Cyberpunks Not Dead

Az eddigi thrillerek után a kör egy dialógokra épülő, leginkább egy tárgyalótermi krimihez hasonlító epizóddal zárul, szerencsére azonban ez mit sem von le az érdemeiből.

Svéd modell

Mondhatjuk, hogy villámkarriert futott be A tetovált lány három része (ez így persze hibás, de a köznyelv szerintem inkább így emlegeti, mint a sci-fit sejtető Millenium címet) előbb Skandináviában, majd az egész világon, s hogy bő másfél évvel a mindenféle európai megjelenés után nálunk is mozikba kerül, annak örülni lehet. Az utóbbi évek, talán évtizedek legnagyobb svéd filmsikeréről van szó, klasszikus kasszarobbantó produkcióról, olyan szériáról, amelyet A bárányok hallgatnakkal, vagy David Fincher egy-egy remekével emlegetnek egy lapon a nem csak svéd kritikusok. Nem csoda, hogy épp a Hetedik rendezője remake-eli épp bőszen a Stieg Larsson regénysorozatából készült, erőszakkal, gyilkossággal és politikai konspirációkkal tarkított trilógiát (Daniel Craig a férfi főszereplő, bemutató 2011 végén). Nem lesz olyan könnyű dolga, mint egyébként az európai filmek szabadrablásakor lenni szokott, A tetovált lány ugyanis olyan jelentőségűvé nőtte ki magát, hogy annak Amerikában is komoly híre ment, míg a remake-eknél, ha nem is követelmény, de jóleső biztonságot nyújtó érzés, ha a tengerentúli közönség életében nem hallott az eredetiről.

Szoros egymásutánban

[img id=284268 instance=1 align=left img]A Millenium trilógia a történetmesélés szemszögéből leginkább a Mátrixot juttatja eszembe: az első rész még megállt a saját lábán is, nyilvánvalóan felkeltve azért az igényt a folytatásokra, míg a második és harmadik rész már szinte egy gigantikus történetfolyammá nőtt össze. Nyilván ennek praktikus okai is vannak, amennyiben az első rész készítésekor még senki nem lehetett száz százalékig biztos benne, hogy a folytatások zöld utat kapnak. A kártyavár összedől tehát pontosan ott folytatódik, ahol A lány, aki a tűzzel játszik abbamaradt, kedvenc biszex punklányunk félholtra verve és egy golyóval a koponyájában fekszik a mentőhelikopterben, a frankensteini teremtmény monstrum féltestvére szökésben, szovjet maffiózó apja pedig a szomszéd kórteremben. Látható, elkelne egy szociális tanácsadó ehhez a családhoz, amelynek még életben maradt tagjai egyre több nyugdíjas korú, egykori kormányhivatalnoknak okoznak szívritmuszavarokat, tudniillik tartva attól, hogy elkezdenek beszélni múltbéli, mondjuk így, jó erkölcsbe ütköző dolgokról.

Szöveg, környezet

Lisbeth és Michael történetének izgalmai új árnyalatot kapnak az eddigiekhez képest. Lévén előbbi a film bő 90 százalékában vagy a kórházi ágyán fekszik, vagy a bírósági tárgyalóban védi igazát és igyekszik elkerülni, hogy korábbi fogvatartója, a pedofil pszichiáter visszarendelje őt a kényszerzubbonyba. Mindez alatt oknyomozó újságíró emberünk rendületlenül oknyomoz, zsarol, alkuszik és felfedez odakint. Klasszikus akciót a filmben alig találunk, a hangsúly alapvetően a dialógokra helyeződik. Épp csak, amikor már kezdene unalmas lenni mindez, lép be egy ukrán és rántja elő a fegyverét stb., ügyes érzékkel ahhoz, hogy A kártyavár összedől megfeleljen az első két rész támasztotta követelményeknek ezen a téren is. Holott nekem meggyőződésem, hogy ez a szövegközpontú elbeszélés alig marad el az első és a második résztől izgalom-faktor tekintetében. Az egész Millenium trilógiát, így visszanézve a három részre, nem tartom akkora dobásnak, amekkora hype-ot kapott az elmúlt két-három évben, másokkal szemben szerintem ez azért még nem egy Fincher-színvonal. De hamarosan megnézhetjük azt is. Addig is köszönjük a svédeknek Noomi Rapace-t, akinek bár az eddig látottak alapján nem túl összetett a mimikai eszköztára, de kétségkívül megkapó jelenség a vásznon, zsebre is vágott azóta egy sor hollywoodi szerepet, az új Alien-filmtől Guy Ritchie második Sherlock Holmesáig. Az üzlet beindult, a kártyavár még csak most épül.

Kinek ajánljuk?
- Akik látták az első két részt.
- Akik rá akarnak csodálkozni, mi mindent tudnak a svéd filmesek egy jó alapanyagból.
- Akik kedvelik a perverz politikusok megkapják a magukét tematikát.

Kinek nem?
- Akiket nem izgatott fel ez az egész A tetovált lány-hisztéria
- Akik unatkozni szoktak a tárgyalótermi történeteken.
- Akik biztosra mennek és inkább megvárják az amerikai változatot.

8/10