Egy influenszer őrjöngése

Handrás, az amúgy tech-, kütyü-, elektromosautó-közegben mozgó arc elküldte a francba a követőit, de nem is akárhogy.

Már oda-vissza bejárta az internetet a videó, és az azt szemléző cikkek meg reakcióvideók tucatjai, aminek alapja Handrás, azaz Horváth András influenszer őrjöngéséről szól. Handrás azoknak lehet inkább ismerős, akik valamilyen szinten vonzódnak a tech és a kütyük világához, ugyanis az iStyle-ról, csomó iPhone, iMac, MacBook és egyéb ilyen termékről csinált videót, de az utóbbi időben az Apple-től kicsit eltávolodva inkább az elektromos autók témakörében kezdett el tartalmakat gyártani. Volt már egy megosztóbb vagy inkább figyelemfelkeltő videója, ami azt a címet kapta, hogy Ki kell vágni az erdőket! Ez egy éppen akkor aktuális törvényre/rendeletre reflektált. Mindezek mellett dokumentálta a költözését és a házépítését is, hogy milyen ökotudatos rendszereket használtak. Az egyik videóban el is mesélte, hogy miért esett a választása Csobánc településre. Mert szép, meghitt, csendes. És itt érkezünk meg ahhoz a videóhoz, ami elindított egy elképesztő kiborulást. 

Egy videóban megjegyezte a maga módján, hogy megőrül attól, hogy a szomszéd egész nap túráztatja a rohadt motoros láncfűrészt. Na, erre a videóra jöttek a kommentek. Ezek többségében arról szóltak, hogy András leginkább menjen a francba, ne panaszkodjon, ez a vidéki élet része. Persze ennél azért sokkal durvábban fogalmaztak az emberek. Handrás erre elkezdett élőzni, amiben vörösödő fejjel küldte el a francba a követőit. Tette ezt az őt támadó kommentelőkhöz méltó trágár stílusban.

Egyesek azzal is megvádolták, hogy az influenszer berúgott, ezért nyilvánult meg ilyen tőle szokatlan stílusban. Handrás esete több szempontból is érdekes. Egyrészt nagyon jól megmutatja, hogy milyen hatással lehet az emberre az, hogy állandóan kapja a negatív megjegyzéseket, majd ezekkel nem foglalkozik, csak gyűlik benne az elfojtott feszültség. Látszik, hogy nem lehet a rossz kritikákkal nem foglalkozni, mert egy idő után úgyis kirobban az emberből valamilyen formában. Ugyanígy megkérdőjelezhető az is, hogy egyáltalán mi értelme van egysoros, csakis a beszólásra összpontosító, anyázó kommenteket írni. Az értelmes viták többnyire nem a kommentszekciókban alakulnak ki, ellenben a trollok, a csak a címet olvasó olvasók epés megjegyzései rendre megjelennek és megkapják a kellő figyelmet a többi kommentelő lájkcunamijának jegyében. Ezek moderálása szinte lehetetlen, valamint a kommentelés letiltása tartalomgyártói öngyilkosság, hiszen a reakciók etetik az algoritmust, ami előkelő helyre tudja sorolni az adott tartalmat. 

Handrás kirohanása talán az egyik legjobb, legőszintébb tartalma. A spontán megnyilvánulásában benne van a legfontosabb üzenet: akinek nem tetszik az, amit csinál, az ne nézze. Az influenszer tényleg erős jelzőket használt az őt nem kedvelő nézőkre, de sok igazság van abban, amit mond. A hatalom a néző kezében van. A néző azzal árt a legtöbbet a tartalomgyártónak, ha nem nézi a tartalmát. Azzal, hogy megnézi plusz még kommentel is, azzal csak felpörgeti a tartalmát. Ennél nagyobb hülyeséget nem is csinálhatna. Aki persze mazochizmusból néz olyan tartalmakat, amin direkt felhúzhatja magát, az talán még nagyobb bajnak az előjele. Minek akarjuk direkt felidegesíti magunkat, amikor amúgy is van elég dolog, amin fel lehet csesződni?

Handrás kapott is tanácsokat a probléma kezelésére, a hülyékkel való foglalkozás legtökéletesebb módjára, miszerint szarja le az egészet. Sajnos ez nem ilyen egyszerű, illetve nem is jó megoldás. Lásd: Handrás őrjöngése, aki eddig próbálta leszarni az egészet, de végül csak betelt a pohár. Ugyanitt a negatív észrevételek, a trollok leszarása oda vezethet, hogy érdemi kritika nélküli kis pozitív buborékban találja magát az ember, ami ugyan tudja növelni az önbizalmat, de a szellemi, tartalmi fejlődést nagyon durván korlátozza. 

Még egyszer: Handrás őrjöngése nagyon kellett. Egy üde és őszinte színfolt az unalmas, és hazug influenszerközegben. Végre ki merte mondani, amiről más csak rébuszokban, feltételes módban mer beszélni. Hiszen hallottunk már olyat másoktól is, hogy ha egyszer ilyen meg olyan tartalmat gyártanék, akkor nem érdekelne, ha kikövetnének, de ennyire nyíltan és egyenesen talán még senki nem mondta a követőinek az arcába egy élő közvetítésen keresztül, hogy 

akkor kövess ki a k..va anyádba, te f...szopó!