Egy csontváz vallomásai

Tim Burton, Hollywood kedvenc rémmese-mondója mozgalmas évet tudhat maga mögött. A Charlie és a csokigyár rekorddöntögető, ezerszínű mese-abszurdja után nem sokkal egy sötétebb színekben pompázó, ám nagyon is hasonló stílusban fogant Burton-darab, ezúttal egy stopp-trükk technikával készült zenés mese került a mozikba.

Burton, a töklámpásokkal bevilágított szellemvilágok szerelmese, mintha arra építette volna teljes életművét, hogy a gyermekkori rémálmok hol ijesztően, hol kedvesen torz árnyalakjait a vászonra álmodja. S ezt nála jobban - az amerikai mezőnyben legalábbis - senki sem csinálja jobban. Legyen szó élőszereplős, a nagymama meséit és a nagypapa rémtörténeteit kifordító fantáziáról (Álmosvölgy legendája, Nagy hal stb.) vagy a rajzfilmet a bábjátékkal ötvöző rémmese-muscialről (Karácsonyi lidércnyomás), Burton nagy szívvel és még nagyobb invencióval látja el a mesemondói feladatokat.

A Halott menyasszony is tipikus Burton-mese, mely bár nem egyenes folytatása, de mindenképpen közeli rokona az évekkel ezelőtt kultstátuszba emelt Karácsonyi lidércnyomásnak. Burton-nek hála a túlvilág vidám csontkollekciói és békésen oszladozó mintapolgárai gyerek- és felnőtt szemmel egyaránt szerethető, se nem gügyögő, se nem túl okos figurák. Ilyen szépen kidolgozott mesealakok láttán mi mást is kívánhatna az ember, mint egy hasonlóképpen izgalmas történetet és vérbő musical-betéteket. Utóbbiban A halott mennyasszony nem is szűkölködik, Burton bábtánckara és a figuráknak hangjukat kölcsönző sztárok (Johnny Depp, Emily Watson, Helena Bonham-Carter) remekül muzsikálnak, egyedül csak a kissé erőltetett sztori hagy némi kívánnivalót maga után.

Burton le sem tagadhatná, hogy A halott mennyasszonnyal elsősorban Ray Harryhausen-nek, a stoptrükk-technika legendás mesterének szeretett volna köszönetet mondani az élőszereplős Szindbád-mozik megannyi csodáiért és a mester védjegyének számító harcos csontváz-jelenetekért. Az éneklő-táncoló-színes-szagos rémmesébe csomagolt tiszteletadás remekül sikerült: Harryhausen-híveinek és mindenki másnak is bátran ajánlható.