Feketék fehéren

A Wayans-tesók nem nyughatnak: újból és újból a mozivásznon kötnek ki őrült ötleteikkel - hogy teszik ezt éppen rendezőként, íróként, producerként vagy színészként, az tulajdonképpen egyre megy. A dolog egyedüli szépséghibája, hogy mind kevésbé minőség-centrikus darabok kerülnek ki kezeik közül: a Horrorra akadva bugyutaságát már többen fanyalogva fogadták, a mélypontot pedig a nálunk a "csak videón" kategóriát kiérdemlő Nyafka X jelentette. Sajnálatosan aktuális blődlijük, a Feketék fehéren is az egyre romló tendenciát erősíti, melyben a fehér bigének maszkírozott Shawnt és Marlont újfent a bátyó, Keenen Ivory Wayans instruálta.

Kevin (Shawn Wayans) és Marcus Copeland (Marlon Wayans) FBI ügynökök miután elpuskázzák soros ügyüket, büntetésből az emberrablással megfenyegetett, hisztériás Wilson-nővérekre kell ügyelniük. Azonban a két lány nem hajlandó nyilvánosság elé állni, így hőseink kénytelenek női gúnyát öltve lefülelni a potenciális emberrablókat.

A Wayans-fivérek humorát ismerők számára a poénok minősége és fajtája nem lesz újdonság - természetszerűleg ezekben a szellentés, a böfögés és az ürítés ismételten kulcsfontosságú szerepet játszik. A Horrorra akadva hagyományait követve a Feketék fehéren is tobzódik a filmes utalásokban, a teljesen evidens Bad Boys célzásoktól kezdődően egészen a Brian De Palma horror alapművéből, a Carrieből elcsaklizott jelenetig. Ami viszont érthetetlen, hogy Keenen Ivory Wayans direktor ezeket nem paródia-elemként használja fel, csupán kissé átformálva illeszti bele munkájába. A fehér nővé varázsolt tesók maszkjai még távolról sem hihetőek, és kellően otrombák is ahhoz, hogy véletlenül se nézzük őket a gyengébbik nem képviselőinek.

Az "egyszerre tanul és szórakozik a nagyérdemű" Walt Disney elvet vallva Wayensék valami rasszizmus ellenes és toleranciakövetelő maszlaggal is megtöltötték filmjüket, nehogy véletlenül magvas gondolatok nélkül hagyja el a közönség a mozit. Csak egy dologgal nem számoltak: a tisztelt néző nem biztos, hogy megvárja, míg ez kifejtésre kerül, és tíz perc után távozik a teremből.