Ezeket a programokat ajánljuk hétvégére

A hétvégén a könyveké a főszerep a Margó Fesztiválon és az Ünnepi Könyvhéten is, de most nyit Szentendrén az Art Capital. És még ezeken kívül is lesz mit csinálni, összegyűjtöttük, mit és hol érdemes.

POSZT – Pécsi Országos Színházi Találkozó – Pécs, Pécsi Nemzeti Színház, június 7-16.


A 18. POSZT versenyprogramjába a két válogató, Regős János (és választott segítője, Balog József, a MASZK egyesület elnöke), valamint Térey János (és választott segítője, Bazsányi Sándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészkara esztétika szakának megbízott tanszékvezetője) a 2017. március 1. és 2018. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi premierek közül tizennégy előadást választott ki. A június 7-16. közötti eseménysorozatra öt határon túli magyar színház produkciója is bekerült. A 18. Pécsi Országos Színházi Találkozón fellép többek között a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a budapesti Katona József Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, az Újvidéki Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a budapesti Radnóti Színház, a Forte Társulat, a debreceni Csokonai Színház, illetve a Miskolci Nemzeti Színház.

Art Capital: Az édenkert nyomában - Szentendre, június 9-24.

Mohau Modisakeng: Passage

 

 

Tematikus kiállítások, filmvetítések, irodalmi estek, különleges színházi előadások és koncertek várják a közönséget Szentendrén, az országhatárokon átívelő régió legnagyobb képzőművészeti fesztiválján. Az alkalmi művészeti kertek és az időszaki tárlatok a programok után is látogathatóak – egészen őszig.


Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár – Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum, június 6-10.


Június 6-10. között, tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált a Petőfi Irodalmi Múzeumban: a Bookline, az Aegon, a PIM és a Fővárosi Önkormányzat támogatásának köszönhetően ingyenes fesztivál célja, hogy rendhagyó szerzői estekkel, felolvasásokkal, színházi produkciókkal és koncertekkel valódi közösségi élménnyé tegye az irodalmat. Idén a fesztiválon többek között fellép: Babiczky Tibor, Boldizsár Ildikó, Dragomán György, Garaczi László, Kemény István, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Marno János, Szilasi László, Szvoren Edina, Térey János, Tisza Kata, Tolnai Ottó. Az irodalmi programokon túl számos más kulturális esemény is tarkítja a Margó Irodalmi Fesztivál kínálatát: fellép a Jónás Vera Experiment és az Esti Kornél is, lesznek gyerekprogramok Rutkai Bori koncerttel, valamint két színházi előadást is bemutatnak. A Radnóti Színház Esterházy Péter publicisztikai kötete, Az olvasó országa alapján készített előadást, illetve látható lesz a Nyáry Krisztián történetein alapuló Így viszik át című előadás is.

89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok - Országszerte, június 7-10.

89 még gombócból is sok, nemhogy évekből! 89. alkalommal rendezik meg az ország egyik legnagyobb könyves ünnepét számos, direkt erre az alkalomra megjelenő könyvvel, az összetéveszthetetlen könyvillattal és persze számos kísérőprogrammal. Csak győzzünk válogatni!

 

XI. Judafest – Budapest, Kazinczy utca, június 7-10.


Idén is visszatér az elmúlt évek legnépszerűbb magyarországi városi fesztiválja a Judafest. A Bálint Ház szervezésében a megszokott módon változik át látványos forgataggá a Kazinczy utca egy teljes napra, emellett már a megelőző napokban is számos programon keresztül pillanthatunk be napjaink zsidó kultúrájába a belvárosi bulinegyedben.

Belvárosi Sörfesztivál - Szabadság tér, június 6-10.

A tavalyi első nagysikerű Belvárosi Sörfesztivál után, idén júniusban újra megrendezik a legkedveltebb hazai sörfesztivált a Szabadság téren. 2011 óta a Sörfesztivál kitüntetett célja a magyar sörkúltúra bemutatása. erősítése és az edukáció. Idén a szervezők emelik a tétet, missziójuk, hogy felhívják a figyelmet a prémium magyar sörfőzésre és a sörök sokszínűségére. `Avagy van élet a világos sörön túl is”. Gyere el és csatlakozz te is a sörforradalomhoz.

Lakatos Mónika és a cigány hangok – Budapest, Várkert Bazár, június 8., 20.30h


Lakatos Mónika énekét hallani igazi élmény. Az átható hangú énekesnő mély átéléssel, letisztultan tolmácsolja az oláh cigány dallamokat, amelyek a mai napig a közösség életének fontos részei. Ezúttal egy nyolc tagú formációban ad elő ritmikus dalokat, Rostás Mazsival és zenésztársaival. Nemrég megjelent szólólemeze, a Romanimo, a World Music Charts Europe listáján a negyedik helyig jutott, nemzetközi közönség előtt is megmutatva a cigány hallgatók világát. A Budapest A Cappella Fesztiválon az oláh hagyomány gyorsabb, pörgősebb dalait hallhatjátok, Lakatos Mónika semmi másra nem hasonlító előadásában.

Műtárgyak éjszakája - Budapest, több helyszínen, június 7-9.

Idén másodszorra rendezi meg a műtárgy.com a Műtárgyak Éjszakáját, az egyik legizgalmasabb nyárindító művészeti programsorozatot. Június 7-9. között Budapest 35 helyszínén több mint 60 program várja azokat, akik szeretnék megismerni a műtárgyak titokzatos világát. Az összes program egy jeggyel látogatható. A háromnapos fesztiválon az érdeklődők nemcsak a műtárgyakat ismerhetik meg közelebbről, hanem benézhetnek a múzeumok, műtermek, galériák és aukciósházak színfalai mögé. Emellett megtudhatják például azt is, hogyan kell felismerni egy hamis Zsolnay kerámiát, mit jelent a műtárgyak természettudományos vizsgálata, vagy hogyan dolgozik egy restaurátor.

 

Eperfesztivál Tahitótfalu - Tahitótfalu, június 8-10.

A Dunakanyar egyik legszebb falujában, Tahitótfaluban immár 20. alkalommal rendezik meg az Eperfesztivált. Ilyenkor itt minden az eper körül forog, megtaláljuk mindenféle formájában az epres méztől az eperpálinkáig. De van itt más is, kürtős kalács, sparhelten sült lepény, játszóház, jó muzsika és ördögszekeres kézműves vásár, minden ami egy jóízű és jókedvű tavaszi családi fesztiválhoz kell. Festői helyszín nem utolsó sorban, a Dunakanyarban, a Szentendrei-szigeten.

 

The Carbonfools - MOM park (Gesztenyéskert), június 9. 18.30h


A dj.Titusz és Tóth Szabolcs szitárművész alapította The Carbonfools zenekar hangzásvilágát az elektronikus alapok és az élő hangszeres muzsika fúziója határozza meg. Zenéjük a rock, blues, reggae, dub, disco, folk, ethno, darkwave és a mai modern elektronikus műfajok egyvelege.