Csütörtöki programok

Március első csütörtökön is számtalan program lehetőség közül válogathattok. Íme a lista hozzá!

Vadvilág nap 2022

Fővárosi Állat- és Növénykert, március 3., 10-16h

Március 3-án állatbemutatókkal, látványetetésekkel, filmvetítésekkel, állomáspontos játékkal és több más programmal várják az érdeklődőket a Budapesti Állatkertben a vadvilág napja alkalmából. Erről a világnapról 2013-ban döntött az ENSZ Közgyűlése, hogy évről évre felhívják a figyelmet az élővilágot fenyegető veszélyekre.

A csillagszemű juhász

Budapest Bábszínház, március 3., 10h

Magyar népmesekincsünk egyik legismertebb és legnépszerűbb darabja: A csillagszemű juhász. Bár a történet első látásra talán távolinak, megfoghatatlannak tűnik a 21. század színházi nézője számára - hiszen hol találkozunk manapság juhászokkal, pláne csillagszeműekkel? -, mégis rendkívül kortárs problémát feszeget: a hatalom mibenlétét, indokait és lehetőségeit vizsgálja, mindenféle politizálás nélkül.

Macska voltam Londonban

Kolibri Gyermek- és  Ifjúsági Színház, március 3., 10h

Paul Gallico világsikerű regényének (Jennie, te drága) zenés színpadi feldolgozása a távoli Londonba kalauzolja el nézőit: "alulnézetből" ismerhetjük meg a várost, egy macskalány és egy macskává lett kisfiú szemével. Torokszorító érzelmek, izgalmas kalandok, remek dalok - minden, ami reményeink szerint egy valamire való gyerekmusicalt szerethetővé tehet.

Tárlatvezetés

Várkert Bazár, március 3., 14h

Több mint száz esztendeje ért véget az I. világháború. Új világ született című tárlatunk színes-szagos, interaktív formában mutatja be a múlt század elejének eme roppant érdekes, egyben szomorú időszakát. A tárlatvezető elkalauzol a nyugati front mocsaraitól az élethűen rekonstruált lövészárok mélyéig. A vezetett séta során betekintést nyerhetnek a front és a hátország mindennapjaiba.

Hajdu Klára Quartet | GetCloser Jazz Fest 2022

MOM Kulturális Központ - MOMKult, március 3., 19h

Hajdu Klára a hazai jazzélet egyik kiemelkedő énekes-dalszerzője, tanára. Majdnem egy évtizedig énekelt a népszerű, Fonogram-díjas és aranylemezes Balázs Elemér Groupban Winand Gábor mellett.
2008-ban megalapította saját quartetjét, mellyel mostanra három, a szakma és a közönség által is nagyra értékelt lemezük jelent meg.

Életrevalók

Játékszín, március 3., 19h

Mint közismert, az Életrevalók film megható története megtörtént eseményt dolgoz föl. Amikor a nagy múltú Pommery Pezsgőgyár ügyvezető igazgatója, Philippe Pozzo di Borgo 42 évesen, 1993-ban egy siklóernyős balesetben nyaktól lefelé megbénult, ettől fogva szembe kellett néznie a kirekesztettség és a tehetetlenség érzéseivel. Hasonlóan a bevándorló Abdelhez, akit viszont származása, szociális helyzete miatt vetett ki a társadalom magából.

Francia romantika - MÁV Szimfonikus Zenekar

Zeneakadémia, március 3., 19h

A koncert karmestere, Csaba Péter Franciaországban él, ezúttal választott hazájának zenéjéből hoz érdekes ízelítőt. A francia romantika nagy korszakát az egyik legnépszerűbb mű, Saint-Saëns híres Orgonaszimfóniája képviseli. A koncert első felében olyan művek szólalnak meg, amelyek a romantika és a 20. századi zene határvonalán keletkeztek.

Lóci játszik lemezbemutató

A38 Hajó, március 3., 19h

A Lóci játszik zenekar az egyik legvidámabb, legtáncosabb, legviccesebb, s ugyanakkor legprofibb zenekar a mai magyar szcénán. Csorba Lóci a VAN című mozi filmzenéjével alapozta meg a nevét, és sikereit azóta felsorolni is nehéz.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar: Haydn D-dúrban

Pesti Vigadó, március 3., 19.30h

Két erős-teherbíró oszlop, két kései Haydn-szimfónia tartja a hangverseny műsorának épületét. Az épület belsejében azután teret kap a könnyedség egy zongoraverseny és az elmélkedő líra egy kantáta hangjaiban. Utóbbi, a vokális mű a 20. század második felének magyar termése képviseletében csendül fel. A vendégmuzsikusok: a zongoraverseny előadója, a kantáta szopránszólistája és a karmester, egyaránt a magyar zenei előadóművész-társadalom fiatalabb korosztályát képviselik.

A két pápa

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, március 3., 19.30h

Anthony McCarten darabja a lelkiismeret-krízis drámája. Mindkét embert kísérti a bűn érzete: Benedeket azért, mert túlvédelmezi a papjait, Bergogliót azért, mert nem tudta megvédeni követőit a katonai juntától. McCarten a saját aggodalmaikat mondatja ki velük. Ahogyan Bergoglio fogalmaz: „A bűn nem egy folt, amit a mosodában el tudnak távolítani. Az egy seb, amit kezelni és gyógyítani kell.” A darab a két pápa elképzelt teológiai vitáit mutatja be. A mű elmélkedésre késztet, és mer humoros is lenni.

Horváth István hangmérnök a Magyar Rádió elektronikus zenei stúdiója

Nádor terem, március 3., 19.30h

A rendezvénysorozat negyedik előadásának Horváth István a házigazdája. Azt a címet adta, hogy Az elektroakusztikius zene története a Magyar Rádióban azoknak akik már ismerik és akik most szeretnék megismerni. Különleges zenével és kiváló vendégekkel várja az érdeklődőket.

José James

MOM Kulturális Központ - MOMKult, március 3., 20h

Művészi szabadság, kreativitás határok nélkül, műfajokon túli zene, egy generációt meghatározó hang. José James az újra feltalálás mestere. Az elmúlt 13 év során énekesként, producerként és kiadótulajdonosként bebizonyította, hogy képes a legkülönbözőbb területeket lefedni: a The Dreamer című debütáló albumán hagyományos jazz standardeket, a Lean On Me és a Yesterday I Had The Blues című albumokon Bill Withers és Billie Holiday feldolgozásokat.

Az Év Fiatal Jazz Zenésze 2022

Budapest Jazz Club, március 3., 20h

A Magyar Jazz Szövetség hagyományteremtő céllal 2016-ban tehetségkutató versenyt indított Magyarországon működő, jazz zenét oktató közép-, vagy felsőfokú zeneoktatási intézményben tanuló fiatal jazz-zenészek részére. A mentorálási program célja a jazz-oktatási intézményekben tanuló, fiatal generáció közönséghez való eljuttatása, a tehetséges növendékek felkarolása.

Borbély Műhely

BMC - Opus Jazz Club, március 3., 20h

Az Opus Jazz Clubba ezúttal a régebbi kompozíciók mellett készülő új albumának szerzeményeivel érkezik a Borbély Műhely, melyekkel már melankolikusabb vizekre evez a formáció. Borbély Mihály legújabb programját olyan „éjszakai zenének” nevezte, amelynek hallgatása belső lecsendesedést és koncentrált figyelmet feltételez, akárcsak az ikonikus balladalemezek.

14. Budapesti Építészeti Filmnapok

Toldi mozi, március 3-6.

A Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló fesztivál küldetése, hogy évről évre körképet adjon a világot, a régiót és Magyarországot aktuálisan foglalkoztató építészeti kérdésekről, valamint találkozási pontként szolgáljon építészek, filmkedvelők és érdeklődők számára egyaránt. Házban laksz? Szereted a filmeket? Lépj át a határokon, nézz körül a világban, inspirálódj és cselekedj! 

UTAZÁS

Hungexpo Budapesti Vásárközpont, március 3-6.

Március elején nyitja meg kapuit az ország elsőszámú turisztikai rendezvénye, az Utazás kiállítás a megújult Hungexpo-n! 2022-ben is látogass el hozzánk inspirációért, mielőtt belevágsz idei utazásaidba! Ismét sok izgalmas programmal és újdonsággal várják az aktív pihenésre vágyókat és a szakmabelieket.

Budapest Boat Show 2022

Hungexpo Budapesti Vásárközpont, március 3-6.

2022-ben megnyitja kapuit a 30. Budapest Boat Show, a hajózás és vízi sportok szezonnyitó nagyrendezvénye, ahol a szezon kezdete előtt találkoznak a vízi élet szerelmesei. A kiállításon testközelből megtekinthetőek a legújabb hajók és trendek a hazai kínálatban, legyen szó vitorlás, elektromos, motoros vagy evezős hajóról. A rendezvényen a vízisportban élen járó személyiségek, olimpikonok, földkerülők és áthajózók mind megfordulnak, ráadásul a legtöbb vízi újdonság is megismerhető, megnézhető, megfogható, körbejártható, kipróbálható.

World of Robots

Etele Plaza, március 3.-június 3.

Kihagyhatatlan élmény, felüdítő szórakozás a család minden tagja számára. A kiállításra látogató diákok és diákcsoportok pedig átfogó képet kapnak a 21. század átfogó digitális, és robotikai K+F fejlesztésekről ahol a Budapesti Műszaki Egyetem és Pázmány Egyetemek fejlesztései is bemutatkoznak.