Élni és meghalni Los Angelesben

A rasszizmus emberi dolog - bizonyítja Paul Haggis forgatókönyvíró-rendező az Ütközésekkel, játékfilmes bemutatkozásával. Állítása szerint bárki is vagy, ott hordozod magadban nap, mint nap a beléd kódolt gyűlöletet, mely csak arra vár, hogy célpontot találjon magának. Haggis-nak valószínűleg igaza van. Lehetsz fehér vagy fekete, menő politikus vagy jómódú háziasszony, zsaru vagy csirkefogó, filmrendező vagy mesterember, bevándorló vagy őslakos, akcentussal beszélő vagy választékos modorú, nem menekülhetsz.

Az elsőfilmes, mindeddig forgatókönyvíróként jeleskedő (Oscar-jelölés a Millió dolláros bébi szkriptjéért, felkérés az új Bond-film megírására) Haggis keserű tanmeséje senkit sem kímél: szakít a sztereotip rasszista-szerepekkel, ám helyettük újakat talál ki. A perzsa kisember a mexikói ezermesterben látja meg minden bajának okozóját. Az afroamerikai filmrendezőt fehér rendőr alázza meg, ugyanaz a fickó, aki nem sokkal később a filmrendező feleségét menti ki egy égő autó roncsai közül. A fiatal rendőrtanonc ellenzi kollegája viselkedését, de szolgálaton kívül saját előítéletei áldozatává válik.

Haggis azt állítja, hogy nincsenek egyszerű igazságok, és ebben is igaza lehet. Az Ütközések a nem egyszerű igazságok egyszerűen megcsinált filmje: drámai pillanatokban és sekélyes epizódokban egyaránt bővelkedő mozi. Erős alakítások az egyik oldalon, szentimentalizmus a másikon. Haggis tablóját igazi színészek töltik meg élettel: kisebb-nagyobb sztárok, akikre jó hatással volt a jól megírt anyag.

Közülük is Matt Dillon tűnik ki bicskanyitogató agressziójával és emberi gyengéivel, de Brendan Fraser, Sandra Bullock, Ryan Phillippe és Don Cheadle számára is jutott bizonyítási lehetőség. Haggis mindenhol és mindenkiben megtalálja az igazságát alátámasztó rasszistát: lehetsz az utcán vagy a hivatalban, a nappaliban vagy a hálószobában, Los Angelesben vagy a világ bármely más pontján, nem maradhatsz ki az adok-kapokból Egyszer te ütsz, máskor téged ütnek. Ez egy ilyen világ - állítja Paul Haggis, és valószínűleg ebben is igaza lehet.