Czukor Show

Márciusban ünnepelték Rómában Federico Fellini Édes élet című filmjének 50. évfordulóját, amely az első jelentős mozgókép a média világának értékválságáról.

Fellini nevezte el a lesifotósokat paparazzinak (lerázhatatlan, idegesítő szúnyogok), akiknek tevékenysége akkoriban különösen botrányosnak számított. A Czukor Show rendezője, Dömötör Tamás szerint ma a kaméleon testesíti meg a jellegzetes, kártékony médiamunkást. Köpönyegforgató, így könnyen elvegyül; lesben áll, pozícióját kitartóan őrzi; villámgyorsan és mohón táplálkozik. E két állattani meghatározás alapján az elmúlt ötven év arról szólt, ahogy a kaméleonok felzabálták a szúnyogokat.

Ahogy Fellini példája is mutatja, a Czukor Show kissé megkésett alkotás, a film alaphelyzetéül szolgáló kibeszélő show-kkal azonban eddig még nem foglalkoztak érdemben. A kezdeti felháborodott kommentárok mára fásult hangokká szelídültek. Az értelmiség ingerküszöbét már nem érik el a médiabarbárság mindennapos megnyilvánulásai. Ezen a távolságtartáson próbál változtatni a Czukor Show, amely Füst Milán Boldogtalanok című novelláját ágyazta a neonszínű beszélgetőműsorok közegébe. Egyszerű, becsületes elképzelés, amely azonban saját csapdájába esik. Mert átkozhatjuk ugyan ezeket a talkshow-kat, de egyet nem vitathatunk el: egy-egy történetet csak addig tartanak a képernyőn, amíg tovább már nem szipolyozható, általában 15-20 percig. A Czukor Show szerelmi háromszögének, családi drámájának azonban teljes műsoridőt szentelnek az alkotók, vagyis ötven percet. Székhez szegezett szereplőkkel fenntartani a feszültséget ennyi ideig nem könnyű feladat.

S a film sok helyen nem is birkózik meg vele. Ahogy a szerelmi szálak egyre jobban összegabalyodnak, s a műsorkészítők egyre cinikusabban, egyre durvább eszközökkel késztetik vallomásra az értetlenkedő szereplőket, a néző figyelme lankadni kezd. Mivel több résztvevő önmagát alakítja (s a rendező maga is tévés), szívesen láttunk volna többet abból, amiről az alkotóknak első kézből van tudásuk: a színfalak mögötti eseményekről, a botrányos médiagépezetet működtető szakemberekről. Ezzel együtt is bátor vállalkozás a Czukor Show, amely mer az árral szemben úszni.