David Chang hazánkban talán még nem annyira ismert, mégis a világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta 2010-ben a Time magazin. Igazi fenegyereknek tartják, akinek manhattani éttermeibe szinte csodával határos módon lehet csak asztalhoz jutni, mégsem változtat a koncepción. Profi golfozó volt, aztán vallástörténetből szerzett diplomát, végül mégis gyerekkori álmát valósította meg, és híres séf lett. Jelenleg a gasztrovilág elképesztő hajszájának középpontjában áll. Ő az amerikai-koreai származású sztárszakács, David Chang, aki folyamatosan feszegeti a határokat – legyen szó akár a főzésről, akár a nézeteiről.
[img id=524306 instance=1 align=left img]David hosszú utat járt be, míg New Yorkban elkezdett szakácsként dolgozni 2000-ben. Szakácstanulmányai elvégzése után, első munkahelyein gyakran csak a telefonos foglalásokat intézhette, de titokban gyakorolt, és kitartásának köszönhetően vált teljes értékű és egyre jobb munkatárssá a konyhában. Saját éttermének megnyitására egy világméretű tragédia, a szeptember 11-i terrortámadás sarkallta, amit Manhattanben élt át. David rádöbbent, hogy az élet rövid és véges, mindig hozhat váratlan tragédiákat, így arra kell koncentrálnunk, ami igazán fontos. Természetesen ez nem ment egyik napról a másikra. Az eltökélt séf évekig dolgozott Japánban, majd Virginia államban is, mielőtt 2004-ben megnyitotta később világhírűvé vált étteremláncának első darabját a new york-i East Village-ben. A koreai konyhát vivő Momofuku neve hamar elterjedt kiváló konyhájáról és a séf indulatos természetéről, és egyre népszerűbb vált.
A sikerek hatására David 2006-ban a második éttermét is megnyitotta, amely egyéni szabályok szerint, hajnali fél3-as nyitva tartással működött. A nagy áttörés pedig 2008-ban jött el a harmadik étterem, a Momofuku Ko megnyitásakor, amelyet Chang irigyei kétkedve fogadtak. A Ko ugyanis mindössze 12 férőhellyel nyitott meg, a mai napig így üzemel, így híresen nehéz bejutni. Csak online asztalfoglalást fogadnak el, és minimum 10 nappal kell előre foglalni, így a vendégek kénytelenek hosszasan a számítógép előtt ülni az alkalmas pillanatra – vagy épp a szerencsére – várva. Az ötlet egyszerre volt kissé őrült, ugyanakkor meglepően zseniális, és hamar híre ment. A furcsa és újszerű asztalfoglalási szokásokhoz ráadásul kiváló konyha társult, amely 2009-ben két Michelin csillagot eredményezett. David itt sem állt meg, folytatta a lánc kiépítését, egy tejbárt is nyitott, majd egy évvel később újabb éttermet. Az üstökösszerűen szárnyaló népszerűség 2004-től 2006-ig számos szakmai díjat eredményezett, és Davidet az egyik legjobb séfként kezdték nyilvántartani. A díjak és elismerések azonban szokatlan módon szorongással töltötték el, hírnevét viszont tovább növelte, amikor elkezdte mindezeket visszautasítani. (Bár ennek ellenkezőjéről azóta is sok barátja próbálja meggyőzni).
Annak ellenére, hogy David kerüli a nyilvánosságot, sikeresen építgeti tovább a modern konyhaművészet egyik bástyájának tartott birodalmát. 2011-ben újabb Momofukut nyitott meg Sydneyben, egy évvel később pedig egy egész étteremkomplexumot Torontóban, és számos további világváros megrendelései érkeznek be hozzá.
[img id=524309 instance=1 align=right img]David Chang gasztronómiai szárnyalása tehát példátlanul gyorsan történt, hiszen nem ijedt meg soha a kihívásoktól, mindig mert kockáztatni és nem hagyta, hogy az irigy és negatív kritikák befolyásolják: kitartott az álmai, ötletei mellett.
Davidnek ráadásul megvan az a tulajdonsága, hogy – bármekkora utat is járt be – mindig önmaga maradt. Ez egyet jelent az időnkénti dühkitörésekkel, a néhanapján előforduló trágár beszéddel, és más hasonló, kevésbé népszerű tulajdonságokkal, amelyek valójában mára David védjegyévé is váltak.
A különc és egyedülálló karriert befutott szakácsra egy másik világhírű séf, Anthony Bourdain is felfigyelt, aki az Egy szakács világa sorozat vezető producereként – és egyben narrátoraként – műsort készített a „Chang-jelenségről”. A sorozatot a magyar nézők Magyarországon először a TV Paprikán láthatják november 12-től, hétköznap esténként 22 órakor.