Evolution: Impossible

A most érkező ötödik résszel már majdnem húsz évet ölel fel a Mission: Impossible széria, és ha az alapként szolgáló tévésorozatot is beleszámítjuk, még többet, de a főcímzene és Tom Cruise mosolya mit sem változott.

Valaki nagyon okos volt, amikor kitalálta, hogy az amúgy leginkább főcímzenéje miatt emlékezetes 1966-os sorozatból érdemes lenne nem csak egy filmet, de egy egész szériát csinálni, ami az ekkor már gyengélkedő James Bond modernebb, színesebb alternatívája lehetne. Bár minden részt más rendezett, és minden darab (utólagos) megítélése más, a harmadik rész pedig érezhető váltást jelentett, Tom Cruise személyében és persze Ethan Hunt karakterében mégis sikerült egy teljesen egységes franchise-t kialakítani, hús-vér gonoszokkal, terrorfenyegetéssel, akrobatikus mutatványokkal és gyönyörű nőkkel, ami így alakult az évek során: 

Mission: Impossible (1996)

Ethan Hunt és csapata egy prágai akció során csapdába sétál, és mivel Hunt az egyetlen túlélő, az ügynökségnél rá gyanakszanak, neki pedig menekülnie kell. Csakhogy van egy lista a világ legjobb titkos ügynökeinek nevével, és sokan szeretnék megkapni, és azt is tudjuk, hogy tégla van az Impossible Missions Force kőkemény falában. Jean Reno kivételes módon gonoszt játszik, a végső összecsapás egy gyorsvonaton és annak tetején zajlik, amit még ma is igazi élvezet végignézni. A rendező Brian De Palma volt, a csaj Emmanuelle Béart, mert egy ilyen filmbe mindig kell egy csaj! 

Nahát! - Ebben a filmben a főhős nem lő! Bár láthatjuk, amint Ethan Hunt rászegezi valakire a pisztolyát, egyszer sem süti el azt, ami ebben a műfajban ritkaság. Ő inkább robbant vagy más módszerrel öl.
A Port.hu értékelése:  7.7

Mission: Impossible 2. (2000)

Ethan Huntnak egy genetikai laborban kikísérletezett biológiai fegyvert kell visszaszereznie, ám a Chimera nevezetű vírusra más is szemet vetett már. Sean Ambrose (Dougray Scott) régen Hunt bajtársa volt, de világuralomra törő tervei eltérítették a jó útról, ráadásul megvan neki a vírus egyetlen hatékony ellenszere, a kettőt összetéve pedig ő lenne a világ császára. Hunt ügynök egyetlen reménye a szépséges ékszertolvaj Nyah, aki egykor Ambrose szeretője volt. Hunt fel akarja használni, hogy tőrbe csalja riválisát, csakhogy beleszeret a gyönyörű nőbe. A rendező a szárnyait Hongkong után Hollywoodban bontogató John Woo, a csaj pedig Thandie Newton.

Nahát! - A Thandie Newton által játszott Nyah karakterét Audrey Hepburnről mintázták a Hogyan kell egymilliót lopni? című filmből, de nagyon kölcsönöztek a történethez Alfred Hitchcock 1946-os kémsztorijából, a Forgószélből.

A Port.hu értékelése:  6.6

Mission: Impossible 3. (2006)

A sokak szerint legjobb M:I filmben a készítők tempót és hangnemet váltottak, főgonosznak pedig a zseniális, azóta elhunyt Philip Seymour Hoffmant kérték fel. Ő az a gátlástalan, kegyetlen és számító nemzetközi fegyverkereskedő, aki , aki nem a világot fenyegeti elsősorban - hanem Hunt frissen eljegyzett, elragadóan bájos menyasszonyát, mert ügynökünk volt olyan naiv, hogy összeálljon egy civillel. A küldetés tehát nem csak lehetetlen, de személyes is, a feltételek pedig halálosabbak a megszokottnál, viszont egész jó csapat állt össze az IMF-nél. A rendező J.J. Abrams, a lány Michelle Monaghan.

Nahát! - A Haláli hullák hajnala óriási sikere után a főszereplő Simon Pegget arról faggatták, tervezi-e, hogy Hollywoodban keres szerepeket, mire nevetve azt mondta: „Na nem mintha felkértek volna a Mission Impossible 3-ra?". Mit tesz isten: végül felkérték, és azóta is állandó szereplő.

A Port.hu értékelése:  7.7

Mission: Impossible - Fantom protokoll (2011)

Terrorakció elkövetésével és összeesküvéssel vádolják Ethan Hunt ügynököt és csapatát. Az elnök életbe lépteti a Fantom-protokollt, aminek következtében mindnyájan törvényen kívüliekké válnak. Hunt azonban nem adja fel olyan könnyen a dolgot, bár senkiben sem bízhat. Pénz és minden segítség nélkül kénytelen kitalálni, hogyan moshatná tisztára a maga és az ügynökség nevét. Versenyt fut az idővel, hogy tisztázza magukat, ugyanakkor meg kell állítania a terroristákat is, akik újabb merényletre készülnek. Tom Cruise itt is maga csinálta meg az összes kaszkadőrmunkát, de emelte a tétet azzal, hogy megmászta a világ legmagasabb épületét, a Burj Khalifa tornyot. Felrobbantják a filmben a Kremlt, a rendező Brad Bird, a csaj pedig Paula Patton és Léa Seydoux, de ő gonosz.

Nahát!Brad Bird annyira odavolt a Christopher Nolan rendezte A sötét lovag látványvilágáért és hangulatáért, hogy elhatározta, hogy egyes jeleneteket IMAX 70mm-es formátumban filmez le, sőt, egyes beállításokat is egy az egyben kiemelt Nolan filmjéből.

A Port.hu értékelése:  8.2

Mission: Impossible - Titkos nemzet (2015)

Ez volna az utolsó rész? Elegáns lenne, ha igen, de ki tudja, Az viszont remek húzás, hogy a feloszlatott Impossible Mission Force most gyakorlatilag tükörképe, a hasonlóan képzett és tehetséges ügynökökbő, álló titkos hálózattal, a Szindikátussal kénytelen felvenni a harcot, Tom Cruise mellett pedig nagyobb szerepet kap Jeremy Renner, és feltűnik egy brit ügynöknő, de kérdés, bízhatnak-e benne. Criuse esedékes trükkje egy szállítórepülőgépen való csimpaszkodás, az aktuális Christopher McQuarrie, a csaj pedig Rebecca Ferguson.

Nahát! - A film lezárását a forgatás végén kidobták, mert nem találták elég izgalmasnak, majd gyorsan átírták és rekordidő alatt újra leforgatták, ami némi aggodalomra adhat jogot.