Dobd fel a napod ezekkel a programokkal!

Összegyűjtöttük nektek a legjobb programokat mára, hogy ma se unatkozzatok. Lesz miből válogatni!

80 nap alatt a Föld körül

Online, április 15., 8h

Phileas Fogg, a minden körülmények között rendíthetetlen nyugalmú angol úriember 1872-ben különös fogadást köt: vagyona felét teszi fel arra, hogy 80 nap alatt megkerüli a Földet. Jules Verne egyik legismertebb és leggyakrabban feldolgozott regényén generációk nőttek fel.

A holokauszt nemzedékei

Online, április 15., 9h

A Virág Teréz Traumakutató Csoport szeretettelvár mindenkit A holokauszt nemzedékei – Traumatizált generációk az interperszonális, szociális és kulturális térben című online konferenciájára. A konferenciához a erre linkre kattintva lehet csatlakozni.

Páholy: Punk & Környezetkímélés 2.

Online, április 15., 16.30h

Környezetvédelem és punk: vendég: Simon Gergő környezetvédelmi aktivista a Greenpeace-től (ex-Levegő Munkacsoport, ex-Süss Fel Nap hc-punk tánczestek...).

Online tárlatvezetés a Seuso-kincs - Pannónia fénye című kiállításban

Online, április 15., 17h

Rajongsz a kultúráért és a kiállításokért? Többször előfordult már, hogy szerettél volna részt venni egy tárlatvezetésen, de a távolság és a hosszú utazási idő ezt nem tette lehetővé? Akkor az alábbi program neked szól! A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Kiss Judit Ágnes: Kórház az osztályteremben

Online, április 15., 17.30h

Bemutatkozik a legújabb Abszolút Töri regény, ami ezúttal az '56-ba repíti a fiatal olvasókat. A könyvbemutatón Marék Veronikát, a regény első olvasóját, Návai Péter történelemtanárt és Kiss Judit Ágnest Veiszer Alinda kérdezi.

Online club-est: Izlandi helyzetjelentés - Dr. Juhász Árpád előadása

Online, április 15., 18h

A jelenlegi világvége hangulatot tovább fokozzák a közelmúltban tapasztalható földrengések és vulkánkitörések. Azonban mi a babonás félelem helyett inkább tudományos nézőpontból vizsgálják ezen eseményeket. Mivel a vulkanikus tevékenységek és tektonikus mozgások Izlandon különösen látványosak, ezért most oda indulunak, hogy dr. Juhász Árpád szakvezetésével betekintést nyerhessenek a geológiai képződmények eme különleges világba. 

Varga Tivadar Trio and Kelemen Angelika

Online, április 15., 18h

Varga Tivadar sokoldalú zongorista és zeneszerző, Oscar Peterson hatását érezhetjük többek között játékán. Triójának vendége Kelemen Angelika jazz énekesnő.

Kolibri MobilMesék

Online, április 15., 18h

A Kolibri Színház művészei naponta egy-egy mesét adnak elő. A járványügyi szigorítások miatt a színházak átmenetileg bezárnak, de a  kényszerszünet alatt is szeretnének veletek maradni és tartalmas ‘kolibris’ élményekkel színesíteni az otthon töltött napokat – ha nem személyesen, hát online!

Jom háácmáut – Golda Meir és Ben Gurion - Dr. Balázs Gábor előadása

Online, április 15., 18h

Az előadás az izraeli politikatörénet két jól ismert alakjának a korántsem harmonikus kapcsolatát fogja vizsgálni. Hogyan változott az évek folyamán Izrael Állam első miniszterelnökének, és első női miniszterelnökének viszonya? Az előadást Dr. Balázs Gábor eszmetörténész, az OR-ZSE általános rektorhelyettese és rabbiképzés szakának szakfelelőse tartja, a JCC Budapest - Bálint Ház és a Mozaik Zsidó Közösségi HUB együttműködésében.

Fenntartható utazás

Online, április 15., 18h

Lehet-e a világot megismerni másképp is, mint repülőre szállva? Mik az előnyei-hátrányai az egyéb modalitásoknak? Hogyan élvezzük ki a lassabb utakat? Hogyan lehet népszerűsíteni ezt a szemléletet? Az online beszélgetésben részt vesz a finn Santeri Lehtonen, a Sail to the COP kezdeményezés egyik tagja.

ColorStar – OMC live session

Online, április 15., 19h

A ColorStar idén ünnepli fennállásának 25., Via la Musica című lemezének pedig 20. évfordulóját. A zenekar tervei szerint nyáron és ősszel jubileumi koncertsorozatot tol, de már annyira hiányoztok nekik, hogy nem tudták visszautasítani az Open Music Channel meghívását és már tavasszal tartanak nektek egy rendhagyó, interaktív bulit az OMC streamjében. A stream ingyenes, csak kattints erre a linkre már indul is.

HolddalaNap // Világ-Virág Estek

Online, április 15., 19h

A heti adások során a Mindenséggel való harmóniába kerülés a cél muzsikák, mesék s meghívott vendégekkel való beszélgetések segítségével. Csütörtök esténként, 19 órától saját otthonukból jelentkeznek be egy órás zenélésre, beszélgetésre. Meghívott vendégeik közt szerepel Boldizsár Ildikó, Lackfi János, Lakatos Mónika és Szalóki Ági is.

A Magyar Nyelv Múzeuma tárlatvezetése

Online, április 15., 19h

A széphalmi Magyar Nyelv Múzeumának megújított kiállításában Nyíri Péter igazgató tart online tárlatvezetést.

Müpa Home - Vendégünk Krzysztof Penderecki • 3.1

Online, április 15., 19.30h

A Jeruzsálem fennállásának 3000. évfordulójára szerzett kórusszimfónia bemutatója 1997-ben volt Izraelben. A zsoltárrészletekből, illetve prófétai könyvekből (Ezékiel, Ézsaiás, Dániel, Jeremiás) kialakított szövegkönyv alapján Penderecki nagyszabású - három kórust, narrátort és énekes szólistákat foglalkoztató - művet komponált, melyet sokan Mahler VIII. szimfóniájához hasonlítanak. Az előadás megtekinthető a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján.

Móser Ádám: Francia-balkán-klezmer-tangó

Online, április 15., 20h

Hacsak az online térben, de azért beszívhatjátok az autentikus Zsivágó légkört egy röpke óráig. Elsőnek Móser Ádám zenél a Café Zsivágó online színpadán.

Budapesten, szabadon

Online, április 15., 20h

Négy kisfilm az elmúlt évek legjavából - különbözőbbek talán nem is lehetnének. Közös bennük azonban, hogy mindegyikben jól ismert budapesti hangulatok és helyszínek köszönnek vissza. Hőseik pedig derekasan megküzdenek a saját és mások szabadságáért.

Road Six Sax - Tóth Viktor

Online, április 15., 20h

Ahhoz, hogy az ember elhiggye, a négy szaxofonosnak nincs szüksége ritmusszekcióra, meg kell hallgatnia élőben ezt a formációt! A Road Six Sax lényegileg úgy működik, mint a világhírű World Saxophone Quartet.

Táncszínház ON - Artus - Goda Gábor Társulata: Cseppkánon - interferencia egy jégcsepp mögött

Online, április 15., 20.30h

Exkluzív kiadás, csak egyszer! Az előadás magában hordozza az Artus ars poeticájának, szellemiségének esszenciáját. A koncert: egy elhangolódott rozoga zongora, egy olvadó jégtömb csepegése és egy 17 tagú kórus hangáradata. A tánc: a Tai Chi Chuan művészete – az áramlás, a nyugalom, az ellentétes minőségek tiszta, éles szembefordítása és kiegyenlítése. A színház: képzeletbeli Hérakleitosz – Goda dialógus – Artus-nyelven. A három műfaj interferenciája: egyetlen mozdulat, egyetlen hang, egyetlen kép folyamatos átalakulásban.

Nyitott Műterem #18 - Cséfalvay András

Online, április 15., 21h

A sorozat tizennyolcadik eseményén, április 15-én Cséfalvay András műtermébe látogatunk el Frazon Zsófia etnográfus, kurátor, a Néprajzi Múzeum muzeológusa vezetésével. A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műteremlátogatás végén pedig ugyanitt várják a kérdéseket.