Csütörtöki programok

Kattints az alábbi listára és találd meg a legjobb programot mára!

Holle anyó

Budapest Bábszínház, december 9., 10h

Holle anyó nem csupán a hóesésért, de az évszakok változásáért is felel: különös öregasszony, félig tündér, félig boszorkány, aki az idők kezdete óta őrködik a természet fölött. A Grimm testvérek klasszikus meséjében először egy szorgalmas árva lány, később pedig annak lusta mostohatestvére szegődik el hozzá. Mindketten végigjárják a mesebeli másik világba vezető utat, találkoznak a Kemencével és az Almafával, hogy végül mindketten elnyerjék méltó jutalmukat vagy büntetésüket.

Bogyó és Babóca

Kolibri Fészek, december 9., 10.30h

A Kolibri Fészek előadása egy kalandos éven át követi Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány barátságának fordulatos állomásait. Bogyó és Babóca mellett megelevenedik Bartos Erika kisállatok által benépesített mini-univerzumának többi szereplője is: Vendel, a minden lében kanál szarvasbogárfiú, Ugri, a hiperaktív szöcskelány, Gömbi, a kis krumplibogár, Szellő, a királylányos szitakötőkislány, és még sokan mások!

Csillagtánc

Fővárosi Nagycirkusz, december 9., 11h, 14h

Annyiféle csillag van, ahány ember. Vagy annyiféle, ahány érzelem. Mindennek és mindenkinek megvan a maga választott csillaga, amely mutatja neki az utat, reménnyel tölti el, bevilágítja az éjszaka vagy a rosszkedv sötétségét. Nézz az artisták csillagszemébe, és válassz magadnak cirkuszi csillagot! Olyan csillagod lesz, amilyen senki másnak nincsen!

Kurátori tárlatvezetés

Ráth György-villa, december 9., 17h

A Körforgásban: Romani Design január 2-ig látogatható kiállításában Dr. Horváth Judit, a tárlat kurátora és/vagy Farkasdy Melinda művészettörténész, társkurátor tart tárlatvezetést, esetenként a Varga-testvérek aktív részvételével.

Kirakat és kiállítás a kezdetektől

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea, december 9., 17h

Beszélgetőpartnerek: Für Anikó színművésznő, a dekoratőriskola egykori tanulója; Gábor Judit, Gábor Béla lánya; Imre Olga mesterdekoratőr, a könyv szerkesztője, és a kapcsolódó kiállítás kurátora; Sándor Miklós, a Dekorszövetség elnöke; Dr. Török Róbert az MKVM igazgatója és a kiállítás társkurátora.

Sólyom-Nagy 80+

Eiffel Műhelyház, december 9., 18h

A 20. század utolsó évtizedeinek egyik nagy magyar baritonját, az Opera örökös tagját, Kossuth-díjas művészét, Sólyom-Nagy Sándort 79. születésnapja után röviddel érte a halál. A Covid-19 járvány okozta tiltások miatt lehetetlen volt az Operának és a rajongóknak is az elbúcsúzás a művésztől, akinek intenzív éneklése és szerepeinek erős megformálása az országhatárokon túl is ismert volt.

Múzeum+ Benczúr

Magyar Nemzeti Galéria, december 9., 18h

Az ünnepek felé közeledve a december 9-i Múzeum+ est középpontjában Benczúr Gyula életműve áll. A festőművész a 19. századi magyar akadémikus történelmi festészet kiemelkedő alakja volt, akinek alkotásaival számos reprodukció formájában találkozhattunk már gyermekkorunktól kezdve, és a Magyar Nemzeti Galériába érkezőket is grandiózus remekműve, az 1896-os Budavár visszavétele című festmény fogadja.

Legyen a feleségem!

Játékszín, december 9., 19h

Nagy bajban van Jim Watt, az egyik jeles londoni brókercég fiatal vezetője. No, nem a tőzsdei hossz vagy bessz ingatta meg cégbeli pozícióját; sokkal inkább viharos magánélete szúrt szemet az Amerikából érkezett házasságpárti nagyfőnöknek. Csoda hát, ha az esti partiig Jim több hölgyismerősének is megteszi címbéli ajánlatát? Itt van mindjárt Helen, Jim fotómodell kedvese, aki valódi esküvő nélkül nem hajlandó jó képet vágni a dologhoz, és inkább választja ma estére a jól fizető reklámcég kampányfotózását. 

ŠVEJK 100

Cseh Centrum, december 9., 19h

Száz évvel ezelőtt jelent meg Jaroslav Hašek korszakos és kultikus regénye, a Švejk. A HÉVÍZ folyóirat ezúttal arra kért fel tíz magyar írót, hogy meséljék tovább a derék katona történetét. Vendégek: Fehér Renátó - szerkesztő, Kukorelly Endre - szerző, Szeifert Natália - szerző. Az est háziasszonya és moderátora Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatónője.

Gina

Radnóti Tesla Labor, december 9., 19h

Két – élsportoló fiára nagyon büszke – középosztálybeli házaspár élete gyökeresen felfordul, amikor egy napon a rendőrség azzal hívja fel őket, hogy a fiaikat letartóztatták, mert a hétvégi házibuliban hat másik társukkal együtt tudatmódosító szert (Gina) tettek egy tizenöt éves lány italába, majd levetkőztették és lefotózták. A nemi erőszak egyértelműen nem bizonyítható, bár a lány testén vannak külsérelmi nyomok. 

Nóra

Katona József Színház, december 9., 19h

Minden házasságban előbb-utóbb eljön az a pont, amikor a dolgok a legrosszabbra fordulhatnak. Ami ezután következik, az vagy a túlélés vagy ez elválás játszmája. A Nóra befejezése 1879-ben hatalmas botrányt robbantott ki: egy nő elhagyja a férjét és a gyerekeit. 

A bogyósgyümölcskertész fia

Átrium, december 9., 19.30h

Van ez a srác, aki nem a Dózsa György unokája, de azért lehet belőle valaki. Jár is hát rendületlenül gitárórákra. Persze a leckékből a legmerészebb fantáziával sem lesz nagyszóló meg Dzsimi Hendriksz.
Majd jövőre, ha leteszi a vizsgát. Útnak indul a bogyósgyümölcs-ültetvényről, hogy felfedezze a nagyvilágot.

Szergej Nakarjakov (trombita) és a Budafoki Dohnányi Zenekar, vez.: Hollerung Gábor

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem), december 9., 19.30h

Szergej Nakarjakov a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével az olasz romantika pompás hangversenydarabját, Amilcare Ponchielli trombitaversenyét, valamint a korszak egyik legjelentősebb francia trombitavirtuóza, Joseph Jean-Baptiste Laurent Arban nápolyi népdalra írt variációsorozatát, A velencei karnevált adja elő.

Kamaracsütörtök: Nagy János Trió

Fonó Budai Zeneház, december 9., 20h

A Nagy János Trió november 19-én megjelenő 50 című lemezének anyagát mutatja be a Fonóban. Az évek során mindig alakult az együttes összetétele. A legfontosabb változás 2014-ben történt, amikor a hagyományos trióból (zongora, bőgő, dob) billentyűs hangszerek, hegedű, dob összetételű lett.

BAAB • HOST: Szűcs Krisztián // Mertez X Robot Live

Robot, december 9., 20h

A Mertez X Robot Live idei utolsó koncertjén a BAAB pörgeti fel a hangulatot az ünnepek előtt! Az estét Szűcs Krisztián nyitja! 2018-ban a BAAB zenekar megalakulásával egy új alter szupergroup jelent meg a magyar zenei színtéren. Két dolgos év után 2020 júliusában kiadták első nagylemezüket, Régi jó dolgok címmel.

Gyémánt Bálint Trio

Budapest Jazz Club, december 9., 20h

Hazánk egyik legkiválóbb jazzgitárosa, Gyémánt Bálint a kezdetek óta sokszínű és izgalmas formációkat erősít játékával, mely amellett, hogy a jazz és a kortárs improvizatív zene jegyeit viseli magán, a popzenét kedvelő közönség számára is ismerős.

3 X J(A)ZZ! | Marina & The Kats: Different

BMC - Opus Jazz Club, december 9., 20h

Ha az osztrák swing zenéről beszélünk, nem lehet említés nélkül hagyni a Marina & The Kats formációt, ami évek óta a műfaj pionírja. Három erős albummal a hátuk mögött, olyan zenével, aminek minden hangja táncba hív, és jó néhány koncertturnéval kontinensen innen és túl, az énekes Marina Zettl és a gitáros Thomas Mauerhoffer köré csoportosuló formáció immár nemzetközileg is keresetté vált.

Kistehén - az utolsó budapesti klubkoncert!

A38 Hajó, december 9., 20.30h

A Kistehén tavaly tavasszal jelentette be, hogy befejezi a közös zenélést, ám a járvány miatt a búcsú 2020-ról 2022-re került át, így a nyáron még volt lehetőségünk pár közös összejövetelre. Most azonban valóban az utolsó klubkoncertjére készül a zenekar, a sok emlékezetes Kistehén-koncertnek otthont adó A38 Hajón december 9-én!