Egy mukkot se!

Mux a modern városi lét önkéntes rendcsinálója, Batman és Superman német reinkarnációja - persze az emberfeletti képességek birtoklása nélkül -, vigyáz a városra és lecsap a bűnösökre, ébren őrködik távcsöve és egy speciális hangtovábbító készülék segítségével. A munka egyre több, segéd felvételére kényszerül, az ideális jelölt legfontosabb tulajdonsága az alázat és az elkötelezettség az ügy iránt, így lesz a végleges befutó az évek óta munkanélküli Gerd. A segéd feladata a rajta kapott bűnösöket és a retorziókat megörökíteni videón.

A kétszemélyes cég szépen gyarapodik, a média közvetítésének köszönhetően az egész országra kiterjedő vitasorozat indul, besúgók - illetőleg, mivel a szónak egy ideje rossz mellékíze van Németországban, informátorok - százai dobják fel a bűnözőket, a szomszéd nénit vagy akár a jó édes szüleiket is. A civilizáció felett őrködők vezéréről azonban kiderül, hogy némileg szoció- és pszichopata, így az egész küldetés létjogosultsága megkérdőjeleződik.

Milyen lenne a világ zsebesek, BKV-lógósok, boltiszarkák, graffitisek és mutogatósbácsik nélkül? Ez a kérdés a legtöbb ember fejében megfordul néhanapján, tenni ellene azonban szinte lehetetlen, mondhatni a szélmalomharc a modern városi társadalmi lét melléktermékei ellen felesleges időpocsékolás. Az egyesített Németország egy lelkes tenni vágyó fia, a filozófiát saját véleményére formáló Mux, az önkéntes igazságbajnok, aki a fent felsorolt bűntettek mindegyikét üldözi, ha kell kegyetlen eszközzel. Például a kutyasétáltató hölgy fejét jobban is megismerteti az eb által felelőtlenül elhagyott végtermékkel, levetkőzteti a bolti szarkát meztelenre, jól elpüföli a tizenéves falfirkászt, egy-két halálesetet is oszt, hiszen ez úgymond már belefér.

Elgondolkodtató a kérdéskör, hasonló problémákat próbált már megoldani a Robert DeNiro-féle Taxisofőr is, ezúttal azonban a megoldás kidolgozottabb, egy egész rendszer, ami első blikkre meghökkentő és inkább vicces, aztán a végkimenetelhez közeledve egyre ijesztőbb. Rendkívül hatásos mozi, felejthetetlen főszereplővel és forgatókönyvvel.