Édes kis semmiség

Bár a Zűrös olasz esküvő nyári film, mégis tökéletes az időzítése a habkönnyű karácsonyi családi filmek között. Az Osvárt Andrea nevével beharangozott olasz vígjáték szórakoztató – és villámkönnyen felejthető darab.

A vígjátékokon edzett Carlo Vanzina testvérével közös forgatókönyvéből forgatott kis darabja öt barát története, akik a középiskola után jó pár évvel találkoznak újra egyikük esküvőjén. Mindenki szeretne jobb színben feltűnni, mint az lehetséges. A vőlegény (Ricky Memphis) a családjáról hadovál, Luca (Adriano Giannini) a menyasszonnyal (Osvárt Andrea) kavar, Luciana (Stafania Rocca) férje helyett a titokban meleg Alessandróért (Giorgio Pasotti) epekedik, Giovanni (Emilio Solfrizzi) pedig a szeretőjével (Ilaria Spada) állít be a buliba. Úgy tűnik, egyikük sem jobb a másiknál, így nehezen tehetnek egymásnak szemrehányás bűneikért – végül hát az átverések, megcsalások, hazugságok és félreértések sem állnak igaz(?) barátságuk útjába. Ha eltekintünk attól a valós felvetéstől, hogy a valóságban ennyi disznóság után nem lenne egyetlen értelmes ember sem, aki szóba állna a többiekkel, a szereplők helyezkedése számtalan mókás helyzetet eredményez. Bár az olaszoknak tudvalevőleg nincs humoruk – és ez a tény most sem íródott felül –, a nagy számok törvényének köszönhetően mégis jut a nézőnek néhány megmosolyogtató pillanat a film során.

Carlo Vanzina filmjének legnagyobb problémája, hogy mivel túl sok szereplőt mozgat, a Zűrös olasz eskövő szitkom helyzetek láncolatává válik, és így bizony a karaktereknek esélyük sincs kibontakozni. A figurák elnagyoltak, a párbeszédek életszerűtlenek, csak a kalamajka igazi. Aki valaha élt már olaszok között, tudja, hogy a film felületessége nem áll távol a valóságtól, az egymás nyakába borulás, a szétcsúszottság és a széles gesztikulációkkal kísért vitatkozás nem csak sztereotípia. Sajnos az olasz humor legkevésbé sem kompatibilis a hazaival, sokszor kifejezetten irritálóak a poénok, ennek ellenére is van mégis valami szerethető a filmben. Az egész film annyira ártalmatlan, látszik, hogy semmi más célja nincs, mint szórakoztatni a tökéletesen agyatlan kikapcsolódásra vágyókat – és ezt a küldetését teljesíteni is tudja. Amikor a bejglitől megcsömörlötten semmi másra nem vagyunk képesek, csak tompán magunk elé bámulni, a Zűrös olasz esküvővel kiválthatunk egyet az unásig ismert karácsonyi filmek közül.