Csütörtökre

Dobd fel a napod ezekkel a programokkal! Összegyűjtöttük a legjobbakat mára!

Macska voltam Londonban

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, november 4., 10h

Paul Gallico világsikerű regényének (Jennie, te drága) zenés színpadi feldolgozása a távoli Londonba kalauzolja el nézőit: "alulnézetből" ismerhetjük meg a várost, egy macskalány és egy macskává lett kisfiú szemével. Torokszorító érzelmek, izgalmas kalandok, remek dalok - minden, ami reményeink szerint egy valamire való gyerekmusicalt szerethetővé tehet.

Baráth Bálint: OktoLudium

Ludwig Múzeum, november 4., 10h

Nyolccsatornás hanginstalláció a Ludwig Múzeum harmadik emeleti előterében. Az installáció az Egy Hangversenyteremért Alapítvány felkérésére született.

Csillagtánc

Fővárosi Nagycirkusz, november 4., 11h, 14h

Annyiféle csillag van, ahány ember. Vagy annyiféle, ahány érzelem. Mindennek és mindenkinek megvan a maga választott csillaga, amely mutatja neki az utat, reménnyel tölti el, bevilágítja az éjszaka vagy a rosszkedv sötétségét. Nézz az artisták csillagszemébe, és válassz magadnak cirkuszi csillagot! Olyan csillagod lesz, amilyen senki másnak nincsen!

Mohácsi Árpád: Párizsi befutó

Írók Boltja, november 4., 17h

A szerzővel Arató László és Mészáros Sándor beszélget. Az Írók Boltja arra kéri az eseményre látogatókat, hogy a program ideje alatt viseljenek maszkot.

Granasztói Pál: Egy patrióta élete

Magvető Café, november 4., 17h

A Tények és Tanúk új kötetéről Granasztói Olgával és Ferkai Andrással László Ferenc beszélget.  szöveget a szerző unokája, Granasztói Olga rendezte sajtó alá, jegyzetekkel, annotált névmutatóval és fényképekkel adja közre a Magvető Kiadó.

Nagy T. Katalin tárlatvezetése

Műcsarnok, november 4., 18h

Tárlatvezetés Nagy T. Katalin Németh Lajos-díjas művészettörténésszel, a kiállítás kurátorával Ujházi Péter Életszőnyeg című kiállításán.

Richter kontra Richter | Zemlényi-Kovács Barnabás művészettörténész előadása

Magyar Nemzeti Galéria, november 4., 18h

Az előadás számos példával e két Richtert és dialektikus viszonyukat, termékeny antagonizmusukat mint az életmű lehetséges elemzési keretét kíséreli meg bemutatni.

Süveges Gergő: Apakulcs

Evangélikus Országos Múzeum, november 4., 18h

üveges Gergő - férj, apa, újságíró, tanár, coach, kommunikációs tréner, tanácsadó, szerkesztő, riporter, műsorvezető. Apakulcs című, legújabb könyvében a következő kérdéseket járja körbe: van-e nyitja az apaságnak? Hogyan kapcsolódhat egymáshoz apa és gyermeke? Mitől működik egy kapcsolat? Mitől lesz meghitt, bizalmas, szeretetteljes és biztonságot adó? Vannak-e az apaságnak alapelvei? Létezik-e apakulcs?

Macskafogó

József Attila Színház, november 4., 19h

M. u. 80-ban az X bolygón az egértársadalom élete veszélyben forog. Az Intermouse rég visszavonult adu-ásza, Nick Grabowski az egerek egyetlen esélye: rá hárul a feladat, hogy Pokióból elhozza Fushimishi professzor legújabb találmányát… hogy a Macskafogó életre kel-e, az kiderül a darabból.

Fehéren Feketén - Fülei Balázs zongoraestje

Óbudai Társaskör, november 4., 19h

Bevezetőt mond: Bolla Milán. Műsoron: Schubert: A-dúr szonáta, D 959; Chopin: f-moll ballada, op. 52; Liszt: Velence és Nápoly; Gondoliera; Canzone; Tarantella.

Az Operaház fantomja

Madách Színház, november 4., 19h

1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem tisztázott baleset okozója volt. A baleset tetteseként az Operaház titokzatos Fantomját emlegették. Kigyulladnak a csillár fényei, és egyszerre régi pompájában ragyog fel az egykori párizsi Operaház.

Hernádi Judit – Tarján Zsófia: Ne maradjon kettőnk között

Játékszín, november 4., 19h

Könyvbemutató előadás. A dedikálással egybekötött előadást a népszerű televíziós újságíró, Hadas Krisztina moderálja.

Delila

Centrál Színház, november 4., 19h

Minden sikeres férfi mögött áll egy nő. A nő mögött pedig a férfi felesége. Igaz ez a képlet Virág úrra is, a vidéki csárda tulajdonosára is, aki – miután sorsjátékon tetemes összeget nyert – hirtelen felkeltette beosztottjának, Ilonkának az érdeklődését. Így Virág felesége, a bájos Marianne a démoni Delilához méltóan kénytelen a női rafinéria teljes arzenálját bevetni. 

Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak – kocsmaária

6szín, november 4., 19h

A szerző többször is nyilatkozta, hogy “Thuróczy Szabolcs hangján szól a fejében Oszkár”. Végre eljött az idő, hogy a nézők is meghallgathassák, hogyan. Kocsmaária egy levegővel. Sok nevetéssel, sírással. Oszkár néhol nosztalgikusan költői, néhol sokkolóan ismerős és karcos világa Keresztes Tamás rendezésében elevenedik meg a szemünk előtt.

Gyenyisz Macujev zongoraestje

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem), november 4., 19.30h

Két nevezetes, rendkívüli igényű mű: Beethoven utolsó zongoraszonátája és Liszt filozofikus h-moll szonátája. Bevezetőül egy Haydn-szonáta, Beethoven és Liszt között pedig egy Chopin-ballada és két Schubert-impromptu. Különleges műsor, mely hatalmas terhet ró az előadóra, de a közönségtől is sokat követel - utóbbinak ugyanis szintén „meg kell dolgoznia” az élményért. De hát ez így természetes, ha az alkalom a Cziffra Fesztivál, az előadó pedig korunk egyik legigényesebb zongoraművésze, Gyenyisz Macujev, aki mindig a lehető legmagasabbra helyezi a mércét.

Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf duó, előzenekar: Léna

Gödör, november 4., 20h

Léna és Jerry duóként lép fel a Juicy Bass Line zenekarból. Zalka Léna Tünde / ének, gitár Fülöp Gábor Jeromos Jerry / basszusgitár. Saját dalok, angol szövegekkel, poptól a funkysabb elemekig.

Baló Sámuel Trió feat. Dresch Mihály

BMC - Opus Jazz Club, november 4., 20h

A fiatal zongorista, Baló Sámuel egyik első, élő jazz-élménye egy Dresch Quartet koncert volt – mondja – most pedig az Opus színpadán zenélnek együtt az etnojazz kiválóságával, immár kollégaként. Baló Sámuel édesapja, Baló István dobos révén – aki többek között Dresch Mihály régi zenésztársa – valósággal beleszületett ebbe a közegbe, így nem csoda, hogy zenéjében visszaköszönnek azok a zenei élmények, melyek gyerekkora óta érték őt.

Gadó Gábor Quintet

Budapest Jazz Club, november 4., 20h

A gitárművész-zeneszerző saját zenei ars poeticájáról így nyilatkozott: „A zene, amit játszunk, egy intim attitűdből bontakozik ki, távol áll minden trendi befolyástól. Mindig van egy gyökérgondolat vagy princípium, ami elindítja a kreációt: tehát nem zenéből születik, hanem egy nézőpont szülte állapotból. Emellett nagyon fontos a több száz éves európai tradíció, valamint a hely: KözépEurópa, ahol két kultúra, az orientális és occidentális határvidékén állva lehet megnemesíteni az individuális késztetéseket.”