Ewan McGregor rendezett egyet - American Pastoral előzetes

Minden sikeres színész életében elérkezik a pillanat, amikor azt mondja magának: Tudsz te rendezni is, hiszen annyiszor láttad, hogyan csinálják! Ez történt Ewan McGregorral is, aki egy Philip Roth regénynek esett neki.

Aki volt már jedi lovag és Krisztus is, az könnyen érezheti úgy, hogy nagyobb dolgok várnak még rá, és az idén 45 éves Ewan McGregor fejében is valami ilyesmi járhatott. A skót színész Philip Roth 1997-ben megjelent regényét, az írónak Pulitzer-díjat hozó American Pastoralt dolgozta fel – magyar kiadásról nem tudunk – és az egyik főszerepet is ő vállalta el Dakota Fanning és Jennifer Connelly mellett.

A történet egy Newarkban született és nevelkedett férfi, Seymour Irving Levov, becenevén a Svéd életét mutatja be, aki tanúja és elszenvedője lesz annak, miként dől össze minden családja körül a hatvanas évek vége felé. Az egykori sztársportoló, volt tengerészgyalogos és ma már sikeres üzletember Levov és felesége, az egykori szépségkirálynő felesége, Dawn, tehetetlenül nézik végig, ahogy lányuk élete félresiklik. A 16 éves Merry ugyanis a vietnámi háború elleni tiltakozásul felrobbantja a helyi postát, csakhogy ezzel véletlenül megöl valakit, majd nyoma vész. A két szülő mindent megtesz, hogy eltűnt lányuk nyomára bukkanjon, akinek az évek során egyre nő a bűnlajstroma.

A most kijött első előzetes gyakorlatilag dialógus nélküli és sokat mutat meg, de szinte semmit nem árul el. A Mad World című dal feldolgozására komponált trailerben láthatjuk a felrobbanó kispostát, a széteső családot, a háború elleni tiltakozást, a lány bujkálását, és egy sor dolgot, amit még nehéz hová tenni, de van a képeknek egy erős hangulata, Jennifer Connelly riadt tekintete pedig minden pénzt megér.

A regény megfilmesítési jogait a mai gyakorlatnak megfelelően már a kiadása előtt megvette a Paramount Pictures, a filmváltozat forgatása pedig tavaly szeptemberben kezdődött meg Pittsburgben. Bár a feladatot eredetileg Phillip Noyce-nak (Salt ügynök, Emlékek őre) szánták, a rendezői székbe végül Ewan McGregor került, aki élete első játékfilmjét rendezi. A feleségét Jennifer Connelly, a lányát pedig Dakota Fanning alakítja, a fontosabb szerepekben feltűnik még Uzo Abuda, Molly Parker, David Strathairn és Rupert Evans is. A film forgatókönyvét John Romano írta az eredeti regény alapján. A filmet limitált vetítésszámmal mutatják be október 15.-én, vagyis a forgalmazó Lionsgate nem számol óriási sikerrel, és az American Pastoral nagy eséllyel nem fog eljutni a hazai mozikba, de más formában biztosan bemutatják Magyarországon – mégiscsak Ewan McGregor rendezte!