Könyv

Kirakat és kiállítás a kezdetektől

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea
2021. december 09. (csütörtök) 17:00

Helyszín:


Az MKVM új időszaki kiállításának (Életút és alkotás  - Gábor Béla „Kirakat és kiállítás a kezdetektől”) megnyitásával egy napon jelent meg a Kirakat és Kiállítás a kezdetektől című albumszerű kiadvány. Az album három nagy egységből áll. Az első bemutatja, életútja és alkotásain keresztül Gábor Bélát. A kirakatrendező, dekoratőr és grafikusi tapasztalatokkal bíró geometria-, és művészrajz tanár, szervezője és teremtője volt a magyarországi iskolarendszerű kirakatrendező- és dekoratőr szakképzésnek. Munkája eredményéül, a Százados úti iskolában 1955 szeptemberében a kereskedő tanulók mellett az első kirakatrendező tanulókkal a kezdődött meg a tanév. Az album másik nagy egysége a Gábor Béla által készített és 1982 júliusában befejezett Kirakat és Kiállítás tanulmány, amely hagyatékában őrzött fotókból és dokumentumokból válogatott anyagokkal kiegészítve jelenik meg. A harmadik egység, a hagyatékban őrzött, 75 éve, 1946 decemberében – Gábor Béla címlap grafikájával – megjelent KIRAKAT és REKLÁM képes folyóirat I. évfolyamának az első száma, teljes, 20 oldal terjedelmű betűzött reprintje.

Beszélgetőpartnerek: Für Anikó színművésznő, a dekoratőriskola egykori tanulója; Gábor Judit, Gábor Béla lánya; Imre Olga mesterdekoratőr, a könyv szerkesztője, és a kapcsolódó kiállítás kurátora; Sándor Miklós, a Dekorszövetség elnöke; Dr. Török Róbert az MKVM igazgatója és a kiállítás társkurátora.
A könyvbemutató előtt 16:30-tól lehetőség nyílik az Életút és alkotás – Gábor Béla – Kirakat és Kiállítás a kezdetektől című időszaki tárlat megtekintésére.

Részvételi szándékát az mkvmuzeum@gmail.com címen jelezze!