Csütörtöki programok

Ez a csütörtök sem telik programok nélkül, elvégre számtalan koncert, színház, fesztivál és kulturális program vár benneteket!

Macska voltam Londonban

Kolibri  Gyermek- és ifjúsági Ház, május 5., 10:00

Paul Gallico világsikerű regényének (Jennie, te drága) zenés színpadi feldolgozása a távoli Londonba kalauzolja el nézőit: "alulnézetből" ismerhetjük meg a várost, egy macskalány és egy macskává lett kisfiú szemével. Torokszorító érzelmek, izgalmas kalandok, remek dalok - minden, ami reményeink szerint egy valamire való gyerekmusicalt szerethetővé tehet.

RAIN-Esőcirkusz

Fővárosi Nagycirkusz, május 5., 11:00, 14:00

A különleges vizes technika igazi kuriózum a magyar cirkuszművészet történetében, ennek köszönhetően egy egyedülálló vízi cirkuszi show-t láthat a közönség Budapesten. Az ismerős porond hol fényjátékos szökőkúttá, hol csendes tóvá, hol háborgó tengerré változik át – így egészítve ki a fellépő művészek csodálatos produkcióit.

Bohemian Betyars + Ricsárdgír

Budapest Park, május 5., 18:00

Mi volt előbb: a kakas vagy a koala? Talán erre is fény derül május 5-én a Budapest Park színpadán, ahol a frisslemezes Bohemian Betyars és a frissen házasodott Ricsárdgír szórakoztatja majd a nagyérdeműt.

Wéber Kata /Mundruczó Kornél: Pieces of a woman

Vígszínház, május 5., 19:00

Egy veszteséggel való szembesülés során egy fiatal nő viszonya addig életéhez alapjaiban kérdőjeleződik meg. Így a tragédiában nem csak azt veszíti el, akit a legjobban szeretett, hanem önmagát is. Kaphat-e lehetőséget az újrakezdésre, ha életében először nem a feje, hanem a szíve után megy? A politikai korrektség és a #metoo korában, ahol mindent címkékkel "látunk" el úgy gondolják, hogy minden bűn bűnhődést követel, és ahol nem lehet bűnöst találni, ott is bűnöst kiáltunk. Vajon nem éppen a korrektségünkkel válunk korlátolttá? The revolution is love.

MÁV Szimfonikus Zenekar, km.: Charles Dutoit

Zeneakadémia, május 5., 19:00

Charles Dutoit, a svájci-francia karmester mögött rendkívül sikeres életút áll: Montrealban 25 évig volt zeneigazgató, vezető karmester volt hosszú évekig Philadelphiában, Párizsban, Tokióban és Londonban is. A MÁV Szimfonikusok számára óriási megtiszteltetés, hogy 2019-ben elfogadta meghívásunkat és azóta már kétszer vezényelte a zenekart Budapesten. 2022-ben újra eljön, műsora izgalmasan vegyes.

Grabanc, dübel, Emilie Zoé (CH)

A38 Hajó (Tetőterasz), május 5., 19:00

A Duna felett az A38 tetőteraszán a svájci Emilie Zoé énekel, majd a düBel mutatja be mi is az az européer értelemben vett haladó tánczene, végül a Grabanc hány fittyet a korszellemre új dalaival.

Az Őrült Nők Ketrece

Átrium, május 5., 19:30

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te - és ketten együtt.

Brenka / vendég: Co Lee, Aminon

Dürer Kert, május 5., 19:30

Dárdai Blanka 2020 végén kezdte pályafutását, első saját számát decemberben adta ki, amit leginkább magyar népzenei motívumok kísértek. A “TUDOM” című száma után DOÓR (Doór Mátyás) dalszerző-producerrel kezdett el együtt dolgozni, első közös projektjük a “Vigyen A Víz” volt, ahol szintén keveredett a népzene és az R&B. A dalok erejét sokszor atmoszférájuk adja, amin ezek a népies motívumok és élő hangszerek finomítanak.

Kodály Filharmonikusok Debrecen

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem), május 5., 19:30

Egy Saint-Saëns-zongoraverseny, Veress Sándor ritkán hallható Hegedűversenye és két fiatal hangszeres szólista. A második részben egy igen hatásos szimfonikus kompozíció, amelynek billentyűs szólamát olyan művész játssza, aki nemcsak orgonaművész és karmester, de a légifelvétel-készítésnek is szakembere. Lesz mit és kit felfedeznünk Kollár Imre, a Kodály Filharmonikusok, valamint Varga Gergő Zoltán, Osztrosits Éva és Somogyi-Tóth Dániel hangversenyén!

Pocsai Kriszta Quartet

BMC - Opus Jazz Club, május 5., 20:00

Pocsai Kriszta a pop és funky stílusokban tett kirándulásainak eredményeképpen három albumot rögzített (Not For Sale: Boldogtalan szép világ és Új utakon, és a Freeport: Funk Radio), melyeken énekesnőként és szerzőként is közreműködött. 2011-ben önálló előadói-szerzői lemeze jelent meg, Home at last címmel. A Pocsai Kriszta kvartettben alkotótársai Tóth Viktor, ifj. Tóth István és Orbán György.

Jacob ter Veldhuis – szerzői est

Magyar Zene Háza (Előadóterem), május 5., 20:00

Jacob TV-re a mai zenei élet egyik legelgondolkodtatóbb provokátoraként, az egyik legvadabb módon szórakoztató zeneszerzőként hivatkoznak a kritikusok. Olyan alkotó, akinek művei képesek megnevettetni, elszomorítani vagy feldühíteni a közönséget – olykor mindezt egyszerre. Nem az intellektuson keresztül próbál hatni, hanem egyenesen a hallgatók szívét veszi célba, és zenéjével olyan mélységekbe tud jutni, ahol nem ritkán csodák történnek.

Anima Sound System Jazz Session feat. Tim Ries

Turbina Kulturális Központ, május 5., 20:00

Különleges zenei kalandozás Joe Zawinul életműve előtt tisztelegve. Elektronika és élő zene elegye, a különböző stílusú zenészek találkozása, mint Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője, zenésztársa, Kováts Tibor és Tim Ries a Rolling Stones szaxofonosa garantáltan egyedi zenei élményt varázsol a színpadra.

Redbreast Wilson // Lemezbemutató

Gödör, május 5., 20:00

Sam "Redbreast" Wilson a Gödör színpadán mutatja be legújabb, Tradin' Your Love című lemezét a Mad Dog Margaritas közreműködésével.

Ludovika Fesztivál 2022

Orczy Park, május 5-7.

Két év kihagyás után új köntösben és a korábbiaknál gazdagabb programkínálattal tér vissza a Ludovika Fesztivál az Orczy-parkba! Zenei programokkal és koncertekkel, szabadegyetemi előadásokkal, valamint izgalmas gyerek- és sportprogramokkal várnak mindenkit az eseményen, ahol természetesen nem maradnak el a látványos és hagyományos hivatásrendi bemutatók sem.

A Természet Csodái kiállítás és vásár

Újpesti Kulturális Központ Ifjúsági Ház, május 5-8.

Ezúttal is számos egzotikus hüllőt, pókot, házi- és hobbiállatot lehet majd látni a program keretein belül, valamint különleges növényeket és ásványokat is megcsodálhatnak. Emellett az idei évben nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők a felelős állattartás tanítására, illetve a kiállítás ideje alatt adománygyűjtésre is lehetőség lesz több szervezet számára. Továbbá meglepetésekre is lehet készülni!

Zsinór nélkül

Budapest Bábszínház, május 5-9.

Független bábos fesztivál felnőtteknek. Ez az öt nap a bábszínház rajongó felnőtteké: a független fesztiválon minden estére jut egy vendégelőadás, beszélgetésekkel és közönségtalálkozóval. Függöny fel!

5. Roma Hősök Fesztivál – V. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál

RS9 Színház, május 5-9.

A Független Színház Magyarország idén 5. alkalommal (2022. május 5.-9.) rendezi meg nemzetközi színházi találkozóját. Évről-évre különböző roma társulatok érkeznek Budapestre, olyan előadásokkal, amelyeket a magyar közönség eddig még nem láthatott. Céljuk, hogy minél több történetet osszanak meg, és így megmutathassák a roma színház sokszínű értékeit.