De ki ez a 19 évesen nyugdíjba vonuló Chloë Moretz?

A Ha/ver, az Engedj be! a Carrie és sok más blockbuster fiatal sztárja, aki 57 szerep után megunta a hollywoodi taposómalmot, és most egy kicsit lazítani szeretne.

Van az úgy, hogy egy hollywoodi sztár a pályája csúcsán (vagy alkonyán) úgy dönt, nem vállal több filmet, és inkább élvezettel elkölti azt a sok millió dollárt, amit az évtizedek alatt megkeresett. Sean Conneryt 13 éve nem láthattuk semmiben, Jack Nicholson 2010-ben állt utoljára kamerák elé, és hosszasan lehetne még folytatni a sort. Az viszont, hogy a napokban Chloë Grace Moretz is úgy döntött 55 produkcióval (és két mostanában moziba kerülő filmmel) a háta mögött, után, hogy nem kér többet Hollywoodból, kicsit más eset - a színésznő ugyanis még csak 19 éves.

Moretz, akit a legtöbben valószínűleg a Ha/ver gyilkos kislányaként ismernek, a torontói filmfesztiválon a Hollywood Reporternek beszélt először arról, miért döntött az önkéntes nyugdíjba vonulás mellett. Pont akkor, amikor hamarosan mozikba kerül az új krimije, a November Criminals és a Brain on Fire című drámája, utóbbiért ráadásul néhány kritikus már az Oscar-jelölést is megelőlegezte neki.

„Szakítani akarok a filmezéssel, és újraértékelni azt, ki vagyok, és mit akarok a szerepeimmel. Úgy érzem, lassítanom kell.”

57 film és sorozatepizód után nem csoda, hogy így érez, hiszen 2004 óta dolgozik Hollywoodban gyerekszínészként. Márpedig ez évente átlagosan 5 forgatást jelent, ami alighanem egy kétszer vagy háromszor ennyi idős színészt is megviselne.

Moretz a nyomában lihegő paparazzókat is igen nehezen tolerálta. Ugyanakkor a pozitív testkép élharcosaként azt fontosnak tarja, hogy az ő fotóin keresztül lássák a lányok és felnőtt nők, hogy egy sztár sem mindig tökéletes, és nem a kinézete alapján kell megítélni a másikat. A színésznő most, hogy jobban ráér, azt is szeretné elérni, hogy a művészeti képzés kapjon nagyobb figyelmet az amerikai oktatási rendszerben. A szórakoztatóipartól viszont nem búcsúzna el véglegesen: producerként két tévés tervet is jegyez, bár ezekről egyelőre nem tudni, pontosan mik is lesznek.

Na de ki ez a Chloë Moretz és milyen filmekből kellene ismernem?!?

A színésznő legismertebb szerepei valószínűleg ezek a blockbusterek:

  1. Ő volt a Ha/Ver cuki, lila hajú kislánya, aki pont olyan látványosan belezte ki szamurájkarddal a gonoszokat, mint Uma Thurman a Kill Billben.
  2. Ő volt a meg nem értett tinivámpír az Engedj be! amerikai változatában.
  3. Ő volt a lázadó tinédzser vérfarkas Tim Burton Éjsötét árnyék című horrorvígjátékában.
  4. Ő volt a kiközösített, szuperképességekkel rendelkező tinilány Stephen King Carrie-jének remake-jében.

Vagyis a producerek mindig neki szóltak, ha egy különc tinilány szerepére kerestek fiatal sztárt. Az első sorozatszerepét 7 évesen kapta az Őrangyalban, az első filmszerepét pedig a Heart of the Beholderben, 2005-ben. Utóbbi nem sokkal azután történt, hogy Los Angelesbe költözött, előtte ugyanis New Yorkban lakott, és az ottani Professional Performing Arts School-ba járt. 

A 2000-es évek közepén a legkülönfélébb műfajú hollywoodi produkciókhoz szerződött le gyerekszínészként. Láthattuk többek között A rettegés háza című horrorban, a Gagyi mami 2-ben, a Született feleségek sorozatban, a Halálod napja című Steven Seagal-filmben, A szemben pedig ugyanabban a kórházban ápolták beteg kislányként, mint a szemműtétje után szellemeket látó Jessica Albát. Játszott azért aranyos kislányt is, például Az égig érő paszulyban.

Az igazi ismertséget persze Matthew Vaughn 2009-es, vicces és véres szuperhősparódiája, a Ha/Ver hozta meg neki, és Hollywood legmenőbb rendezői is felfigyeltek rá. Főszerepet kapott Martin Scorsese 5 Oscar-díjjal jutalmazott A leleményes Hugójában, Tim Burton jóval kevésbé népszerű Éjsötét árnyékában, és persze a Ha/Ver Nicolas Cage nélkül kicsit már halványabb folytatásában is.

Chloe Moretz ahogy idősödött, úgy kapott egyre nőiesebb, szexisebb szerepeket. Antoine Fuqua 2014-es A védelmezőjében ő volt bántalmazott tinédzser prostituált, aki miatt Denzel Washington bosszúból kinyírta a fél orosz maffiát. A Sötét helyekben egy zűrös családban kellett felnőnie koravén gyerekként, a Rossz szomszédság 2-ben ő volt Seth Rogenék idegensítően hangos szomszédja, a bikiniben bulizós, kappa-deltás csajkolesz szószólója. Az idén mozikba került Az 5. hullámban pedig ő is Jennifer Lawrence nyomdokaiba lépett, és leforgatott egy Éhezők viadala-klón posztapokaliptikus tinimozit. 

Na de mennyit keresett Moretz ezzel a rengeteg filmmel? Pontosan nem tudni, de az biztos, hogy nem járt rosszul, mert A leleményes Hugóért 14 évesen 225 ezer dolláros gázsit kapott, A védelmezőért két évvel ezelőtt pedig már félmilliót. Emellett 25 filmes díjat is kitehetett otthon a polcra - igaz, ezeket szinte kivétel nélkül geek filmfesztiválokon és tinédzser közönségszavazásokon kapta a Ha/Ver és az Engedj be! után. De legalább elmondhatja magáról, hogy kitörölhetetlen nyomot hagyott maga után a mozgó-képtörténelemben.