Ezt nézd meg - Örkényt az Örkényben

Cipőt a cipőboltból - a szocialista reklám eme szállóigévé vált szlogenje tudomásunk szerint nem ihlette meg Örkény Istvánt, de szinte biztosak vagyunk benne, hogy nem venné rossz néven a profán gondolattársítást: Örkényt az Örkényben. Ha a róla elnevezett színházban nézzük meg a darabjait, nem nyúlhatunk mellé, mert ott komolyan veszik, hogy a név kötelez.

Macskajáték (Örkény Színház, r.: Mácsai Pál)

"Főhősnőnk, Orbánné egy idős, magányos asszony, aki elvesztette férjét, gyermekeivel pedig csak felszínes kapcsolata van. Szomszédja egy elhagyott, frusztrált, középkorú nő, Egérke, akivel cicásat játszanak, hogy érezzék: van, aki törődik velük. Minden csütörtökön vacsorát ad egy ex-operaénekesnek, Csermlényi Viktornak, akit amúgy Orbánné - saját elmondása szerint - utál, nézni sem bírja, ahogyan megzabálja a főztjét és kérődzik utána. Mégis szívesen vásárol neki a piacon és készülődik az estékre. Hát nem ellenmondásos a szerelem? Külföldön élő testvére, Giza az egyetlen, akivel telefonon és levelezés útján megosztja élete alakulását. Mígnem belép a képbe egy régi barátnő, a divatos és segítőkész Paula, aki felvillanyozza Orbánné életét. Miközben a háta mögött elcsábítja az ex-operaénekest...” - foglalta össze a cselekményt kritikájában Sára Eszter.

Mácsai Pál rendező nem elégedett meg a drámaváltozattal, a dialógusok helyett több helyen a kisregényből átvett monológokat használ, Orbánné nézőpontját téve meghatározóvá.

Az elveszettség, a magány, a még elérhető élet és a még elérhető boldogság kétségbeesett akarása azonban csak akkor tud a színpadon megszólalni, ha van, aki megszólaltassa, ha a színész teljes valójával, teljes intenzitásával van jelen. Ebben az esetben azonban egészen kivételes szereposztásra támaszkodhatott a rendező: Pogány Judit, Molnár Piroska, Csomós Mari, Kerekes Éva. „Pogány Judit naturális részletek - külső elhanyagoltság, loncsos ruha, ormótlan papucs - nélkül, csak „belülről” megkülönböztethető szőkén-őszen egyaránt önazonos, a csalódások útját elszántan végigjáró, az élethazugsággal leszámoló Orbánné. Molnár Piroska vibrálóan átütő belső érzékenysége, Csomós Mari disztingvált fölénye (...) Kerekes Éva a többiekénél kissé többet színező, a szerepet kezdettől fogva árnyalatnyit „kommentáló” alakítása” - méltatta teljesítményüket Koltai Tamás.

Az előadást február 4-én és március 8-án 19 órától játsszák az Örkény Színházban.

 

Tóték (Örkény Színház, r.: Mácsai Pál)

A Tóték alaphelyzete közismert, de azért idézzük fel úgy, ahogy a színház honlapja teszi: „Tót Lajos községi tűzoltó a kies Mátraszentannán. Háza tiszta, kertje napfényben fürdik. Ha a fia nem szolgálna az orosz fronton, Tót Lajos csak a rádióból tudná, hogy háború van. Amikor a fia parancsnoka egy szép napon megjelenik, hogy Tótéknál pihenje ki a háború megrázkódtatásait, Tót Lajos és családja mindent megtesz azért, hogy az őrnagy jól érezze magát. Mindent, ami emberileg lehetséges. De hogy mi az, ami emberileg lehetséges, ínséges időkben legalábbis nézőpont kérdése.”


Az előadás azonban nem a drámaváltozatból, hanem a kisregényből készült, így Gáspár Ildikó átiratában a drámában nem kiemelt részek is hangsúlyt kapnak: halljuk Örkény kommentárjait, a szereplők is folyton kilépnek a szerepből, elmondják róla a véleményüket. Lényeges különbség az is, hogy itt már az előadás elején tudjuk, hogy Tóték áldozata hiábavaló, a fiúk halott. Mácsai Pál rendezésében az embertelen hatalomhoz való viszony, a behódolás értelme vagy értelmetlensége áll a középpontban.


Szokatlan az is, hogy nem realista környezetbe, hanem szinte egy revüszínpadra helyezték az előadást, ahol a szereplők estélyi ruhákban, időről időre dalra fakadnak. A szereposztás pedig ezúttal is kiváló: az Őrnagyot Epres Attila, Tótot Csuja Imre, Tótnét Pogány Judit, Ágikát Takács Nóra Diána játssza.

Az előadást februárban 11-én, 18-án és 25-én, márciusban 12-én és 31-én játsszák, valamennyi alkalommal 19 órai kezdettel.

Akinek ennyi is kevés a jóból, próbáljon jegyet szerezni Mácsai Pál estjére, az Örkény írásaiból összeállított Azt meséld el, Pistára! Mert a jegyek a február 10-i és a március 10-i előadásra is elfogytak.

Az előadásokat a 7óra7 ajánlja!