltan láthatja a legújabb előadásokat. A minifesztivál nem csak arra teremt alkalmat, hogy a határon túli műhelyekben folyó munka legfrissebb színpadi eredményeivel megismerkedjünk, hanem a kísérőprogramoknak (kiállítás, szakmai beszélgetések, táncház) köszönhetően valós képet alkothassunk a Kárpát-medence szerte működő együttesek helyzetéről, elért eredményeiről.

Art Market Budapest 2021

Bálna, Várkert Bazár, Budapest, október 7-10.

Az ART MARKET BUDAPEST iránti jelentős nemzetközi érdeklődés, az eddig 5 kontinens több mint 40 országból érkezett kiállítók és az évente növekvő, 30.000 körüli látogatót számláló nemzetközi közönség egyértelművé tette, hogy a művészeti világnak és a széles közönségnek egyaránt igénye van egy ilyen különleges művészeti platformra, amely friss impulzusokkal szolgál mind az európai, mind a globális művészeti színtér számára.

3. New Wave Pizza & Natúrbor Fesztivál

Botellón terasz, október 7-10.

A pizza és a bor párosáról ódákat lehetne zengeni, de a szavak helyett inkább adjátokk át magatokat az élménynek és falatozzatok együtt 4 napon keresztül, a Kazinczy utca zöld udvarában. Idén 3.  alkalommal kerül megrendezésre a várva várt fesztivált, ahol a város legjobb new wave pizzásai együtt áldoznak a gasztro oltárán. Igazi olasz alapanyagokból készülő, nápolyi pizzával érkezik a Zsiráf Buda.
A közel-kelet igazi különlegességével, Libanoni pizzával várja a kíváncsiskodókat, a Manouche.

Szemrevaló Filmfesztivál 2021

Budapest Távmozi, Művész mozi, október 7-17.

Október 7-17. között a Művész moziban rendezik meg az immár 10. SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁLt, mely idén 12 alkotást hoz el a hazai közönségnek. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Október 18-26. között pedig országosan a Művész Távmoziban lesznek elérhetőek a legjobb németnyelvű alkotások. 

Watergate: Az időkripták rejtélye

Kolibri Pince, október 7., 17h

Interaktív színházi játék a klímaváltozás negatív hatásairól. Történetünk két egymásra hasonlító
Időkriptában játszódik, amelyek az elképzelt jövőből érkeztek, egy olyan korból, amikor drasztikusan
csökkent az emberiség ivóvízkészlete. Az előadásra jegyet váltók nem passzív nézői, hanem aktív
résztvevői a játéknak, a jövőből érkező üzenetek segítségével maguk fedik fel a küszöbön álló társadalmi és klímakatasztrófa egyes részleteit.

Ugyanaz a folyó – Lipcsey Emőke könyvbemutatója

Írók Boltja, október 7., 17h

A szerzővel Kukorelly Endre, író beszélget. Moderátor: Mészáros Sándor , a Kalligram kiadó vezetője. Kinek kedvez a szerencse? A közönség között a könyv három példányát sorsolják ki! Pár szó a kötetről:
Mi a kapcsolódási pont egy brüsszeli bürokrata anyja, és egy remete sorsa között? Napjainkban sok szó esik az identitásról, identitásokról, illetve azok hiányáról. Ez a novelláskötet az identitás kérdéskörét helyezi fókuszba.

AWS X Cloud 9+ Fúzió

Budapest Park, október 7., 18h

Stílusok kavalkádja a Budapest Parkban! Az AWS és a Cloud9+ sem ismer határokat, ha zenei zsánerekről van szó, most azonban egy este erejéig a teljes arzenált felvonultatják - legyen szó metálról, rockról, hiphopról vagy drum & bass-ről. Nehéz lenne megjósolni, mi sül ki belőle, de egy tuti biztos: hatalmas zúzás lesz!

Nero

Stúdió "K" Színház, október 7., 19h

A tehetség hatalmas érték, amit fel kell ismerni és kaput kell nyitni előtte. Mert a tehetség egy komplex tulajdonságcsoport. Része az a fajta attitűd, ami miatt nyitottan és érzékenyen lehet viszonyulni helyzetekhez, és ami talán az egyik legfontosabb: része a különleges idegrendszer is. Alapvető kérdés, hogy Nero tehetséges költő, tehetséges uralkodó-e...

Menopauza

Játékszín, október 7., 19h

Mindenkivel megeshet – mármint ha nő, és elmúlt annyi… A mi történetünk ma játszódik, a new york-i
Bloomingdale’s áruházban – de játszódhatna a világ bármelyik más áruházában is. Szereplőik négy nő, és velük is megesik az… Az, amiről nem szeretünk beszélni. Mert tabu. 

Legszebb férfikor

Thália színház, október 7., 19h

A vendégek: befutott, sármos, negyvenes férfiak. A házigazda: Lady Rosemary, akibe egyetemistaként reménytelenül szerelmesek voltak. De feltámad a remény most, a legszebb férfikorban. Húsz éve várt egyéjszakás kaland az oxfordi kollégisták találkozóján. Hét férfi és egy nő – mindenki egyért, egy mindenki ellen.

Mayberian Sanskülotts, Barkóczi Noémi - dupla lemezbemutató, Aze (AT)

A38 Hajó (Koncertterem), október 7., 19.30h

Az egyik legeredetibb és legszerethetőbb zenekar a magyar zenei palettán, a Mayberian Sanskülotts végre ismét a hajón, ezúttal Barkóczi Noémi társaságában. Az estét egy remek ifjú osztrák duó indítja, az Aze! A Mayberian Sanskülotts Csordás Zita és Balogh Gallus duójaként indult, és 2011 nyarának budapesti lo-fi hulláma tette egy színtér meghatározó zenekarává. A duót az érzékeny dalok és a DIY-létforma határozta meg, egy dobossal (Hromkó István) és basszusgitárossal (Szigeti Árpád) kiegészülve pedig kiforrott zenekarrá nőtte ki magát: letisztultabb dalokat játszani, mégis gazdagabb hangon szólal meg.

A két pápa

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, október 7., 19.30h

A pápának – pápaként kell meghalnia is. Nem lehet lemondania a szentatyaságról, kivéve, ha súlyos vagy gyógyíthatatlan betegségben szenved. Hétszáz éves hagyomány tört meg 2013. február 11-én, amikor XVI. Benedek pápa lemondott, egyben bejelentette, élete végéig megtartja az „emeritus pápa” címet.  Ismerjük a folytatást is: a vatikáni Sixtus kápolna ajtaja bezárult, a bíborosi konklávé pár nap múlva az argentin Jorge Bergogliót választotta pápának. A Ferenc nevet vette fel.

Dobozy Borbála (csembaló) és az Anima Musicae Kamarazenekar

Zeneakadémia, október 7., 19.30h

A Zeneakadémia Liszt-díjas egyetemi tanára és az MMA rendes tagja, Dobozy Borbála ezúttal a Nemzeti Ifjúsági Zenekar 2018–2020 címet birtokló Anima Musicae Kamarazenekarral áll a Zeneakadémia Nagytermének pódiumára. Dobozy Borbála a Magyar Bach Társaság alapító tagja és kuratóriumi elnöki tisztségét is betölti, így nem csoda, hogy a hangversenye a német komponista A-dúr csembalóversenyével kezdődik.

Orosz zongoraest - Andrey Yaroshinsky (zongora)

Orosz Kulturális Központ, október 7., 19.30h

A zongoraművész 1986-ban született Kijevben. Később Moszkvába költözött, itt 2009-ben a legmagasabb kitüntetéssel érettségizett a Csajkovszkij Konzervatóriumban, ahol Vera Gornostaeva osztályának tanulója volt, 2005-től Joaquin Soriano mester tanítványa Madridban. Mstislav Rostropovich hosszú évekig Andrey zenei védnöke volt, és nagy hatással volt jövőbeli fejlődésére.

Budapesti Fesztiválzenekar, vez.: Dmitrij Kitajenko, km.: Yeol Eum Son (zongora)

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem), október 7., 19.45h

Egy zongoraverseny, amely a depresszióból segítette ki Rachmaninovot. Egy szimfónia, amely meghozta Sibelius számára az európai sikert. Egy karmester, aki mindkét szerzőnek szakavatott tolmácsolója, és egy zongorista, akinek a zeneirodalom legnehezebb versenyművei sem jelentenek akadályt. Őket egyesíti most a Budapesti Fesztiválzenekar.

A Contum bemutatja: Bacsó Kristóf Triad

Budapest Jazz Club, október 7., 20h

A kiváló szaxofonos Bacsó Kristóf a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszaka, a Conservatoire de Paris és a bostoni Berklee College of Music egykori tanítványa, jelenleg a Jazz Tanszék vezetője, aki az elmúlt években szenzációs kortárs-zenét produkált saját együttesével, a nagysikerű brazíliai turnét is maga mögött tudó Triáddal.

J(A)ZZ! | AHL6

BMC - Opus Jazz Club, október 7., 20h

A jazz mindig is határtalan zene volt – a Lukas Aichinger dobos vezette AHL6 formáció pedig ezt az ideát a lehető legközérthetőbben testesíti meg. Szerethető zene az övék: elég, ha a zenekarvezető kockázatvállaló, mégis szilárd játékát vesszük szemügyre. Vagy a gitáros hangzásbeli invencióit, melyek látszólag kifogyhatatlanok, avagy a masszív fúvós szekciót, ami képes a precíz játékra anélkül, hogy mindez a hangzásminőség rovására menne. Improvizációjuk messzemenőkig meggyőző, de a valódi sztár itt az együttes és a zene maga.