Én is akarok egyet!

A Dreamworks ismét egy hatalmas lépést tett afelé, hogy ne csak megközelítse, hanem akár túl is szárnyalja a Pixar Stúdió egyébként méltán körülrajongott animációs filmjeit. Az Így neveld a sárkányodat fantasztikus és felemelő mese a barátság mindenható erejéről, nem csodálkoznék, ha megtekintése után mindenki sárkányok után vágyódna.

Ugyan 1995-ben a Pixar írt filmtörténelmet a Toy Story-val (az volt ugye az első, egészestés animációs opus), 2002-ben már a Dreamworksnek állt a zászló, hiszen az Oscar-díjak történetében először abban az évben osztottak trófeát animált nagyjátékfilmnek, és ezt az elismerést a Shrek zsebelte be. Azóta a Pixar rendre győztesként jött ki a két stúdió közti versenyzésből, köszönhetően a John Lassaterék boszorkánykonyhájában fortyogó eredeti ötleteknek és annak, hogy a Pixarék alapvetően nem franchise-ban, folytatásokban gondolkodtak (ahogy az epizódról epizódra fásultabbnak tűnő Shrek-széria), hanem újabb és újabb, merészebbnél merészebb koncepciókkal állították maguk mellé filmkritikusok ezreit, mozilátogatók millióit. Míg a Dreamworks a Cápamese-Madagaszkár-Túl a sövényen-Mézengúz négyesfogattal hátul kullogott, addig a Pixar a Némó nyomában-A hihetetlen család-Verdák-L'ecsó támadósorral igázta le a filmszínházakat. Ez a tendencia gyökeresen 2008-ban változott meg.

A Dreamworks a Kung Fu Pandával sokhelyütt még a Wall-E-nak is oda tudott pörkölni, és ugyan az Oscar-versengés a melankolikus takarítórobotnak kedvezett, a hájas mackókoma új korszakot nyitott az animációs stúdiónál. Ennek az érának az egyik kiemelt alkotása lehet az Így neveld a sárkányodat, melyben Hablaty, a nyikhaj viking megpróbáltatásait követhetjük élénk figyelemmel. A nyüzüge srác rossz korba és rossz helyre született, vérbeli vikingként ugyanis minimum kétmázsás fém- és szőrmehacukában kéne sárkányokra vadásznia, az introvertált kívülálló azonban nem találja helyét az őt körülvevő erőszakos világban. Apja, a törzs marcona főnöke szégyelli a fiát, aki viszont mindenáron bizonyítani akar. Egy véletlen folytán Hablaty megsebez egy vérszomjas sárkányt, ám ahelyett, hogy kivégezné, megkíméli az életét. És ekkor döbben rá arra, amit senki sem gondolt volna: a sárkányok vérszomjas ábrázata mögött tulajdonképpen szeretnivaló lények bújnak meg. Különös és mély barátság szövődik Hablaty és a Fogatlanra keresztelt sárkány között, barátság, ami mindkettejük életét megváltoztatja.

Ahogy a rövid szinopszisból is kitűnhet, nem a történet újszerűsége miatt kell fejet hajtanom a Dreamworks új csodája előtt. A mindenkori outsiderek eszképista vágyait, a beilleszkedés nehézségét és a barátság erejét megéneklő opus humanista, együtt érző és egészen elképesztően melegszívű humorral tárja elénk a két kitaszított kalandját (állapotából adódóan Fogatlan is "kegyvesztett" lett). Az Így neveld a sárkányodat egyik pillanatában egy igen jól sikerült poénon nevetsz, a másikban már a zsebkendődért nyúlnál. Rég láttam ilyen megható, felemelő és emberséges animációs filmet, amibe ráadásul ennyi kreativitás szorult. Nagyon jól tudták a Dreamworksnél, hogy egy sárkányokról szóló alkotáshoz nem elég egy fenevad, az Így neveld a sárkányodat játékideje alatt több tucatnyi sárkányon hüledezhet az ember. Van itt kérem szépen egészen kicsi és elképesztően gigantikus, pufók, kígyónyakú, tüzet vagy forró gőzt okádó, netalántán egész testében lángoló szörnyeteg, de ne feledkezzünk meg az alapvetően macskaszerű Fogatlanról sem, aki a film egyik legfőbb szereplője. Szakemberek garmadájának fáradhatatlan munkáját dicséri Fogatlan animációja, aki így az utóbbi évek egyik legszerethetőbb animált figurájává avanzsál. Bocs, Wall-E.

És a fent említett szakemberek nem csak Fogatlan megteremtésével végeztek mestermunkát, a Kung Fu Panda után az Így neveld a sárkányodat is igazi lakoma a szemnek - annyi különbséggel, hogy ezúttal 3D-ben élhetjük át a vizuális orgazmust. Egy sárkánylovasról szóló filmben várhatóan sok a repkedés, és ebben nem is találhatunk kivetnivalót, a Dean Debois-Chris Sanders rendeződuó azonban nem csak az obligát, felhők között megtett utazást abszolválta, hanem olyan pazar (akció)szekvenciákkal pakolta tele a filmjét, hogy komolyan mondom, szem nem marad szárazon. Varázslatos látvánnyal hálálja meg a film a mozijegyre költött pénzt, nem véletlen, hogy a nyolcszoros (!) Oscar-jelölt operatőr, Roger Deakins neve is ott díszeleg a stáblistán, mint visual consultant, azaz (jobb híján) "látványtanácsadó". Az animációs filmek mezőnyében egyedülállóan "fényképezett" filmről van szó, és ez nem csak az egyébként is attrakciós jelenetekre, hanem egy mezei szcéna bevilágítására, vagy az éjszakai kompozíciókat fűszerező fény-árnyék hatásokra is vonatkozik.

És ha valaki valaha is kétségbe vonta a Dreamworks-alkotások komolyságát, akkor értékelje újra az álláspontját az Így neveld a sárkányodat záróaktusát látva, ahogy a két bicebóca örökké egymásra utalva tovalibben a felhők szárnyán. Arra azért nem árthat ügyelni, hogy könnyes szemmel se maradjunk le a film egyetlen képkockájáról sem.