Elhunyt Philip Zimbardo, a világ egyik legismertebb pszichológusa

Philip George Zimbardo olasz származású amerikai pszichológus, szociológus és író 91 évet élt.

2024. október 14-én elhunyt Prof. Philip Zimbardo, a világ egyik legismertebb  szociálpszichológusa, a Stanford Egyetem emeritus kutatója. A legtöbben az 1971-es stanfordi börtönkísérlet miatt ismerhetik a nevét, mely azt vizsgálta, hogyan tudja egy adott helyzet az egyéni értékrendtől függetlenül megváltoztatni egy ember viselkedését, és hogyan lehet kihozni a szadizmust, mit tesz a lélekkel az alá-fölérendeltség. A kísérletről azonban néhány évvel ezelőtt kiderült, hogy megrendezték így az eredmény is valótlan lehetett.

A halálhírt a Telex közölte a Hősök Tere Alapítvány információi alapján, akik tartják a kapcsolatot Zimbardo családjával.

A pszichológus a stanfordi börtönkísérlet után is az emberi agressziót vizsgálta, kutatást végzett azzal kapcsolatban,  hogyan és mennyire befolyásolja az emberek viselkedését az, ha sokan vannak egy adott helyzetben.

21 évvel ezelőtt az iraki háborúval kapcsolatban az egész világot bejárta az az abu ghraib-i börtönben készült fotósorozat, amely bemutatta, hogyan kegyetlenkednek a katonák a fogvatartottakkal. A helyzet nagyban hasonlított a stanfordi börtönkísérletre.

Zimbardo 2003 körül kezdte el vizsgálni, miképpen lehetne az általában közönyös és hétköznapi emberekből a legjobbat kihozni. Meg akarta mutatni, hogy a mindennapi hősiesség, hogyan tanulható és gyakorolható.

Végül ez a gondolata, valamint az elmúlt évtizedek szociálpszichológiai kutatási eredményei ösztönözték arra, hogy megalapítsa az Amerikai Egyesült Államokban a Heroic Imagination Projectet, amelynek célja az emberek ösztönzése és képzése arra, hogy merjenek és tudjanak kritikusan gondolkozni, álljanak ki másokért, cselekedjenek hősként a mindennapi életben és ne fordítsák el a fejüket vagy csak bámészkodjanak, ha egy nehéz szituációt látnak. 

Hazánk is fontos szerepet játszott Zimbardo életében, és a Hősök Tere Alapítvány miatt 2013 és 2020 között többször Magyarországra látogatott. A kezdeményezést Orosz Györgyivel és Halácsy Péterrel indította útjára, amelynek ötletét a Heroic Imagination Project adta. Ma már alapítványként működik és munkatársaival, valamint önkénteseivel töretlen lelkesedéssel és lendülettel dolgozik azon, hogy felhívja a figyelmet a közönyre, a társadalmi felelősségre, és hétköznapi hősöket neveljen.

Rendszeresen tartott előadásokat és workshopokat, amelyekben mindig erősítette azt a gondolatát, hogy némi tudatossággal mindenki képes arra, hogy pozitív változást érjen el a környezetében.