Színház

Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak – kocsmaária

előadás

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

“Lassan két évtizede figyelem Thuróczy Szabolcs a (magyar) néplélek ismeretéről tanúskodó alakításait Pintér Béla zseniális darabjaiban: organikus, természetes, bio!

Az évek során barátságába is fogadott. Mikor először levittem a bucsuszentlászlói kocsmába, húsz perc kellett neki, hogy autentikus szereplőjévé váljon a “kolorlokálnak” Helyi kőművesekkel biliárdozott hosszan, akik észre sem vették, hogy idegen.

Aztán írtam egy kocsmaregény-félét és ebből készül most egy monodráma Szabolcs főszereplésével.

Keresztes Tamás, kiváló színművészünk, nem mellesleg Gogol: Egy őrült naplójának káprázatos előadója lesz a darab rendezője. A dramaturgia vastörvényeit pedig a nagyszerű Enyedi Éva érvényesíti majd magas színvonalon.” (Bödőcs Tibor)

A szerző többször is nyilatkozta, hogy “Thuróczy Szabolcs hangján szól a fejében Oszkár”. Végre eljött az idő, hogy a nézők is meghallgathassák, hogyan. Kocsmaária egy levegővel. Sok nevetéssel, sírással.

Oszkár néhol nosztalgikusan költői, néhol sokkolóan ismerős és karcos világa Keresztes Tamás rendezésében elevenedik meg a szemünk előtt.

 

A(z) 6Szín előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Nuss ápr. 24. 15:19:51
Tegnap láttam Érden, egy igazi, jó kis szocreál kulturban. :-) Bödöcs és Thuróczy, csodás volt együtt! A díszlet is. A muzsika is. Vastaps és öröm. + a büfében retró óriás sósperec. Utoljára az állatkertben ettem ilyet, úgy 40 éve. Tőlük színes a világ!
Nuss ápr. 23. 12:54:07
Tegnap láttam Érden, egy igazi, jó ki szocreál kulturban. :-) Bödöcs és Thuróczy, csodás volt együtt! A díszlet is. A muzsika is. Vastaps és öröm. + a büfében retró óriás sósperec. Utoljára az állatkertben ettem ilyet, úgy 40 éve. Tőlük színes a világ!
8/10
itsme1 jan. 15. 07:17:46 8/10
Nem olvastam a könyvet, így kíváncsian ültem be a darabra, hogy Bödőcs a szépirodalmi tehetségét villogtatja benne, vagy inkább a humor kerül előtérbe. Azt kell, hogy mondjam, sikerült megfelelő arányban elegyítenie a kettőt. Thuróczynak valóban jól állt a szerep, bár én még egy tucat színészt fel tudnék sorolni, aki legalább ennyire hitelesen hozná a figurát. A díszlettervezőnek én is adok egy piros pontot.
dt9250 2023 nov. 09. - 10:23:18
Nehéz írni erről a darabról, a port ajánlója szerintem jó, főleg hogy Bödőcs Tibor, a szerző szavait idézik a darabbal kapcsolatban, és meg lehet tudni belőle egy-két részletet, pl. hogy Thuróczy járt Szentlászlón, vagy hogy mondhatni barátok a szerzővel.
Az egyszemélyes daraboknál mindig ámul az ember... ez az előadás tömény, Thuróczy a rendezés szerint végigbeszéli az egészet. Nincs idő közben fellélegezni vagy bármit is átgondolni. Ránk zúdul a "magyar valóság" egy kis részletepizódja. Nekem egy picit olyan volt, mint egy stand-up előadás. A díszlettervezőnek piros pont jár.